Logo De Belofte

BEMMEL - De gemeenteraad van Lingewaard heeft ingestemd met de plannen voor herbouw van het gemeentehuis in Bemmel. De plannen werden donderdagavond besproken. Alleen de SP en lokale partij B06 stemden tegen. Medio 2020 moet het vernieuwde gemeentehuis klaar zijn. Het zou dan weer 40 jaar mee moeten kunnen.

door Sven Strijbosch

Het gebouw werd op 22 augustus vorig jaar grotendeels verwoest toen een verwarde inwoner van Lingewaard met zijn auto vol gasflessen naar binnen reed. In de daaropvolgende brand kwam de man om het leven. 

De herbouw van het pand kost miljoenen. Een groot deel van het gemeentehuis kan met herstelwerkzaamheden blijven staan, maar de voorkant van het gebouw moet opnieuw worden opgebouwd.

'Kosten later openbaar'

Om hoeveel geld het exact gaat, is nog onduidelijk. 'Ik ben nog bezig met de verzekeringsmaatschappij voor de uitkering. En we zitten nog in de aanbesteding. Dus op dit moment kan ik er niks over zeggen', stelt burgemeester Marianne Schuurmans. De financiële stukken zijn nog strikt geheim en de kosten worden later openbaar.

Tekst gaat door onder de impressie van het vernieuwde gemeentehuis

De gemeenteraad van Lingewaard heeft ingestemd met de plannen voor herbouw van het gemeentehuis in Bemmel. De plannen werden donderdagavond besproken. Alleen de SP en lokale partij B06 stemden tegen. Medio 2020 moet het vernieuwde gemeentehuis klaar zijn. Het zou dan weer 40 jaar mee moeten kunnen.

Kritiek op uitbreiding

Kritiek was er ook op de herbouwplannen. Er komt een uitbreiding voor een raadszaal en dat kost geld. 'Het geld klotst hier niet tegen te plinten', stelt SP-fractievoorzitter Carla Claassen. Het is volgens haar niet te rijmen met bijvoorbeeld voorgenomen bezuinigingen op het sociaal domein. Ze noemt de raadszaal 'een speeltje van de raadsleden'. De politiek in Lingewaard vergaderde altijd elders, bijvoorbeeld in een feestzaal in Huissen. 

'Die extra ruimten zijn broodnodig', stel CDA'er Theo Peren. 'De raad kan er vergaderen, maar die ruimten dienen ook als vergaderruimten.' Politici benadrukken dat het om sober herbouwen gaat. 'We krijgen echt geen gouden deurknoppen en doen het niet uit luxe. We doen het zodat ambtenaren hun werk goed kunnen doen. Dat lijkt me in ieders belang', zei D66-voorman Léon Dekkers eerder. 

Tekst gaat door onder de impressie van de nieuwe vergaderruimten 

De gemeenteraad van Lingewaard heeft ingestemd met de plannen voor herbouw van het gemeentehuis in Bemmel. De plannen werden donderdagavond besproken. Alleen de SP en lokale partij B06 stemden tegen. Medio 2020 moet het vernieuwde gemeentehuis klaar zijn. Het zou dan weer 40 jaar mee moeten kunnen.

Veel veranderd

Lingewaard grijpt de mogelijkheid aan om het gemeentehuis helemaal klaar te maken voor de toekomst. In de acht jaar dat het gemeentehuis er stond is er namelijk veel veranderd, zo stelt de gemeente.

De gemeente heeft er medewerkers bijgekregen, privacy-richtlijnen zijn gewijzigd en er moet nadrukkelijk worden stilgestaan bij veiligheid. In het vernieuwde gemeentehuis wordt daar rekening mee gehouden. 'Door de open werkplekken was het voor ambtenaren niet mogelijk om privacygevoelige gesprekken te voeren. Mensen werden daarom altijd in vergaderruimtes ontvangen. Er is in het gebouw al een forse schaarste aan overleg en vergaderruimtes', zegt Schuurmans. Daar moet nu verandering in komen.

'Gasten liepen door het hele gebouw naar vergaderruimtes of overleggen. Dit kwam de privacy, maar ook de beveiliging niet ten goede', vervolgt de burgemeester. Er komt daarom een strikte scheiding tussen het gedeelte voor ambtenaren en het gedeelte voor bezoekers. 

De slechte akoestiek wordt ook aangepakt en de gemeente zet in op duurzaamheid met LED-lampen en zonnepanelen. 

Zie ook:

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie