Logo De Belofte

BEMMEL - De extra bijdrage van het Rijk voor jeugdzorg is lang niet voldoende. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in Lingewaard. De gemeente acht het daarom nog steeds noodzakelijk om met een speciaal taskforce te kijken naar waar kosten kunnen worden bespaard.

door Sven Strijbosch

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) luidde onlangs de noodklok: er zijn ernstige tekorten. Ook in Lingewaard is dat het geval. Over 2019 is er sprake van een lastenstijging van 1,4 miljoen euro voor jeugdzorg.

Het Rijk kwam over de brug en stelt over 2019 420 miljoen extra beschikbaar voor alle gemeenten. 'Als ik zo reken is dat maar 20 procent van het totale tekort', stelt Aart Slob, wethouder Zorg. Hij is blij met het signaal uit Den Haag, maar het is dus lang niet genoeg.

Zie ook: Extra geld voor jeugdzorg na noodkreet van gemeenten

Enorme stijging

De kosten voor jeugdzorg zijn de afgelopen jaren explosief gestegen in Lingewaard. In 2015, toen gemeenten de nieuwe taken kregen, was Lingewaard 6,5 miljoen kwijt. Inmiddels staat de prognose voor 2019 op ruim 10 miljoen euro. 

'Mensen weten ons makkelijker te vinden. Je zou het een succes van dichtbij organiseren kunnen noemen', vertelt de wethouder. 'Het betekent wel dat er sneller een beroep wordt gedaan op jeugdzorg.'

Daarnaast ziet de wethouder dat er snel naar zware zorg wordt gegrepen, terwijl lichtere coachingsessies of het investeren in ouders wellicht veel efficiënter is. 'We willen dat kinderen de juiste zorg, maar niet te zware zorg krijgen', aldus Slob.

Eind dit jaar moet er een analyse liggen met een pakket maatregelen om de kosten te kunnen beheersen. Daarvoor worden onder meer gesprekken gevoerd met de twintig grootste zorgaanbieders. 

Zie ook: Fors gestegen kosten jeugdzorg in Lingewaard moeten omlaag

Ook zorgen over WMO

Er zijn niet alleen zorgen over jeugdhulp in Lingewaard, maar ook over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Sinds 1 januari van dit jaar wordt er landelijk gewerkt met een abonnementstarief. Iedereen betaalt een basisbijdrage van 17,50 euro per vier weken, ook al verdien je veel. 'We zien een enorme toename van het aantal aanvragen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Het heeft echt een aanzuigende werking', waarschuwt de wethouder. Over 2019 komt de lastenstijging voor zijn gemeente op 600.000 euro uit.

Voorheen betaalde je meer eigen bijdrage als je meer inkomen had. Maar die lijn is nu voor iedereen gelijk getrokken. 'Dan denken mensen: laat ik het ook maar eens aan gaan vragen', aldus Slob.

Miljoen besparen

Lingewaard wil een miljoen euro uit het sociaal domein weg zien te snoeien. Dat gebeurt onder meer met de extra bijdrage van het Rijk. Hoeveel dat precies is, is volgens het college nog koffiedik kijken. Binnen een paar weken wordt duidelijk hoe de landelijke 420 miljoen euro wordt verdeeld.

Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden om efficiënter te werken. 'Als het niet lukt om die een miljoen euro om te buigen, zullen we het uit de algemene reserve moeten halen', zegt wethouder Financiën Helga Witjes.

'Geen financiële ruimte'

Al met al zorgen de overschrijdingen binnen het sociaal domein voor een flinke uitdaging. 'We kunnen onze ambities uitvoeren, maar hebben geen financiële ruimte voor nieuwe voorstellen', vervolgt Witjes.

Het college van burgemeester en wethouders wil namelijk ook nog financiële middelen hebben voor het veiliger maken van de Karstraat tussen Bemmel en Huissen en de herbouw van het gemeentehuis in Bemmel. Dat gemeentehuis werd vorig jaar verwoest toen een man met gasflessen naar binnenreed. Veel kosten worden vanuit verzekeringsgeld gedekt, maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor de uitbreiding die de gemeente wil realiseren. 

Zie ook: Raad Lingewaard stemt in met herbouw gemeentehuis na aanslag

Live nieuws

 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door: 'Heel pijnlijk dat we iedereen moeten teleurstellen'

  21 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie