Logo De Belofte

TIEL - Docenten en leerlingen van brede zorgschool De Cambier in Tiel zijn enthousiast over een proef waarin leerlingen leren zelfstandig te reizen. Deze proef moet hen onafhankelijk maken van het georganiseerde vervoer met taxibusjes.

Door Menno Provoost

Voor de gemeente snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant is er de taak om mensen met een beperking zoveel mogelijk volwaardig in de samenleving mee te laten doen. Aan de andere kant kan er op termijn mogelijk bezuinigd worden op een collectieve voorziening als het leerlingenvervoer.

Ov-chipkaart op rekening

De gemeente Tiel draagt daarom bij aan de proef. Vijf leerlingen hebben een zogenoemde Voor Elkaar Pas van Arriva gekregen. Dit is een ov-chipkaart op rekening, waarmee je alleen maar in- en uit hoeft te checken. Ook worden er voor de training een app, boekjes en gratis begeleiderspassen verstrekt en is het personeel op stations en in de bus en trein gespitst op het bieden van extra hulp aan houders van de pas, wanneer dat nodig is.

Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder)

De Cambier heeft een hele gemêleerde doelgroep van kinderen en jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking. 'Veel van onze leerlingen maken gebruik van leerlingenvervoer', zegt stagecoördinator Marjon Hubers van De Cambier. 'Als jongvolwassenen stromen zij uit naar een mooie dagbestedings- of werkplek. Voor leerlingen die uitstromen naar een bedrijf of beschutte arbeid, is het van belang dat zij zelfstandig leren reizen, want dat wordt straks ook van ze verwacht. Heel veel aspecten daar bereiden we onze leerlingen op voor, maar dit onderdeel mistte eigenlijk nog. Daar valt een gat.'

Onafhankelijkheid voor meer leerlingen

Wat Hubers betreft is de proef het begin van een grote stap naar onafhankelijkheid voor veel meer leerlingen. 'We zijn gestart met een aantal leerlingen in de uitstroomfase en dat heeft tot nu toe een heel positief effect. We hopen natuurlijk dat we het straks verder ons onderwijs in mogen halen en dat we al in een vroeger stadium kunnen gaan oefenen. Het is de bedoeling dat deze leerlingen het dan zo in de vingers krijgen dat het leerlingenvervoer er voor hen uit kan.'

Aan het enthousiasme van de leerlingen zelf zal het niet liggen. Hubers: 'Er zijn heel veel leerlingen die hier zelf ook al naar vragen. Ook leerlingen die we eigenlijk zelf in eerste instantie nog niet voor ogen hadden. Dan ga je met ze aan de slag, en dan blijkt dat ze dit best wel heel snel in de vingers krijgen op het moment dat je dit praktisch met ze oefent.'

De proef loopt tot en met juli. De gemeente Tiel wil de resultaten dan met alle betrokken partijen evalueren om te kijken of het project in het volgende schooljaar wordt voortgezet en uitgebreid.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Gemeente Tiel verkoopt veerpont Pomona

  17 juni 2019
  TIEL - Veerpont Pomona is te duur en wordt daarom door de gemeente Tiel verkocht aan een particuliere partij. Bij de aanschaf van de boot was geen rekening gehouden met eventuele dure reparaties aan de boot en extra kosten voor een vervangend pontje.
 • Tiel loopt te hoop tegen bezuinigingen, 'maar er is weinig aan te doen'

  13 juni 2019
  TIEL - Tielse Clubs willen graag meedenken over extra inkomsten of mogelijke andere bezuinigingen voor de gemeente, maar de huidige plannen moeten van tafel. Dat is hun boodschap aan de gemeenteraad. Die moet over twee weken over de plannen besluiten en heeft niet veel keus, waarschuwt Wim de Boer van de grootste coalitiepartij, de Parij van de Burgers (PvdB).
 • Dertien insprekers tegen bezuinigingsplannen Tiel

  11 juni 2019
  TIEL - Er hebben zich dertien insprekers gemeld voor de bijeenkomst van donderdagavond over de bezuinigingen in de gemeente Tiel. Zij gaan waarschijnlijk proberen de gemeenteraad te overtuigen af te zien van bepaalde bezuinigingsplannen.
 • Marktkramers moeten Tielse markt zelfstandig weer laten floreren

  08 juni 2019
  TIEL - Zoals veel markten heeft de zaterdagmarkt in Tiel te maken met teruglopende belangstelling. De marktkooplui gaan nu zelfstandig verder. Los van de gemeente, met een commerciële marktmanager. Onder de vlag van de Markt van Morgen willen zij zo de warenmarkt nieuw elan geven.
 • Tiel wil tal van extra maatregelen om stad schoon te houden met nieuw afvalsysteem

  04 juni 2019
  TIEL - Extra campagnes, extra toezicht, extra schoonmaken en extra handhaving. Er moet van alles extra gebeuren om Tiel schoon te houden met de invoering van een nieuw afvalsysteem volgende maand. Deze maatregelen kosten in 2019 zo'n 87.000 euro en in 2020 circa 130.000 euro extra. Dat is te lezen in het plan Tiel Schone Stad waar het bestuur van Avri binnenkort over besluit.

Overig verkiezingsnieuws

 • Onverwachte financiële meevaller voor Winterswijk

  20 juni 2019
  WINTERSWIJK - Een onverwachte meevaller voor Winterswijk. De gemeente krijgt in 2020 ruim 1 miljoen euro en in 2021 800.000 euro meer van het Rijk. Dat blijkt uit de zogenoemde meicirculaire van het Rijk.
 • Bewoners Arnhemse 'bouwput' voelen zich nog altijd niet gehoord

  20 juni 2019
  ARNHEM - 'We hebben niet het gevoel dat we serieus worden genomen', zegt bewoner Frans Beumkes. Namens de omwonenden van de B.P. van Verschuerstraat overhandigde hij woensdag een petitie met 150 handtekeningen aan wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Biomassacentrale zaak voor de provincie, vindt de Arnhemse politiek

  20 juni 2019
  ARNHEM - Het Arnhemse college wil zijn vingers niet branden aan uitspraken over de wenselijkheid van de komst van de biomassacentrale op het Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Wethouder Jan van Dellen wil opheldering van de provincie in deze kwestie.
 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend