Logo De Belofte

- Artiesten als Youp van 't Hek, Erik van Muiswinkel en Robert Jan Stips traden al eens op in het kleine Heerenlogement in Beusichem. Vanaf volgend voorjaar kunnen ze ook in het historische pand blijven slapen. De gemeente Buren verstrekt een krediet van 150.000 euro aan de uitbaters van het restaurant en de theaterzaal om er ook een hotel van te maken.

door Menno Provoost

De zaal van het Heerenlogement wordt in het theaterseizoen, van september tot en met april, ruim veertig keer gebruikt door de stichting Cultureel Centrum het Heerenlogement die er een keur aan voorstellingen organiseert. Janneke Verweij en Helmer Schot runnen de horeca in het historische pand aan de Markt in Beusichem vanaf 2016.

Het pand werd in de jaren zestig eigendom van de gemeente om het van de sloop te redden. De bovenste verdieping is momenteel nog in gebruik als woning. Het echtpaar hoopt na een grote verbouwing in het voorjaar van 2020 open te gaan als hotel. Verweij mikt op zakelijke klanten, toeristen, maar denkt ook dat de interactie met het theater gasten op gaat leveren. 'Het theater staat echt wel landelijk bekend', vertelt zij. 'En dat merk je ook aan de bezoekers. Mensen komen overal vandaan. Ik denk dat als mensen weten dat ze hier ook kunnen overnachten, dat ze er dan nog meer een uitje van maken.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

Niet zonder slag of stoot

Het plan om de zaak te verbouwen met een krediet van de gemeente en dit middels een huurverhoging in tien jaar weer terug te betalen, kwam niet zonder slag of stoot door de gemeenteraad. PCG, CDA en de Partij voor de Dieren hadden scherpe kritiek op het voorstel. Ze verwijten de wethouder dat hij voor bank speelt. De coalitie en D66 zien het echter als een goede investering in het eigen vastgoed.

'Het was tot op het laatst spannend', vertelt Verweij. 'We stonden als laatste op de agenda en niet alle partijen waren aan boord. Uiteindelijk is het met een meerderheid van de stemmen goedgekeurd, dus het is goedgekomen. Daar hebben we wel even een lekker glaasje wijn op gedronken.'

Het echte werk kan nu beginnen. Om de bovenverdieping geschikt te maken, moeten onder meer ramen in de kap worden geplaatst voor meer daglicht. Uiteraard wordt er bij zo'n beeldbepalend historisch pand kritisch meegekeken door de monumentencommissie. Verweij: 'De eerste grote horde is nu genomen, en er is al het nodige besproken rond de vergunningverlening. Het doel is om in het voorjaar van volgend jaar open te gaan. We hebben er het volste vertrouwen in dat het goed gaat verlopen!'

Live nieuws

 • Arnhemse bomen gekapt, vooruitlopend op raadsbesluit

  06 december 2019
  ARNHEM - Aan de Arnhemse Leidenweg moeten 71 levensloopbestendige woningen komen. Daarover spreekt de gemeenteraad volgende week voor het eerst. Maar nu blijken de bomen in dat gebied deze week al te zijn gekapt. 'Wel erg voortvarend', geeft de gemeente toe.
 • Harderwijk zet in op multifunctioneel en duurzaam nieuw zwembad

  06 december 2019
  HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
 • Topvoetballers veilen gesigneerde shirts voor aardbeving Molukken

  06 december 2019
  ELST - Molukse topspelers van De Graafschap, Vitesse, NEC en Ajax doneren allemaal een gesigneerd clubshirt voor een veiling in Overbetuwe om geld op te halen voor de aardbeving die Ambon trof. Het initiatief om geld op te halen voor slachtoffers komt vanuit de gemeenteraad, in samenwerking met de lokale Molukse gemeenschap.
 • Partijen willen uitleg over verkoop Arnhemse huurwoningen

  05 december 2019
  ARNHEM - Is het verstandig om de 180 huurwoningen aan de Arnhemse Braamberg en Schuttersberg in handen te laten vallen van een private investeerder? Zijn de voorwaarden voor deze partij niet iets te gunstig? En had de gemeente de huizen niet beter zelf kunnen kopen?
 • Minder parkeerplekken in Arnhem, het is een serieus idee

  05 december 2019
  ARNHEM - Het aantal parkeerplekken in Arnhemse wijken kan misschien wel omlaag, vindt het college. Niet alleen omdat die ruimte er is vanwege minder autogebruik. Ook moet op die manier de parkeerdruk worden opgevoerd wat mensen uit hun auto zou dwingen, liet wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagavond weten.
 • Schoolbestuurder noemt situatie basisschool Hogenkamp in Doetinchem perspectiefloos

  05 december 2019
  DOETINCHEM - Petra Krajenbrink, voorzitter van scholengroep IJsselgraaf, noemt de situatie waarin basisschool Hogenkamp in Doetinchem zit perspectiefloos. Ondanks een groeiend leerlingenaantal mag de basisschool van de gemeente niet uitbreiden op de huidige locatie en is een structurele oplossing ook niet in zicht.
 • Druten is drukte op N322 beu en wil maatregelen

  04 december 2019
  PUIFLIJK - Fatale ongelukken, lange files en studenten die te laat op school komen: de N322 tussen Druten en knooppunt Ewijk wordt steeds drukker. Daarom klinkt in de gemeenteraad de roep om snelle maatregelen. De provincie Gelderland geeft aan op zoek te zijn naar een oplossing.
 • Arnhemse huurwoningen verkocht: 'Een gouden deal voor de investeerder'

  04 december 2019
  ARNHEM - De 180 huurwoningen aan de Arnhemse Braamberg en Schuttersberg worden van de hand gedaan aan een private investeerder. Die moet de woningen opknappen en verduurzamen. Daarvoor krijgt hij 18 miljoen euro van de gemeente. Vervolgens mag een deel worden verkocht. Maar sociale huur blijft sociale huur, is de afspraak.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie