Logo De Belofte

HARDERWIJK - Harderwijk heeft dringend behoefte aan meer huurwoningen, zowel sociale als gewone huurhuizen. En dus moet er gebouwd worden. De gemeente denkt in de zomer een deel van die behoefte te kunnen stillen, met de oplevering van honderden woningen.

Uit een bijgestelde woonvisie bleek eerder dat het bestuur van Harderwijk zo'n 600 sociale huurwoningen wil bouwen, zodat mensen in 2025 in uiterlijk 2,5 jaar tijd een plekje vinden. Op dit moment kan die wachttijd oplopen tot acht jaar.

Bouwen en vergunningen afgeven

Henk Vermeer van coalitiepartij Harderwijk Anders geeft aan dat deze zomer zeker 103 sociale huurwoningen opgeleverd moeten worden. Vorig jaar kwamen er al 34 bij, wat het totaal op 135 brengt. Dat is een derde van de totale behoefte die er is (410 woningen). Voor 105 huizen moet de vergunning voor bouw nog worden opgemaakt.

De fractievoorzitter wacht nog op bijgestelde cijfers die meer over de afgelopen maanden kunnen vertellen. Hij reageert daarmee op eerdere berichtgeving van Omroep Gelderland.

Zie ook: Jaren wachten op huurwoning in Harderwijk; gemeenten moeten bijbouwen

Cijfers van de gemeente die de behoefte aantonen en de plannen tot 2025, een huidige wachttijd van jaren en reacties van woningzoekenden en de oproep van PvdA'er Wilco Bos tot versnelde bouw, geven volgens Vermeer wel aan dat er druk is. Hij wijst echter op wat er nog aankomt aan woningen in de komende tijd. Dat moet die druk fiks verlichten.

Zie ook: PvdA'er luidt de noodklok: 'Harderwijk moét nu meer bijbouwen'

Doorstroom geef lucht

Niet alleen in de sociale woningbouwsector, ook in de vrije huursector tot 850 euro per maand is veel behoefte aan huizen. Eveneens een derde van de totale behoefte (440 huurwoningen) moet deze zomer zijn opgeleverd. 'Belangrijk', zegt Vermeer. 'Die woningen geven doorstroom en die is nodig om de druk op de woningmarkt te verlichten.'

Hij wijst daarnaast op goedkope koophuizen (tot twee ton), die bijvoorbeeld voor starters hard nodig zijn. Daarvan is nu niets gepland, en er wordt ook niet gebouwd. 'Maar de raad zal er snel over in gesprek gaan om ook daar plannen voor te maken', besluit hij.

Het laatste nieuws uit Harderwijk

 • Bert van Bijsteren benoemd als wethouder Harderwijk

  07 juni 2019
  HARDERWIJK - Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Harderwijk is donderdag Bert van Bijsteren benoemd als wethouder van Harderwijk. Hij volgt daarmee Christianne van der Wal op die is beëdigd als gedeputeerde van de provincie Gelderland.
 • Video over sociale cohesie in Harderwijk

  05 juni 2019
  HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk heeft een filmpje laten maken waar men kan zien wat sociale cohesie in Harderwijk betekent.
 • Druk op woningmarkt Harderwijk moet deze zomer stuk lager zijn

  23 mei 2019
  HARDERWIJK - Harderwijk heeft dringend behoefte aan meer huurwoningen, zowel sociale als gewone huurhuizen. En dus moet er gebouwd worden. De gemeente denkt in de zomer een deel van die behoefte te kunnen stillen, met de oplevering van honderden woningen.
 • PvdA'er luidt de noodklok: 'Harderwijk moét nu meer bijbouwen'

  20 mei 2019
  HARDERWIJK - 'Dit college is al vijf jaar hetzelfde, doe iets!' Het Harderwijkse PvdA-raadslid Wilco Bos is de wanhoop nabij. Hij zit nog maar kort in de gemeenteraad, maar op dit onderwerp is hij door de wol geverfd: de sociale huurwoningmarkt. Daar moet dringend meer lucht komen, anders redt de gemeente haar doelstellingen niet, zegt hij.
 • Jaren wachten op huurwoning in Harderwijk; gemeenten moeten bijbouwen

  20 mei 2019
  HARDERWIJK - Een sociale huurwoning bemachtigen in Harderwijk en Ede duurt vaak jaren voor mensen die actief zoeken. In Harderwijk kan het je tot acht jaar kosten voordat je een huis hebt, bevestigen de woningcorporaties. In Ede duurt het volgens de gemeente soms tot vier jaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • Onverwachte financiële meevaller voor Winterswijk

  20 juni 2019
  WINTERSWIJK - Een onverwachte meevaller voor Winterswijk. De gemeente krijgt in 2020 ruim 1 miljoen euro en in 2021 800.000 euro meer van het Rijk. Dat blijkt uit de zogenoemde meicirculaire van het Rijk.
 • Bewoners Arnhemse 'bouwput' voelen zich nog altijd niet gehoord

  20 juni 2019
  ARNHEM - 'We hebben niet het gevoel dat we serieus worden genomen', zegt bewoner Frans Beumkes. Namens de omwonenden van de B.P. van Verschuerstraat overhandigde hij woensdag een petitie met 150 handtekeningen aan wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Biomassacentrale zaak voor de provincie, vindt de Arnhemse politiek

  20 juni 2019
  ARNHEM - Het Arnhemse college wil zijn vingers niet branden aan uitspraken over de wenselijkheid van de komst van de biomassacentrale op het Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Wethouder Jan van Dellen wil opheldering van de provincie in deze kwestie.
 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend