Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningers gaan dit jaar 75 euro meer betalen voor hun waterafrekening bij Vitens. Maar een groot deel van de inwoners krijgt het bedrag waarschijnlijk terug van de gemeente. Dat bleek maandagavond toen de politieke partijen met elkaar discussieerden over de compensatie voor de zogenoemde precariobelasting.

door Joukje Beiboer

Waterbedrijf Vitens betaalt sinds 2016 340.000 euro per jaar omdat het gebruikmaakt van kabels en waterleidingen die door gemeentegrond lopen. Het bedrijf besloot die zogenoemde precariobelasting door te berekenen aan de inwoners van Wageningen. Bij hen valt er straks dus een hogere rekening op de mat.

De gemeenteraad besloot in 2016 al dat mensen voor die hoge rekening gecompenseerd moeten worden uit een reservepot. Daar zit volgens de begroting eind dit jaar meer dan 2,5 miljoen euro in. Maar wie er geld krijgt? Daarover is nu discussie. 

Wie krijgt geld? 

Het gemeentebestuur stelde voor alleen 1100 mensen met een bijstandsinkomen te compenseren. Dat zou 310.000 euro gaan kosten. Maar de meeste partijen vinden dat niet genoeg. Ze willen dat veel meer mensen geld ontvangen. 

Wethouder Dennis Gudden (D66) legt uit waarom het volgens het gemeentebestuur niet nodig is alle Wageningers geld te geven:

GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en CDA willen dat de gemeente in ieder geval mensen met een inkomen tot 130 procent van het bijstandsniveau, financieel tegemoetkomt. Dat was ook het advies van de gemeentelijke adviesraden, maar dat legde het college naast zich neer. De ChristenUnie ziet mogelijkheden in een aanvullende optie: gedeeltelijke compensatie voor alle andere Wageningers.

Mijn fractie zou er heel erg voor zijn om elke inwoner te compenseren
Rien Bor, Stadspartij

Maar ook is er een roep om alle Wageningers volledig te compenseren. 'Mijn fractie zou er heel erg voor zijn om elke inwoner te compenseren', zegt Rien Bor van de Stadspartij. Dat zou betekenen dat ieder huishouden in totaal 180 euro teruggestort krijgt. 'Dan speel je als gemeente quitte.'

De VVD lijkt het daar wel mee eens te zijn. 'Alle inwoners compenseren lijkt me de sociaalste oplossing', zegt Marc Kiel van de partij. 

Ook in Wageningen komen er bezuinigingen aan
Melissa van der Lingen, Connect Wageningen

D66 en Connect Wageningen waren nog niet zo enthousiast over een uitbreiding van de compensatie voor een hoge rekening van Vitens. Volgens Melissa van der Lingen van Connect Wageningen is iedereen compenseren een 'hartstikke sympathiek plan', maar financieel gezien gewoon erg onverstandig. 'Ook in Wageningen komen er bezuinigingen aan', zegt ze.

Van der Lingen wil het liefst eerst het financiële toekomstplaatje voor de gemeente af hebben en daarna pas een besluit maken over het wel of niet compenseren voor de precariobelasting aan Vitens. 

Over twee weken wordt de precariobelasting in de raad besproken. 

Afgeschaft 

De precariobelasting is in 2017 formeel afgeschaft, maar gemeenten mogen tot 2022 gebruikmaken van een overgangsregeling.

Dat betekent in de praktijk dat huishoudens tot die tijd vaak nog vele tientallen euro's meer betalen voor het water dan wanneer de gemeente de belasting voor Vitens niet zou hebben ingevoerd of het waterbedrijf de precariobelasting niet zou doorberekenen aan klanten. 

Zie ook: Klant betaalt omdat gemeente belasting heft bij nutsbedrijven

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Snelfietsroute tussen Ede en Wageningen bijna 9 ton duurder

  17 juni 2019
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen moet 882.000 euro extra uittrekken voor de aanleg van een snelfietsroute tussen Ede en Wageningen. Dat blijkt uit financiële stukken.
 • Hier werkt Wageningen aan fietsveiligheid en bereikbaarheid

  13 juni 2019
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen heeft grote plannen voor het fietsveilig maken van de stad. Gisteren werd er een nieuwe fietsoversteek over de Kortenoord Allee geopend. Maar de gemeente heeft tot en met 2023 nog eens bijna 3 miljoen euro gereserveerd voor fietsprojecten, blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Geen verbod op ballonnen in Wageningen, wel meer ontmoediging

  04 juni 2019
  WAGENINGEN - Ballonnen oplaten wordt niet verboden in de gemeente Wageningen. Connect Wageningen en GroenLinks lieten daarover een proefballonnetje op, maar die wilde maandagavond bij de meeste raadsleden niet landen. De burgemeester belooft wel om meer in te zetten op ontmoediging van vervuiling door bijvoorbeeld ballonnen.
 • Bizarre wending in Wageningse raad; besluit genomen, maar tevredenheid ver te zoeken

  04 juni 2019
  WAGENINGEN - Inwoners van Wageningen krijgen geen geld terug van de gemeente. Dat besloot de raad maandagavond. Financiële compensatie was onderwerp van gesprek, want waterbedrijf Vitens verhoogt de jaarafrekening. Bijna iedere partij wilde een vorm van compensatie, maar uiteindelijk staan de raad en het college vooralsnog met lege handen.
 • Ballonnetje oplaten in Wageningen onder vuur

  03 juni 2019
  WAGENINGEN - Wordt het straks verboden ballonnen op te laten in Wageningen? Als het aan Connect Wageningen en GroenLinks ligt wel. De gemeenteraad debatteert er naar verwachting vanavond over.

Overig verkiezingsnieuws

 • Chaos op de weg: gemeente trekt stekker uit verkeersproef 's-Heerenberg

  24 juni 2019
  ULFT - Chaotische taferelen in 's-Heerenberg: de verkeersproef die de gemeente Montferland daar was gestart op de Emmerikseweg, is na anderhalve week afgebroken. De maatregelen die genomen werden, zorgden ervoor dat er op drukke dagen een verkeerschaos ontstond. 
 • GroenLinks: 'Partijen meer uit op frustreren van processen dan besturen van de stad'

  24 juni 2019
  ARNHEM - 'Partijen zijn meer uit op het frustreren van processen dan het leiden van de stad.' Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders over het werkelijke klappen van de coalitie in Arnhem. 'Het heeft geen zin om dat te ontkennen. De Arnhemse politiek zit in zware tijden.'
 • Klappen Arnhemse coalitie 'totaal onnodig'

  23 juni 2019
  ARNHEM - In het voorstel van VVD en D66 waarop de Arnhemse coalitie stuk liep, zitten geen extra bezuinigingen op de zorg. 'Dat zijn we ook nooit van plan geweest', zegt Mattijs Loor (D66). Geld voor goede zorg werd door GroenLinks en PvdA wel als belangrijkste reden aangevoerd om de coalitie te laten klappen.
 • Zeven nieuwe mestfabrieken en nog komt Gelderland om in de mest

  23 juni 2019
  ARNHEM - De mesthoop in Gelderland is gigantisch. Na Noord-Brabant en Limburg heeft Gelderland het grootste mestoverschot van Nederland. Plannen om grote mestvergistingsinstallaties te bouwen en het probleem zo op te lossen stuiten op weerstand.
 • 'Wespennest' in stadhuis Arnhem eist opnieuw politieke slachtoffers

  22 juni 2019
  ARNHEM - Voor de zoveelste keer is het hommeles in de Arnhemse politiek. Het politieke kerkhof van gesneuvelde wethouders en gevallen coalities ligt inmiddels vol. De opgelopen zorgtekorten waren de directe aanleiding voor GroenLinks en PvdA om met de coalitie te breken. Maar ook de verstoorde verhoudingen spelen weer een belangrijke rol.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend