Logo De Belofte

TIEL - Vertegenwoordigers van verenigingen voor sport en cultuur in Tiel hebben donderdagavond uiterst kritisch gereageerd op de plannen van het gemeentebestuur om te bezuinigingen. Zo dreigt de Federatie Tielse Sportverenigingen (FTS) de samenwerking met de gemeente voor nieuw sportbeleid te staken.

door Menno Provoost

Met name door grote tekorten op de jeugdzorg moet Tiel jaarlijks zo'n 2,5 miljoen euro bezuinigen. Hiervoor is een groot pakket aan maatregelen bedacht aan bezuinigingen en extra inkomsten door ozb-verhoging. De clubs waren uitgenodigd voor een toelichting door het college van burgemeester en wethouders op de plannen. Eerder sprak het stadsbestuur al met zorgorganisaties. Op 13 juni is een inspreekavond voor alle inwoners op de plannen. Uiteindelijk moet er op 26 juni door de gemeenteraad over besloten worden.

Voor de sportclubs betekenen de bezuinigingen in ieder geval dat het budget voor activiteiten en waarderingssubsidies teruggaat van 43.000 naar 18.000 euro. Daarbij komt er een onderzoek naar het privatiseren van buiten- en binnensportaccommodaties. De clubs zouden dan zelf verantwoordelijk worden voor het onderhoud en beheer.

'Stekker uit Heel Tiel beweegt'

Voorzitter van de Federatie Tielse Sportverenigingen Bert de Rooij reageert bitter op de bezuinigingen. Vooral omdat de clubs met de gemeente hard werken aan het plan 'Heel Tiel beweegt' om inwoners meer te laten sporten. 'De gemeente wil nu meer dan 60 procent van dit budget wegbezuinigen. Als dit doorgaat is voor ons de lol er wel af. Dan wordt iedere stimulans om meer jeugd aan het sporten te krijgen ons ontnomen. Zoals ik het nu bekijk: als dit doorgaat, trekken wij de stekker uit Heel Tiel beweegt.'

Volgens De Rooij kiest de gemeente helemaal de verkeerde aanpak om de begroting weer sluitend te krijgen. 'Ze moeten wat doen aan die hoge kosten. In Tiel zitten blijkbaar veel kinderen in de jeugdzorg. Dan moet je daar eerst eens naar gaan kijken: hoe komt dat, welke kinderen zitten erin. Als je nu dit stukje weg gaat nemen bij de clubs om kinderen te stimuleren, wordt de jeugdzorg misschien nog wel hoger. Misschien heeft het wel een heel averechts effect.'

Beluister hier de reportage

Meer greep op jeugdzorg

Wethouder van sport en zorg Carla Kreuk begrijpt de reactie van de clubs. 'De emoties zijn heel begrijpelijk. Zij rekenen natuurlijk op die subsidie om hun clubs vitaal te houden.' Maar Kreuk vindt niet dat de bezuiniging een gebrek aan waardering betekent. 'Dat is het zeker niet. De gemeente investeert jaarlijks zo'n 1,5 miljoen in sport. Daarin is zichtbaar dat de gemeente Tiel sporten en bewegen heel belangrijk vindt, ook in het kader van de gezondheid van onze inwoners.'

Tiel probeert met onderzoeken en diverse middelen meer greep te krijgen op de jeugdzorg. Vanaf 2023 is een bezuiniging ingeboekt van een miljoen door de toegang tot de zorg te vereenvoudigen. Het is de bedoeling dat er nog veel meer gedaan wordt aan problemen voorkomen en snel oplossen, voordat iemand in de dure specialistische zorg terecht komt.

De wethouder sluit niet uit dat in deze aanpak geld dat nu bij sport verdwijnt, via die zorgtaken mogelijk weer bij de clubs terug kan komen. 'Sporten is geen doel op zich, het is een manier om vitaler en gezonder te worden op allerlei gebieden. Het is dus geen rare gedachte dat zorgbudget bij sport terecht kan komen. Maar dan zou het wel moeten bijdragen aan het voorkomen van een zorgbehoefte.'

Nieuw geld voor sportakkoord

Naast de bezuinigingen, is de gemeente ook op zoek naar creatieve manieren om geld toe te voegen aan de begroting. Kreuk: 'We hebben een intentieovereenkomst gesloten voor een lokaal sportakkoord met een aantal partijen, waaronder de FTS. Dat maakt dat we vanuit het rijk 15.000 euro krijgen voor een sportformateur om met elkaar een goed plan te maken om meer mensen in beweging te krijgen. Daaraan is een uitvoeringsbudget gekoppeld van 30.000 euro voor in ieder geval de komende twee en waarschijnlijk de komende drie jaar.'

Kreuk hoopt dat dit ook voor voorzitter De Rooij aanleiding is om toch mee te blijven werken aan het sportbeleid in Tiel. 'Ik kan me voorstellen dat hij de vraag van de gemeente om ons samen hard te maken voor het stimuleren van sport niet te rijmen vindt met deze bezuinigingen. Maar we moeten gewoon die begroting sluitend zien te krijgen en vooral ook gewoon creatief en samen aan de slag om op andere manieren toch acties te verzinnen om mensen in beweging te krijgen.'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Werk aan Tielse Waalkade kost ton meer door Appelpop

  11 september 2019
  TIEL - Het onderbreken van het werk aan de Tielse Waalkade voor festival Appelpop kost veel meer dan gedacht. Volgens de gemeente Tiel zijn de meerkosten om het festival op de kade plaats te laten vinden op dit moment opgelopen tot 100.000 euro.
 • Tiel werkt aan Global Goals

  09 september 2019
  TIEL - Op woensdag 25 september is Global Goals het onderwerp van de beeldvormende avond van de Tielse gemeenteraad. Global Goals zijn 17 ontwikkelingsdoelen om de wereld en het leven voor iedereen toekomstbestendig en duurzaam te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het terugdringen van ongelijkheid en armoede. En ook aan het tegenhouden van klimaatverandering en stimuleren van duurzame productie en consumptie. Hoe kan Tiel op gemeentelijk niveau een bijdrage leveren aan deze doelen? Dat is de centrale vraag op deze beeldvormende avond.
 • Wethouder trekt voorstel voor schoner Tiel in: 'Ik ben blij dat het niet nodig is'

  06 september 2019
  TIEL - Er zijn geen extra maatregelen nodig om Tiel schoon te houden. Die conclusie heeft wethouder Frank Groen getrokken. Hij trekt het voorstel in dat hij eerder deed om extra te laten schoonmaken en opruimen, voorlichting te geven en meer controles te verrichten en te bekeuren.

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie