Logo De Belofte

BENNEKOM - Een dode eekhoorn op de Selterskampweg in Bennekom. 'Vanmorgen viel het eerste dodelijke verkeersslachtoffer', staat erbij. De foto is tekenend voor verkeersproblematiek in het dorp Bennekom. 21 mei gaat de gemeente met omwonenden in gesprek over een oplossing.

door Joukje Beiboer 

'Het gaat hier een keer mis', zegt Dennis Keizer die het treurige voorval fotografeerde. Hij is bang dat er binnenkort menselijke slachtoffers vallen. Duizenden auto's rijden er dagelijks door zijn straat, vaak veel te hard. 'Zeker 's avonds', zegt Keizer. De 30 km/uur-weg voor zijn deur is een doorgaande weg geworden.

Sluipverkeer A12 en A50 

Dagelijks gebruiken honderden automobilisten de Selterskampweg als sluiproute, bleek uit metingen van de gemeente Ede. Bijna de helft van alle automobilisten die voorbij rijden, gebruikt de route als sluiproute. Vooral als er file staat op de A12 of A50 is het in Bennekom-Oost druk. 

Omwonende zijn al het sluipverkeer zat. Ook omdat automobilisten vaak veel te hard rijden. In 15 procent van de gevallen rijden ze zelfs harder dan 44 kilometer per uur terwijl de maximum toegestane snelheid dus maar 30 kilometer per uur is. 

Gemeente beloofde al in 2017 verbetering

Keizer laat zijn kinderen niet alleen de drukke weg voor zijn huis oversteken. 'We hebben twee jonge kinderen, als we die met de fiets de wijk in willen sturen, lopen we altijd mee.' Volgens hem moet de gemeente snel ingrijpen om grote ongelukken te voorkomen.  

De gemeente wil ook ingrijpen. Maar Keizer vindt dat het  lang duurt voordat er ook echt iets gebeurt. De raad besloot in 2017 unaniem dat er de verkeersoverlast in Bennekom-Oost aangepakt moet worden. Maar tot nu toe is er nog niks gebeurt. Dat lijkt te veranderen. 

Meepraten op 21 mei 

In een brief aan omwonenden staat namelijk: 'De gemeente vindt dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn om de snelheid van het verkeer te verlagen en de 30 km/u-inrichting te verduidelijken.' Aanstaande dinsdag, 21 mei, staat er een informatieavond voor omwonenden op de planning. Die begint om 19.30 uur in De Brink in Bennekom.

De gemeente wil met bewoners in gesprek gaan over de oplossingen op de korte termijn, maar geeft al aan dat niet alles mogelijk is. 'Wegafsluiting of eenrichtingswegen zijn niet aan de orde.'

Zie ook: Verkeersonderzoek naar sluipverkeer Bennekom-Oost 

Live nieuws

 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
 • Vuurwerkverbod in Apeldoorn

  18 oktober 2019
  APELDOORN - Apeldoorn wordt als eerste Nederlandse gemeente vuurwerkvrij. De komende jaarwisseling komen er vuurwerkvrije zones, tijdens de oud en nieuw van 2020 naar 2021 geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Een ruime raadsmeerderheid had via een motie opgeroepen een streep te zetten door het afsteken door particulieren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie