Logo De Belofte

NIJMEGEN - Ondanks dat bewoners in Nijmegen-Noord vorige week herhaaldelijk vroegen aan de gemeente om de bloemenzee bij voor hun deur niet met de grond gelijk te maken, ging de grasmaaier toch rigoureus over de kleurenpracht. Dat was fout, erkent wethouder Bert Velthuis in antwoord op kritische vragen vanuit de gemeenteraad.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot overmaat van ramp heeft de maai-zuigcombinatie, die onder meer de ‘natuurvriendelijke’ oever langs de Frankrijkstraat en Groot-Brittanniëstraat in Lent onder handen nam, niet alleen een bulk aan ‘gewone’ insecten, maar vermoedelijk ook zeldzamere soorten sprinkhanen, rupsen en vlinders opgezogen. 

Omwonenden mogen vragen juist niet te maaien

D66-raadslid Lusanne Bouwmans wilde woensdagavond van het college weten waarom er is gekozen om te maaien, juist nu de bloemen volop bloeien en ondanks herhaaldelijke verzoeken van omwonenden om niet te maaien. Volgens Bouwmans staat het haaks op het in 2012 aangenomen initiatiefvoorstel 'Een bij hoort er bij in Nijmegen'. Dat is bedoeld om de bijensterfte in onze stad tegen te gaan en de biodiversiteit te verbeteren.

De gemeente Nijmegen heeft sindsdien een ‘ecologisch maaibeleid’, wat onder meer inhoudt dat er zo min mogelijk wordt gemaaid en dat dit bovendien op verschillende momenten wordt gedaan, rekening houdend met bloeiperiodes. Bewoners mogen volgens dat voorstel zelf bij de gemeente aangeven wanneer zij op bepaalde locaties liever zien dat er minder gemaaid wordt. De gemeente kijkt dan of maatwerk mogelijk is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

(Foto: Actuele vragen D66 – Maaibeleid gemeente Nijmegen)

Maaimomenten heroverwegen

'Dat is gewoon niet goed. Hadden we niet moeten doen', reageert wethouder Bert Velthuis. Volgens hem is maaien echter nodig om de grond te 'verschralen', om bloemen juist de gelegenheid te geven te groeien. 'Klinkt een beetje raar', erkent de wethouder. 'Maar als we niks doen krijgen we juist heel weinig bloemen'.

Daarbij zijn er volgens de wethouder ook mensen die liever wandelen over gemaaid gras en wordt er gemaaid voor de verkeersveiligheid, zodat borden zichtbaar zijn. De wethouder zei het aantal maaimomenten te willen heroverwegen en waar mogelijk schapen in te zetten. 'Schapen hebben namelijk de eigenschap dat ze zich vooral bekommeren om het gras en wat minder om de bloemen', motiveert Velthuis dat idee.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

(Foto: Actuele vragen D66 – Maaibeleid gemeente Nijmegen)

Geschrokken van insecten opzuigen

Goed insectenbeleid is volgens Lusanne Bouwmans heel erg belangrijk. 'Ik merk wel eens dat er lacherig over wordt gedaan', stelt het raadslid. 'Er is al heel weinig ruimte in de stad. En de ruimte die we hebben, die moeten we echt zo goed mogelijk inzetten om de biodiversiteit te verbeteren'. Bouwmans komt met een motie die voorstelt het maaibeleid te evalueren en eventueel bij te stellen.

GroenLinks-raadslid Volkert Vintges vulde nog aan geschrokken te zijn van het 'opzuigen of stofzuigen'. 'Dat is namelijk de manier om alle insecten,  pollen en zaden weg te zuigen. Dat is echt het allerslechtste wat je kunt doen.' Vintges vraagt de wethouder daar nog eens goed naar te kijken. 'En zijn wel degelijk alternatieven om dat maaisel af te voeren en daarbij de insecten en de zaden - die zorgen voor volgend jaar weer bloemen - te sparen. 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmegen: 'Tippelzone pas dicht als vrouwen er niet meer afhankelijk van zijn'

  18 september 2019
  NIJMEGEN - Nijmegen wil over twee jaar bekijken of de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat dicht kan. Dat voornemen staat haaks op de wil van onder meer de gemeenteraad, die bang is dat de vrouwen hierdoor alleen maar in slechtere omstandigheden terechtkomen.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
 • 'Eén op de vijf mensen met psychiatrische aandoening moet naar zelfstandig wonen'

  12 september 2019
  NIJMEGEN - Twintig procent van de mensen in beschermde woonvormen moet doorstromen naar zelfstandig wonen met begeleiding. Dat willen gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen in het Rijk van Nijmegen bereiken door intensiever samen te werken.
 • Nijmegen praat met 300 jongeren om ze aan werk te helpen

  11 september 2019
  NIJMEGEN - Jongeren in Nijmegen die langer dan 2 jaar van een uitkering leven, worden vanaf deze maand door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek over hun toekomst. In totaal gaat het om 300 jongeren die na hulp van het Regionaal Werkbedrijf of het Gemeentelijk bureau Zorg en inkomen nog steeds in de bijstand zitten.

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie