Logo De Belofte

BENNEKOM - Een dode eekhoorn op de Selterskampweg in Bennekom. 'Vanmorgen viel het eerste dodelijke verkeersslachtoffer', staat erbij. De foto is tekenend voor verkeersproblematiek in het dorp Bennekom. 21 mei gaat de gemeente met omwonenden in gesprek over een oplossing.

door Joukje Beiboer 

'Het gaat hier een keer mis', zegt Dennis Keizer die het treurige voorval fotografeerde. Hij is bang dat er binnenkort menselijke slachtoffers vallen. Duizenden auto's rijden er dagelijks door zijn straat, vaak veel te hard. 'Zeker 's avonds', zegt Keizer. De 30 km/uur-weg voor zijn deur is een doorgaande weg geworden.

Sluipverkeer A12 en A50 

Dagelijks gebruiken honderden automobilisten de Selterskampweg als sluiproute, bleek uit metingen van de gemeente Ede. Bijna de helft van alle automobilisten die voorbij rijden, gebruikt de route als sluiproute. Vooral als er file staat op de A12 of A50 is het in Bennekom-Oost druk. 

Omwonende zijn al het sluipverkeer zat. Ook omdat automobilisten vaak veel te hard rijden. In 15 procent van de gevallen rijden ze zelfs harder dan 44 kilometer per uur terwijl de maximum toegestane snelheid dus maar 30 kilometer per uur is. 

Gemeente beloofde al in 2017 verbetering

Keizer laat zijn kinderen niet alleen de drukke weg voor zijn huis oversteken. 'We hebben twee jonge kinderen, als we die met de fiets de wijk in willen sturen, lopen we altijd mee.' Volgens hem moet de gemeente snel ingrijpen om grote ongelukken te voorkomen.  

De gemeente wil ook ingrijpen. Maar Keizer vindt dat het  lang duurt voordat er ook echt iets gebeurt. De raad besloot in 2017 unaniem dat er de verkeersoverlast in Bennekom-Oost aangepakt moet worden. Maar tot nu toe is er nog niks gebeurt. Dat lijkt te veranderen. 

Meepraten op 21 mei 

In een brief aan omwonenden staat namelijk: 'De gemeente vindt dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn om de snelheid van het verkeer te verlagen en de 30 km/u-inrichting te verduidelijken.' Aanstaande dinsdag, 21 mei, staat er een informatieavond voor omwonenden op de planning. Die begint om 19.30 uur in De Brink in Bennekom.

De gemeente wil met bewoners in gesprek gaan over de oplossingen op de korte termijn, maar geeft al aan dat niet alles mogelijk is. 'Wegafsluiting of eenrichtingswegen zijn niet aan de orde.'

Zie ook: Verkeersonderzoek naar sluipverkeer Bennekom-Oost 

Live nieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie