Logo De Belofte

NIJMEGEN - Ondanks dat bewoners in Nijmegen-Noord vorige week herhaaldelijk vroegen aan de gemeente om de bloemenzee bij voor hun deur niet met de grond gelijk te maken, ging de grasmaaier toch rigoureus over de kleurenpracht. Dat was fout, erkent wethouder Bert Velthuis in antwoord op kritische vragen vanuit de gemeenteraad.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot overmaat van ramp heeft de maai-zuigcombinatie, die onder meer de ‘natuurvriendelijke’ oever langs de Frankrijkstraat en Groot-Brittanniëstraat in Lent onder handen nam, niet alleen een bulk aan ‘gewone’ insecten, maar vermoedelijk ook zeldzamere soorten sprinkhanen, rupsen en vlinders opgezogen. 

Omwonenden mogen vragen juist niet te maaien

D66-raadslid Lusanne Bouwmans wilde woensdagavond van het college weten waarom er is gekozen om te maaien, juist nu de bloemen volop bloeien en ondanks herhaaldelijke verzoeken van omwonenden om niet te maaien. Volgens Bouwmans staat het haaks op het in 2012 aangenomen initiatiefvoorstel 'Een bij hoort er bij in Nijmegen'. Dat is bedoeld om de bijensterfte in onze stad tegen te gaan en de biodiversiteit te verbeteren.

De gemeente Nijmegen heeft sindsdien een ‘ecologisch maaibeleid’, wat onder meer inhoudt dat er zo min mogelijk wordt gemaaid en dat dit bovendien op verschillende momenten wordt gedaan, rekening houdend met bloeiperiodes. Bewoners mogen volgens dat voorstel zelf bij de gemeente aangeven wanneer zij op bepaalde locaties liever zien dat er minder gemaaid wordt. De gemeente kijkt dan of maatwerk mogelijk is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

(Foto: Actuele vragen D66 – Maaibeleid gemeente Nijmegen)

Maaimomenten heroverwegen

'Dat is gewoon niet goed. Hadden we niet moeten doen', reageert wethouder Bert Velthuis. Volgens hem is maaien echter nodig om de grond te 'verschralen', om bloemen juist de gelegenheid te geven te groeien. 'Klinkt een beetje raar', erkent de wethouder. 'Maar als we niks doen krijgen we juist heel weinig bloemen'.

Daarbij zijn er volgens de wethouder ook mensen die liever wandelen over gemaaid gras en wordt er gemaaid voor de verkeersveiligheid, zodat borden zichtbaar zijn. De wethouder zei het aantal maaimomenten te willen heroverwegen en waar mogelijk schapen in te zetten. 'Schapen hebben namelijk de eigenschap dat ze zich vooral bekommeren om het gras en wat minder om de bloemen', motiveert Velthuis dat idee.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

(Foto: Actuele vragen D66 – Maaibeleid gemeente Nijmegen)

Geschrokken van insecten opzuigen

Goed insectenbeleid is volgens Lusanne Bouwmans heel erg belangrijk. 'Ik merk wel eens dat er lacherig over wordt gedaan', stelt het raadslid. 'Er is al heel weinig ruimte in de stad. En de ruimte die we hebben, die moeten we echt zo goed mogelijk inzetten om de biodiversiteit te verbeteren'. Bouwmans komt met een motie die voorstelt het maaibeleid te evalueren en eventueel bij te stellen.

GroenLinks-raadslid Volkert Vintges vulde nog aan geschrokken te zijn van het 'opzuigen of stofzuigen'. 'Dat is namelijk de manier om alle insecten,  pollen en zaden weg te zuigen. Dat is echt het allerslechtste wat je kunt doen.' Vintges vraagt de wethouder daar nog eens goed naar te kijken. 'En zijn wel degelijk alternatieven om dat maaisel af te voeren en daarbij de insecten en de zaden - die zorgen voor volgend jaar weer bloemen - te sparen. 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Nijmegen krijgt 13 asowoningen: 'Gemeente heeft schijt aan de bevolking'

  18 juni 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zet door: er komen 13 Skaeve Huse in de stad, in de volksmond ook wel asowoningen genoemd. Acht van die woningen komen aan de Stadbroekseweg in Dukenburg en vijf aan de Stationsstraat in Nijmegen-Noord. Bewoners van Noord waren eerder kritisch en zijn dat nog steeds.
 • Veel bedenkingen, maar Nijmegen gaat voor wietproef

  12 juni 2019
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen mag zijn stad gaan aanprijzen voor een wietproef. Daarover zijn raadsleden het woensdagavond eens geworden. Volgende week is Bruls in Den Haag. Toch zijn er nog steeds veel twijfels over het experiment met gereguleerde wietteelt.
 • Nijmegen neemt oude diesels op de korrel

  06 juni 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen onderzoekt de mogelijkheid om oude diesels te weren uit de hele stad. Funest voor ondernemers, stelt onder meer MKB Nederland. Het grote merendeel van die oude diesels is namelijk in handen van bedrijven.
 • Weggestemd: Gebroeders Van Limburgplein blijft Gebroeders Van Limburgplein

  06 juni 2019
  NIJMEGEN - 'Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?' Die woorden sprak SP-raadslid Hans van Hooft nadat de gemeenteraad van Nijmegen woensdagavond massaal het voorstel om de naam van het Gebroeders Van Limburgplein te wijzigen in het Gebroeders Van Lymborchplein naar de prullenbak stemde.

Overig verkiezingsnieuws

 • Onverwachte financiële meevaller voor Winterswijk

  20 juni 2019
  WINTERSWIJK - Een onverwachte meevaller voor Winterswijk. De gemeente krijgt in 2020 ruim 1 miljoen euro en in 2021 800.000 euro meer van het Rijk. Dat blijkt uit de zogenoemde meicirculaire van het Rijk.
 • Bewoners Arnhemse 'bouwput' voelen zich nog altijd niet gehoord

  20 juni 2019
  ARNHEM - 'We hebben niet het gevoel dat we serieus worden genomen', zegt bewoner Frans Beumkes. Namens de omwonenden van de B.P. van Verschuerstraat overhandigde hij woensdag een petitie met 150 handtekeningen aan wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Biomassacentrale zaak voor de provincie, vindt de Arnhemse politiek

  20 juni 2019
  ARNHEM - Het Arnhemse college wil zijn vingers niet branden aan uitspraken over de wenselijkheid van de komst van de biomassacentrale op het Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Wethouder Jan van Dellen wil opheldering van de provincie in deze kwestie.
 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend