Logo De Belofte

BORCULO - Vol overtuiging begint Andra Weg van de GroenLinks-fractie van de gemeente Berkelland aan haar betoog om het college een steuntje in de rug te geven richting de provincie Gelderland om het kappen van 343 bomen langs de N319 te voorkomen. Maar ze kwam bedrogen uit, haar motie om de kap tegen te houden haalde het niet.

door Melanie Lokate

Ruim 1800 handtekeningen zijn er de afgelopen maand opgehaald om het onderwerp op de agenda van de provinciale politiek te zetten. 'Wij willen aan onze inwoners laten zien, dat we hen serieus nemen en daarom leggen we wederom een motie op tafel', zegt Weg. 'Vorige maand stond ik hier ook en toen dachten we dat de regie bij de provincie lag, maar er is de afgelopen weken zoveel gebeurd en de minister heeft gezegd dat ook wij onze rol moeten nemen'.

Schouw moet duidelijkheid geven

De overtuiging van Weg lijkt al snel om te slaan in teleurstelling. Want samen met de fracties van de PvdA en D66 heeft GroenLinks contact gezocht met andere fracties om een motie op tafel te krijgen die de meerderheid in de raad zou krijgen.

Het CDA laat weten dat de motie veel te vroeg komt. 'Er is volgende maand een schouw met de provincie en dan zul je zien dat de provincie precies doet wat ze moet doen', zegt Frank Jonk namens het CDA. 'Niet alle bomen worden gekapt, maar een deel'.

Verbazing over houding VVD

Ook de VVD-fractie gaat niet mee met de motie. 'De motie komt te vroeg en in de motie staat dat we een evaluatie moeten gaan doen en dat willen we helemaal niet', zegt Hans Boxem. En die opmerkingen schieten bij de indieners van de motie in het verkeerde keelgat. 'Ik verbaas me echt over de houding van de VVD', zegt Weg. 'We hebben de afgelopen dagen mailcontact gehad en ik dacht echt dat u deze motie zou kunnen dragen'. Hans Pelle van de PvdA-fractie vult aan: 'Er is ongetwijfeld contact geweest met de provinciale fractie en daarom stemmen jullie nu niet in met deze motie'.

Boxem zelf komt wel met een eigen motie, die hij overigens niet indiende. Daarin staat bijna hetzelfde als in de GroenLinks-motie, met de wijziging dat ook bomen die niet in een laanconstructie staan gekapt moeten worden. 'Wel heel slim hoe Boxem dat doet, want natuurlijk gaan wij daar niet mee akkoord', zegt Weg. 'De natuur is grillig en natuurlijk staan die bomen dan niet allemaal in één lijn'.

Luister hier naar het interview met Andra Weg:

Dat de motie niet is aangenomen betekent niet dat de bomen gekapt worden. 'Ik ga dit wel weer aankaarten bij de provincie en ook landelijk', zegt Weg. 'Lokale overheden nemen blijkbaar niet hun verantwoordelijkheden'. 

Komende maand is er een schouw op locatie waarbij de raadsleden zijn uitgenodigd. Daarnaast moet het onderwerp in Provinciale Staten behandeld worden omdat het aantal handtekeningen die de burgers hebben opgehaald, ruim voldoende is om het op de agenda te zetten.

Zie ook:

Live nieuws

 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie