Logo De Belofte

ARNHEM - Eerst tegen Railterminal Gelderland zijn, om er vervolgens juist vóór te zijn. Verschillende bewoners van Overbetuwe kunnen het niet rijmen en voeren maandagavond actie bij het provinciehuis in Arnhem. Ze voelen zich in de steek gelaten.

door Sven Strijbosch

'We verzetten ons actief tegen de Railterminal Gelderland omdat nut en noodzaak onvoldoende zijn aangetoond', valt er te lezen in het verkiezingsprogramma van GroenLinks Gelderland. Inmiddels zijn de onderhandelingen achter de rug en heeft de partij een plek in de coalitie. Die coalitie denkt er duidelijk anders over: 'De Railterminal Gelderland speelt een cruciale rol om de goederenstroom niet alleen door Gelderland te laten gaan, maar dat ook op een duurzame en multimodale wijze mogelijk te maken', staat er in het gesloten akkoord, getekend door onder meer GroenLinks. 

'GroenLinks gaat dus van actief verzet naar actieve inzet in het college om de Railterminal mogelijk te maken', stellen bezorgde bewoners, verenigd in Overbetuwe Overbelast. Ze vrezen ernstige overlast van de Railterminal die langs de Betuweroute bij Valburg moet komen. Het gaat om een overslagpunt van trein op vrachtwagen, of andersom.

Borden en bitterkoekjes

Tijdens een partijbijeenkomst, waar het coalitieakkoord door de GroenLinks-leden wordt besproken, delen de actievoerders bitterkoekjes uit. Op meegenomen borden valt de tekst uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks te lezen. 'De bittere smaak die het akkoord bij ons nalaat delen we graag met de leden van GroenLinks die over de collegedeelname bijeen komen', vertelt Eric van Kaathoven.  

Vreemd is overigens ook dat de lokale GroenLinks-fractie in Overbetuwe fel tegen de Railterminal heeft gestreden. 'Het levert geen substantiële werkgelegenheid op, er zal sprake zijn van toenemende overlast van licht, geluid en fijnstof en het levert extra verkeersdruk op', foeterde Hanneke Bruinsma van de lokale fractie. 'Het is tijd om dit onzalige plan door de papierversnipperaar te halen en het er nooit meer over te hebben.' Bruinsma benadrukt dat de lokale fractie fel tegen de komst van de Railterminal is en blijft. 

Tekst gaat verder onder video:

'Dit hebben wij moeten slikken' 

Janet Duursma, fractievoorzitter van GroenLinks in de Gelderse Staten, is realistisch en windt er geen doekjes om: 'Als wij alleen zouden besturen, zouden we een streep zetten door die Railterminal. Maar in Nederland moet je met partijen samenwerken, je krijgt niet alles voor elkaar. Dit hebben wij moeten slikken', erkent ze. In totaal zitten er zes partijen in de Gelderse coalitie die hun stempel op het akkoord hebben willen drukken. 

De provincie moet nog een definitief besluit nemen over de Railterminal. Met het gesloten coalitieakkoord lijkt er vrijwel zeker een meerderheid te zijn. Op dit moment worden de bezwaren, ook wel zienswijzen, nog behandeld. In totaal kwamen er 126 binnen. Ook de gemeente Overbetuwe stuurde een wensenlijst met ruim 40 punten naar de provincie. Ze eisen tal van maatregelen voordat de Railterminal er kan komen. 

Bewoners hebben al gezegd naar de Raad van State te stappen mocht de Railterminal er gaan komen. 

Zie ook:

 

Live nieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
 • Deel jeugdzorgmaatregelen van tafel; Arnhem moet eerst met visie komen

  09 juli 2020
  ARNHEM - Wethouder Hans de Vroome zal even pas op de plaats moeten maken met een deel van zijn voorgenomen jeugdzorgmaatregelen, besloot de Arnhemse gemeenteraad. In verschillende onderzoeken wordt de gemeente een gebrek aan visie, samenhang en sturing verweten. En als je niet weet waar je naartoe wilt, kun je ook geen passende maatregelen bepalen, is de redenering.
 • Woonbootbewoners moeten nog steeds weg, maar krijgen iets meer lucht

  09 juli 2020
  ARNHEM - De vijftien woonbootbewoners van de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem moeten daar weg, stelde de gemeenteraad woensdagavond definitief vast. Zij liggen daar ongewenst en vooral onveilig. Het gebied moet zich doorontwikkelen als bedrijfshaven. Wel wordt er meer ruimte geboden in de zoektocht naar alternatieven voor de waterwoningen.
 • Er komt een vuurwerkshow in Arnhem met jaarwisseling

  09 juli 2020
  ARNHEM - Geen straal, bal of knal mag er meer te horen of te zien zijn tijdens de aankomende jaarwisseling in de Rijnstad. Arnhem koos woensdagavond voor een totaalverbod op particulier vuurwerk. Wel moet er een centrale vuurwerkshow op de Rijn komen, tussen de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie