Logo De Belofte

NEDERASSELT - De gemeente Heumen werkt mee aan een haalbaarheidsonderzoek om een ecobuurt voor ongeveer honderd mensen te bouwen aan de rand van Nederasselt. Medewerking van de gemeente is nodig om subsidie voor zo'n onderzoek te kunnen krijgen van de provincie Gelderland.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De mensen die er gaan wonen moeten een gemeenschap vormen die voor elkaar en het terrein zorgt. Huisarts Joop de Vette woont met zijn vrouw in een oude monumentale boerderij met twee hectare land. Op de twee hectare daarachter ligt rijksmonument de Maasmolen. De Vette wil van die vier hectare een duurzame woonwijk maken, waar ongeveer tachtig mensen twintig anderen gaan helpen die zorg nodig hebben.

Tekst gaat verder onder de video:

Veertig huizen in natuurgebied

Gelderland kent al vergelijkbare duurzame woonwijken, zoals Eva-Lanxmeer in Culemborg, de van stro en hout gebouwde wijk Iewan in Lent en de daar vlakbij gelegen woongemeenschap Eikpunt. In Nederasselt ligt de nadruk op zorg voor elkaar. De Vette: 'Een ecologische gemeenschap waar zorg en wonen en verantwoordelijkheid voor elkaar allemaal bij elkaar komt. Dat is voor zover wij weten nog nergens op die manier.'

Honderd mensen verdeeld over een veertigtal huizen, blijft er dan nog wat over van het natuurgebied rond de molen uit 1740? 'Vier hectare betekent dat er heel veel ruimte tussen de huizen zit', pareert Joop de Vette die mogelijke vrees. 'En omdat we die huizen bouwen met groene daken, zal het er van buiten nog steeds heel natuurlijk uitzien'. 

'Heel mooi idee'

De gemeente Heumen ondersteunt het plan, zodat er subsidie aangevraagd kan worden bij de provincie voor een haalbaarheidsonderzoek. 'Een heel mooi idee', noemt wethouder René Waas de plannen voor de duurzame woonwijk. 'Maar het blijft natuurlijk nog een idee. Er zijn nog heel veel momenten waarop we ja of nee kunnen zeggen. En dat hebben we ook heel duidelijk gecommuniceerd met de initiatiefnemers.'

Die initiatiefnemers zijn optimistisch over het verwezenlijken van hun duurzame droom. 'Ja, pessimisme daar is genoeg van in Nederland, daar komen we niet mee verder', lacht huisarts De Vette. Als het aan hem en zijn mede-initiatiefnemers ligt kan volgend jaar mei al de eerste schop de grond in. Volgende maand volgt een informatieavond voor omwonenden.

 

 

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie