Logo De Belofte

TIEL - Docenten en leerlingen van brede zorgschool De Cambier in Tiel zijn enthousiast over een proef waarin leerlingen leren zelfstandig te reizen. Deze proef moet hen onafhankelijk maken van het georganiseerde vervoer met taxibusjes.

Door Menno Provoost

Voor de gemeente snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant is er de taak om mensen met een beperking zoveel mogelijk volwaardig in de samenleving mee te laten doen. Aan de andere kant kan er op termijn mogelijk bezuinigd worden op een collectieve voorziening als het leerlingenvervoer.

Ov-chipkaart op rekening

De gemeente Tiel draagt daarom bij aan de proef. Vijf leerlingen hebben een zogenoemde Voor Elkaar Pas van Arriva gekregen. Dit is een ov-chipkaart op rekening, waarmee je alleen maar in- en uit hoeft te checken. Ook worden er voor de training een app, boekjes en gratis begeleiderspassen verstrekt en is het personeel op stations en in de bus en trein gespitst op het bieden van extra hulp aan houders van de pas, wanneer dat nodig is.

Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder)

De Cambier heeft een hele gemêleerde doelgroep van kinderen en jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking. 'Veel van onze leerlingen maken gebruik van leerlingenvervoer', zegt stagecoördinator Marjon Hubers van De Cambier. 'Als jongvolwassenen stromen zij uit naar een mooie dagbestedings- of werkplek. Voor leerlingen die uitstromen naar een bedrijf of beschutte arbeid, is het van belang dat zij zelfstandig leren reizen, want dat wordt straks ook van ze verwacht. Heel veel aspecten daar bereiden we onze leerlingen op voor, maar dit onderdeel mistte eigenlijk nog. Daar valt een gat.'

Onafhankelijkheid voor meer leerlingen

Wat Hubers betreft is de proef het begin van een grote stap naar onafhankelijkheid voor veel meer leerlingen. 'We zijn gestart met een aantal leerlingen in de uitstroomfase en dat heeft tot nu toe een heel positief effect. We hopen natuurlijk dat we het straks verder ons onderwijs in mogen halen en dat we al in een vroeger stadium kunnen gaan oefenen. Het is de bedoeling dat deze leerlingen het dan zo in de vingers krijgen dat het leerlingenvervoer er voor hen uit kan.'

Aan het enthousiasme van de leerlingen zelf zal het niet liggen. Hubers: 'Er zijn heel veel leerlingen die hier zelf ook al naar vragen. Ook leerlingen die we eigenlijk zelf in eerste instantie nog niet voor ogen hadden. Dan ga je met ze aan de slag, en dan blijkt dat ze dit best wel heel snel in de vingers krijgen op het moment dat je dit praktisch met ze oefent.'

De proef loopt tot en met juli. De gemeente Tiel wil de resultaten dan met alle betrokken partijen evalueren om te kijken of het project in het volgende schooljaar wordt voortgezet en uitgebreid.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Werk aan Tielse Waalkade kost ton meer door Appelpop

  11 september 2019
  TIEL - Het onderbreken van het werk aan de Tielse Waalkade voor festival Appelpop kost veel meer dan gedacht. Volgens de gemeente Tiel zijn de meerkosten om het festival op de kade plaats te laten vinden op dit moment opgelopen tot 100.000 euro.
 • Tiel werkt aan Global Goals

  09 september 2019
  TIEL - Op woensdag 25 september is Global Goals het onderwerp van de beeldvormende avond van de Tielse gemeenteraad. Global Goals zijn 17 ontwikkelingsdoelen om de wereld en het leven voor iedereen toekomstbestendig en duurzaam te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het terugdringen van ongelijkheid en armoede. En ook aan het tegenhouden van klimaatverandering en stimuleren van duurzame productie en consumptie. Hoe kan Tiel op gemeentelijk niveau een bijdrage leveren aan deze doelen? Dat is de centrale vraag op deze beeldvormende avond.
 • Wethouder trekt voorstel voor schoner Tiel in: 'Ik ben blij dat het niet nodig is'

  06 september 2019
  TIEL - Er zijn geen extra maatregelen nodig om Tiel schoon te houden. Die conclusie heeft wethouder Frank Groen getrokken. Hij trekt het voorstel in dat hij eerder deed om extra te laten schoonmaken en opruimen, voorlichting te geven en meer controles te verrichten en te bekeuren.

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie