Logo De Belofte

BENNEKOM - Een dode eekhoorn op de Selterskampweg in Bennekom. 'Vanmorgen viel het eerste dodelijke verkeersslachtoffer', staat erbij. De foto is tekenend voor verkeersproblematiek in het dorp Bennekom. 21 mei gaat de gemeente met omwonenden in gesprek over een oplossing.

door Joukje Beiboer 

'Het gaat hier een keer mis', zegt Dennis Keizer die het treurige voorval fotografeerde. Hij is bang dat er binnenkort menselijke slachtoffers vallen. Duizenden auto's rijden er dagelijks door zijn straat, vaak veel te hard. 'Zeker 's avonds', zegt Keizer. De 30 km/uur-weg voor zijn deur is een doorgaande weg geworden.

Sluipverkeer A12 en A50 

Dagelijks gebruiken honderden automobilisten de Selterskampweg als sluiproute, bleek uit metingen van de gemeente Ede. Bijna de helft van alle automobilisten die voorbij rijden, gebruikt de route als sluiproute. Vooral als er file staat op de A12 of A50 is het in Bennekom-Oost druk. 

Omwonende zijn al het sluipverkeer zat. Ook omdat automobilisten vaak veel te hard rijden. In 15 procent van de gevallen rijden ze zelfs harder dan 44 kilometer per uur terwijl de maximum toegestane snelheid dus maar 30 kilometer per uur is. 

Gemeente beloofde al in 2017 verbetering

Keizer laat zijn kinderen niet alleen de drukke weg voor zijn huis oversteken. 'We hebben twee jonge kinderen, als we die met de fiets de wijk in willen sturen, lopen we altijd mee.' Volgens hem moet de gemeente snel ingrijpen om grote ongelukken te voorkomen.  

De gemeente wil ook ingrijpen. Maar Keizer vindt dat het  lang duurt voordat er ook echt iets gebeurt. De raad besloot in 2017 unaniem dat er de verkeersoverlast in Bennekom-Oost aangepakt moet worden. Maar tot nu toe is er nog niks gebeurt. Dat lijkt te veranderen. 

Meepraten op 21 mei 

In een brief aan omwonenden staat namelijk: 'De gemeente vindt dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn om de snelheid van het verkeer te verlagen en de 30 km/u-inrichting te verduidelijken.' Aanstaande dinsdag, 21 mei, staat er een informatieavond voor omwonenden op de planning. Die begint om 19.30 uur in De Brink in Bennekom.

De gemeente wil met bewoners in gesprek gaan over de oplossingen op de korte termijn, maar geeft al aan dat niet alles mogelijk is. 'Wegafsluiting of eenrichtingswegen zijn niet aan de orde.'

Zie ook: Verkeersonderzoek naar sluipverkeer Bennekom-Oost 

Live nieuws

 • Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten

  22 augustus 2019
  DIDAM - Montferland onderzoekt samen met de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. De gemeente herbergt op dit moment 2500 buitenlandse werkkrachten en merkt dat de huisvesting kan zorgen voor onveilige en ongezonde situaties, wat vraagt om een oplossing.
 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Honderden bewoners chaletpark leven mogelijk op vervuilde grond: 'Wij weten dit al jaren'

  22 augustus 2019
  OOSTERHOUT - De grond van chaletpark Tergouw in Oosterhout wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Tot grote frustratie van bewoners komen plannen voor een nieuw energienet daardoor mogelijk stil te liggen.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Opnieuw zorgen over plannen met komst zorghotel Hierden

  21 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie