Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het college van burgemeester en wethouders in Nijmegen houdt vast aan sluiting van de tippelzone. Dat bleek woensdagavond in antwoord op vragen van raadsleden tijdens een vergadering in het stadhuis. De raadsleden stelden de vragen in aanloop naar een debat komende maand over de toekomst van de straatprostitutie in de stad.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In 2018 evalueerde Bureau Beke in opdracht van het college de straatprostitutie in Nijmegen. De raad is daarna op locatiebezoek geweest bij de tippelzone en bijbehorende huiskamer in het bijzijn van sekswerkers en afgevaardigden van de GGD, Iriszorg en politie. Er is toen gesproken over de toekomst van de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat.

Ongezond en onveilig

Een meerderheid van de raad is heel duidelijk voor het openhouden van de tippelzone en het in beperkte mate afgeven van nieuwe vergunningen voor sekswerkers. De raadsleden vrezen dat de prostituees anders in de illegaliteit verdwijnen. De gemeenteraad is onaangenaam verrast dat het college van burgemeester en wethouders een totaal ander mening is toegedaan: de tippelzone moet dicht, want ongezond en onveilig.

PvdA-raadslid Charlotte Brand wilde woensdagavond van het college weten waarom het een standpunt inneemt dat haaks staat op de adviezen van professionals als Iriszorg, GGD, politie en sekswerkers. Die pleiten voor het openhouden van de tippelzone. Quirijn Lokker, raadslid voor GroenLinks had diezelfde vraag. Daarbovenop gaat het college zo ook in tegen de richting die de gemeenteraad op wil.

Geen normaal beroep

Volgens wethouder Grete Visser is de toekomst van de tippelzone een complex vraagstuk. 'Hoe meer je er van weet, hoe genuanceerder het antwoord wordt'. 'Het fenomeen van prostitutie is een legale branche in dit land, maar niet een normale branche', vult burgemeester Hubert Bruls aan. 'Je kunt niet volhouden dat het een beroep is zoals alle andere beroepen. Want daarvoor is er te veel aan de hand.'

'Het is dezelfde politie in Oost-Nederland die mij en mijn collega's steeds aanspoort om onze verantwoordelijkheid te nemen. Juist vanwege het verband tussen mensenhandel en prostitutie. En daar heb ik op gewezen. Ik heb niet gezegd dat onze tippelzone daarmee 1 op 1 gelieerd is aan mensenhandel, of omgekeerd', gaat Bruls verder.

Verantwoordelijkheid als overheid

De burgemeester roept de raadsleden op om eens met antwoorden te komen op de vragen die het college aan hen stelt in een brief met allerlei morele dilemma's over de tippelzone. Die vragen gaan volgens de burgemeester veel verder dan de simpele vraag: bent u voor of tegen een tippelzone? 'Je hebt ook een verantwoordelijkheid of je nog mee wilt werken als overheid aan praktijken die gewoon niet kunnen - of wel kunnen - dat is dan het antwoord dat u mag geven. Laten we het debat in die openheid voeren. Wij hebben nu een standpunt ingenomen.'

Het rapport van Bureau Beke over de tippelzone laat volgens Bruls zien dat er na zoveel jaren best wel een paar vragen over de tippelzone te stellen zijn. 'En als het antwoord blijkt: nou ja, daar hebben we niet zoveel mee te maken, we gaan op dezelfde koers verder. Prima.'

Het debat over de toekomst van de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat staat voor juni op de agenda van de gemeenteraad.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmegen: 'Tippelzone pas dicht als vrouwen er niet meer afhankelijk van zijn'

  18 september 2019
  NIJMEGEN - Nijmegen wil over twee jaar bekijken of de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat dicht kan. Dat voornemen staat haaks op de wil van onder meer de gemeenteraad, die bang is dat de vrouwen hierdoor alleen maar in slechtere omstandigheden terechtkomen.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
 • 'Eén op de vijf mensen met psychiatrische aandoening moet naar zelfstandig wonen'

  12 september 2019
  NIJMEGEN - Twintig procent van de mensen in beschermde woonvormen moet doorstromen naar zelfstandig wonen met begeleiding. Dat willen gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen in het Rijk van Nijmegen bereiken door intensiever samen te werken.
 • Nijmegen praat met 300 jongeren om ze aan werk te helpen

  11 september 2019
  NIJMEGEN - Jongeren in Nijmegen die langer dan 2 jaar van een uitkering leven, worden vanaf deze maand door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek over hun toekomst. In totaal gaat het om 300 jongeren die na hulp van het Regionaal Werkbedrijf of het Gemeentelijk bureau Zorg en inkomen nog steeds in de bijstand zitten.

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie