Logo De Belofte

TIEL - Vertegenwoordigers van verenigingen voor sport en cultuur in Tiel hebben donderdagavond uiterst kritisch gereageerd op de plannen van het gemeentebestuur om te bezuinigingen. Zo dreigt de Federatie Tielse Sportverenigingen (FTS) de samenwerking met de gemeente voor nieuw sportbeleid te staken.

door Menno Provoost

Met name door grote tekorten op de jeugdzorg moet Tiel jaarlijks zo'n 2,5 miljoen euro bezuinigen. Hiervoor is een groot pakket aan maatregelen bedacht aan bezuinigingen en extra inkomsten door ozb-verhoging. De clubs waren uitgenodigd voor een toelichting door het college van burgemeester en wethouders op de plannen. Eerder sprak het stadsbestuur al met zorgorganisaties. Op 13 juni is een inspreekavond voor alle inwoners op de plannen. Uiteindelijk moet er op 26 juni door de gemeenteraad over besloten worden.

Voor de sportclubs betekenen de bezuinigingen in ieder geval dat het budget voor activiteiten en waarderingssubsidies teruggaat van 43.000 naar 18.000 euro. Daarbij komt er een onderzoek naar het privatiseren van buiten- en binnensportaccommodaties. De clubs zouden dan zelf verantwoordelijk worden voor het onderhoud en beheer.

'Stekker uit Heel Tiel beweegt'

Voorzitter van de Federatie Tielse Sportverenigingen Bert de Rooij reageert bitter op de bezuinigingen. Vooral omdat de clubs met de gemeente hard werken aan het plan 'Heel Tiel beweegt' om inwoners meer te laten sporten. 'De gemeente wil nu meer dan 60 procent van dit budget wegbezuinigen. Als dit doorgaat is voor ons de lol er wel af. Dan wordt iedere stimulans om meer jeugd aan het sporten te krijgen ons ontnomen. Zoals ik het nu bekijk: als dit doorgaat, trekken wij de stekker uit Heel Tiel beweegt.'

Volgens De Rooij kiest de gemeente helemaal de verkeerde aanpak om de begroting weer sluitend te krijgen. 'Ze moeten wat doen aan die hoge kosten. In Tiel zitten blijkbaar veel kinderen in de jeugdzorg. Dan moet je daar eerst eens naar gaan kijken: hoe komt dat, welke kinderen zitten erin. Als je nu dit stukje weg gaat nemen bij de clubs om kinderen te stimuleren, wordt de jeugdzorg misschien nog wel hoger. Misschien heeft het wel een heel averechts effect.'

Beluister hier de reportage

Meer greep op jeugdzorg

Wethouder van sport en zorg Carla Kreuk begrijpt de reactie van de clubs. 'De emoties zijn heel begrijpelijk. Zij rekenen natuurlijk op die subsidie om hun clubs vitaal te houden.' Maar Kreuk vindt niet dat de bezuiniging een gebrek aan waardering betekent. 'Dat is het zeker niet. De gemeente investeert jaarlijks zo'n 1,5 miljoen in sport. Daarin is zichtbaar dat de gemeente Tiel sporten en bewegen heel belangrijk vindt, ook in het kader van de gezondheid van onze inwoners.'

Tiel probeert met onderzoeken en diverse middelen meer greep te krijgen op de jeugdzorg. Vanaf 2023 is een bezuiniging ingeboekt van een miljoen door de toegang tot de zorg te vereenvoudigen. Het is de bedoeling dat er nog veel meer gedaan wordt aan problemen voorkomen en snel oplossen, voordat iemand in de dure specialistische zorg terecht komt.

De wethouder sluit niet uit dat in deze aanpak geld dat nu bij sport verdwijnt, via die zorgtaken mogelijk weer bij de clubs terug kan komen. 'Sporten is geen doel op zich, het is een manier om vitaler en gezonder te worden op allerlei gebieden. Het is dus geen rare gedachte dat zorgbudget bij sport terecht kan komen. Maar dan zou het wel moeten bijdragen aan het voorkomen van een zorgbehoefte.'

Nieuw geld voor sportakkoord

Naast de bezuinigingen, is de gemeente ook op zoek naar creatieve manieren om geld toe te voegen aan de begroting. Kreuk: 'We hebben een intentieovereenkomst gesloten voor een lokaal sportakkoord met een aantal partijen, waaronder de FTS. Dat maakt dat we vanuit het rijk 15.000 euro krijgen voor een sportformateur om met elkaar een goed plan te maken om meer mensen in beweging te krijgen. Daaraan is een uitvoeringsbudget gekoppeld van 30.000 euro voor in ieder geval de komende twee en waarschijnlijk de komende drie jaar.'

Kreuk hoopt dat dit ook voor voorzitter De Rooij aanleiding is om toch mee te blijven werken aan het sportbeleid in Tiel. 'Ik kan me voorstellen dat hij de vraag van de gemeente om ons samen hard te maken voor het stimuleren van sport niet te rijmen vindt met deze bezuinigingen. Maar we moeten gewoon die begroting sluitend zien te krijgen en vooral ook gewoon creatief en samen aan de slag om op andere manieren toch acties te verzinnen om mensen in beweging te krijgen.'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Gemeente Tiel verkoopt veerpont Pomona

  17 juni 2019
  TIEL - Veerpont Pomona is te duur en wordt daarom door de gemeente Tiel verkocht aan een particuliere partij. Bij de aanschaf van de boot was geen rekening gehouden met eventuele dure reparaties aan de boot en extra kosten voor een vervangend pontje.
 • Tiel loopt te hoop tegen bezuinigingen, 'maar er is weinig aan te doen'

  13 juni 2019
  TIEL - Tielse Clubs willen graag meedenken over extra inkomsten of mogelijke andere bezuinigingen voor de gemeente, maar de huidige plannen moeten van tafel. Dat is hun boodschap aan de gemeenteraad. Die moet over twee weken over de plannen besluiten en heeft niet veel keus, waarschuwt Wim de Boer van de grootste coalitiepartij, de Parij van de Burgers (PvdB).
 • Dertien insprekers tegen bezuinigingsplannen Tiel

  11 juni 2019
  TIEL - Er hebben zich dertien insprekers gemeld voor de bijeenkomst van donderdagavond over de bezuinigingen in de gemeente Tiel. Zij gaan waarschijnlijk proberen de gemeenteraad te overtuigen af te zien van bepaalde bezuinigingsplannen.
 • Marktkramers moeten Tielse markt zelfstandig weer laten floreren

  08 juni 2019
  TIEL - Zoals veel markten heeft de zaterdagmarkt in Tiel te maken met teruglopende belangstelling. De marktkooplui gaan nu zelfstandig verder. Los van de gemeente, met een commerciële marktmanager. Onder de vlag van de Markt van Morgen willen zij zo de warenmarkt nieuw elan geven.
 • Tiel wil tal van extra maatregelen om stad schoon te houden met nieuw afvalsysteem

  04 juni 2019
  TIEL - Extra campagnes, extra toezicht, extra schoonmaken en extra handhaving. Er moet van alles extra gebeuren om Tiel schoon te houden met de invoering van een nieuw afvalsysteem volgende maand. Deze maatregelen kosten in 2019 zo'n 87.000 euro en in 2020 circa 130.000 euro extra. Dat is te lezen in het plan Tiel Schone Stad waar het bestuur van Avri binnenkort over besluit.

Overig verkiezingsnieuws

 • Onverwachte financiële meevaller voor Winterswijk

  20 juni 2019
  WINTERSWIJK - Een onverwachte meevaller voor Winterswijk. De gemeente krijgt in 2020 ruim 1 miljoen euro en in 2021 800.000 euro meer van het Rijk. Dat blijkt uit de zogenoemde meicirculaire van het Rijk.
 • Bewoners Arnhemse 'bouwput' voelen zich nog altijd niet gehoord

  20 juni 2019
  ARNHEM - 'We hebben niet het gevoel dat we serieus worden genomen', zegt bewoner Frans Beumkes. Namens de omwonenden van de B.P. van Verschuerstraat overhandigde hij woensdag een petitie met 150 handtekeningen aan wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Biomassacentrale zaak voor de provincie, vindt de Arnhemse politiek

  20 juni 2019
  ARNHEM - Het Arnhemse college wil zijn vingers niet branden aan uitspraken over de wenselijkheid van de komst van de biomassacentrale op het Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Wethouder Jan van Dellen wil opheldering van de provincie in deze kwestie.
 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend