Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het college van burgemeester en wethouders in Nijmegen houdt vast aan sluiting van de tippelzone. Dat bleek woensdagavond in antwoord op vragen van raadsleden tijdens een vergadering in het stadhuis. De raadsleden stelden de vragen in aanloop naar een debat komende maand over de toekomst van de straatprostitutie in de stad.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In 2018 evalueerde Bureau Beke in opdracht van het college de straatprostitutie in Nijmegen. De raad is daarna op locatiebezoek geweest bij de tippelzone en bijbehorende huiskamer in het bijzijn van sekswerkers en afgevaardigden van de GGD, Iriszorg en politie. Er is toen gesproken over de toekomst van de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat.

Ongezond en onveilig

Een meerderheid van de raad is heel duidelijk voor het openhouden van de tippelzone en het in beperkte mate afgeven van nieuwe vergunningen voor sekswerkers. De raadsleden vrezen dat de prostituees anders in de illegaliteit verdwijnen. De gemeenteraad is onaangenaam verrast dat het college van burgemeester en wethouders een totaal ander mening is toegedaan: de tippelzone moet dicht, want ongezond en onveilig.

PvdA-raadslid Charlotte Brand wilde woensdagavond van het college weten waarom het een standpunt inneemt dat haaks staat op de adviezen van professionals als Iriszorg, GGD, politie en sekswerkers. Die pleiten voor het openhouden van de tippelzone. Quirijn Lokker, raadslid voor GroenLinks had diezelfde vraag. Daarbovenop gaat het college zo ook in tegen de richting die de gemeenteraad op wil.

Geen normaal beroep

Volgens wethouder Grete Visser is de toekomst van de tippelzone een complex vraagstuk. 'Hoe meer je er van weet, hoe genuanceerder het antwoord wordt'. 'Het fenomeen van prostitutie is een legale branche in dit land, maar niet een normale branche', vult burgemeester Hubert Bruls aan. 'Je kunt niet volhouden dat het een beroep is zoals alle andere beroepen. Want daarvoor is er te veel aan de hand.'

'Het is dezelfde politie in Oost-Nederland die mij en mijn collega's steeds aanspoort om onze verantwoordelijkheid te nemen. Juist vanwege het verband tussen mensenhandel en prostitutie. En daar heb ik op gewezen. Ik heb niet gezegd dat onze tippelzone daarmee 1 op 1 gelieerd is aan mensenhandel, of omgekeerd', gaat Bruls verder.

Verantwoordelijkheid als overheid

De burgemeester roept de raadsleden op om eens met antwoorden te komen op de vragen die het college aan hen stelt in een brief met allerlei morele dilemma's over de tippelzone. Die vragen gaan volgens de burgemeester veel verder dan de simpele vraag: bent u voor of tegen een tippelzone? 'Je hebt ook een verantwoordelijkheid of je nog mee wilt werken als overheid aan praktijken die gewoon niet kunnen - of wel kunnen - dat is dan het antwoord dat u mag geven. Laten we het debat in die openheid voeren. Wij hebben nu een standpunt ingenomen.'

Het rapport van Bureau Beke over de tippelzone laat volgens Bruls zien dat er na zoveel jaren best wel een paar vragen over de tippelzone te stellen zijn. 'En als het antwoord blijkt: nou ja, daar hebben we niet zoveel mee te maken, we gaan op dezelfde koers verder. Prima.'

Het debat over de toekomst van de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat staat voor juni op de agenda van de gemeenteraad.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Nijmegen krijgt 13 asowoningen: 'Gemeente heeft schijt aan de bevolking'

  18 juni 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zet door: er komen 13 Skaeve Huse in de stad, in de volksmond ook wel asowoningen genoemd. Acht van die woningen komen aan de Stadbroekseweg in Dukenburg en vijf aan de Stationsstraat in Nijmegen-Noord. Bewoners van Noord waren eerder kritisch en zijn dat nog steeds.
 • Veel bedenkingen, maar Nijmegen gaat voor wietproef

  12 juni 2019
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen mag zijn stad gaan aanprijzen voor een wietproef. Daarover zijn raadsleden het woensdagavond eens geworden. Volgende week is Bruls in Den Haag. Toch zijn er nog steeds veel twijfels over het experiment met gereguleerde wietteelt.
 • Nijmegen neemt oude diesels op de korrel

  06 juni 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen onderzoekt de mogelijkheid om oude diesels te weren uit de hele stad. Funest voor ondernemers, stelt onder meer MKB Nederland. Het grote merendeel van die oude diesels is namelijk in handen van bedrijven.
 • Weggestemd: Gebroeders Van Limburgplein blijft Gebroeders Van Limburgplein

  06 juni 2019
  NIJMEGEN - 'Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?' Die woorden sprak SP-raadslid Hans van Hooft nadat de gemeenteraad van Nijmegen woensdagavond massaal het voorstel om de naam van het Gebroeders Van Limburgplein te wijzigen in het Gebroeders Van Lymborchplein naar de prullenbak stemde.

Overig verkiezingsnieuws

 • Onverwachte financiële meevaller voor Winterswijk

  20 juni 2019
  WINTERSWIJK - Een onverwachte meevaller voor Winterswijk. De gemeente krijgt in 2020 ruim 1 miljoen euro en in 2021 800.000 euro meer van het Rijk. Dat blijkt uit de zogenoemde meicirculaire van het Rijk.
 • Bewoners Arnhemse 'bouwput' voelen zich nog altijd niet gehoord

  20 juni 2019
  ARNHEM - 'We hebben niet het gevoel dat we serieus worden genomen', zegt bewoner Frans Beumkes. Namens de omwonenden van de B.P. van Verschuerstraat overhandigde hij woensdag een petitie met 150 handtekeningen aan wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Biomassacentrale zaak voor de provincie, vindt de Arnhemse politiek

  20 juni 2019
  ARNHEM - Het Arnhemse college wil zijn vingers niet branden aan uitspraken over de wenselijkheid van de komst van de biomassacentrale op het Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Wethouder Jan van Dellen wil opheldering van de provincie in deze kwestie.
 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend