Logo De Belofte

NIJMEGEN - Restauranteigenaar en chef-kok Emile van der Staak zit er maar mooi mee in zijn maag. Over een paar weken opent zijn nieuwe restaurant na veel en hard werken. Maar hij vreest dat niemand zijn restaurant straks meer kan vinden. De gemeente is voornemens de spelling te wijzigen van de naam van het plein waar de horecagelegenheid opent.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vroeger heette het daar in het hart van Nijmegen de Hessenberg, niet ver van de Sint-Stevenskerk. Maar nadat de boel er flink op de schop ging ligt het oude weeshuis waar restaurant De Nieuwe Winkel vanuit de Hertogstraat naartoe verhuist aan het Gebroeders Van Limburgplein.

Inspreken in Gebroeders van Lymborchkamer

De gemeente meent dat die spelling bij nader inzien onjuist is en dient te worden veranderd in Gebroeders van Lymborchplein. Nog voor de gemeenteraad dat besluit officieel genomen heeft is het plein onder die nieuwe naam zelfs al op Google Maps te vinden. 

Overleg met de verhuizende restauranteigenaar is er tot nu toe niet geweest. Reden voor Van der Staak om woensdag dan maar in te spreken tijdens een vergadering in het stadhuis. Ironisch genoeg vond die vergadering plaats in de Gebroeders van Lymborchkamer, die nog niet zo lang geleden ook nog Gebroeders van Limburgkamer heette.

Meest logische

De restauranteigenaar en chef-kok zei de raadsleden het rijke verleden van de stad waardevol te vinden en is blij met het vernoemen van middeleeuwse kunstenaars. Maar op verschillende plekken, bijvoorbeeld in een restaurantgids, staat het adres van zijn restaurant al genoemd in de spelling zoals die nu is: het Gebroeders Van Limburgplein. 'De meest logische, als je iemand zou vertellen zou je het zo opschrijven', zegt Van der Staak. 

Nu vreest hij verwarring die hem als ondernemer niet ten goede komt. 'U mag aannemen: mijn gasten die verwachten dadelijk en zoeken op Het gebroeders Van Limburgplein. Maar nu dreigt er voor de burgers een onnodig verwarrende historisering. Onze stad heet in die tijd immers nog Nieumeghen, met een h geschreven en ieu. Die naam, die gebruiken we ook niet meer. Toegankelijke spelling is juist deel van onze geschiedenis en die moeten wij niet ontkennen. 

Geen spellingsregels in 14e en 15e eeuw

Het Gebroeders Van Limburgplein, genoemd naar wereldberoemde Nijmeegse middeleeuwse schilders Herman, Paul en Johan moet volgens de gemeente van naam veranderen omdat ze eigenlijk niet zo heten. Zo'n honderd jaar lang dacht men van wel. Maar recent onderzoek stelt dat Van Lymborch de juiste spelling van de familienaam is. De gemeente ziet geen probleem in wijziging van de naam van het plein in de binnenstad.

Nijmegenaar en straatnamenkenner Rob Essers veegt de vloer aan met die lezing van de gemeente. Essers kan zich er enorm over opwinden. 'In de 14e en 15e eeuw had je geen vastgestelde familienamen of spellingregels en schreef iedereen het op een verschillende manier. Één van die manieren is Van Limburg. Daar is niks mis mee', foeterde hij eerder al. 'Kennelijk is er geld en ambtelijke capaciteit voor om dit aan te passen.'

De kans dat er nog iets verandert voor de geplaagde restauranthouder is niet zo heel groot. En niet alleen omdat het adres van zijn nieuwe restaurant op Google Maps al is omgedoopt tot Gebroeders Van Lymborchplein: het voorstel tot wijzing van de spelling staat voor de raadsvergadering van 5 juni geagendeerd als hamerstuk. 

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse Waalbrug zaterdagnacht afgesloten

  18 juli 2019
  NIJMEGEN - In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 juli wordt de Waalbrug in Nijmegen weer afgesloten. Dat is nodig om de situatie weer terug te brengen zoals die voor de Vierdaagse was, zodat Rijkswaterstaat verder kan met de grondige renovatie van de brug. Ter hoogte van de Turennesingel komt ook de tweede rijstrook de stad uit weer terug.
 • Tientallen Nijmeegse panden mogelijk niet brandveilig

  17 juli 2019
  NIJMEGEN - Tenminste 62 panden in Nijmegen hebben mogelijk brandgevaarlijke gevelconstructies. Dat blijkt uit een inventarisatie die de gemeente Nijmegen heeft uitgevoerd in opdracht van minister Ollongren van Buitenlandse zaken. Aanleiding was de brand in de Londense Grenfell Tower in 2017 waarbij 72 mensen omkwamen.
 • Stadstour geeft inzicht in het harde daklozenbestaan

  12 juli 2019
  NIJMEGEN - Hoe is het om dakloos te zijn in Nijmegen? Om dat een beetje te ervaren bieden ex-daklozen een stadstour aan langs de plekken waar daklozen veel verkeren. Want ondanks alle vangnetten in Nederland kan het volgens hen iedereen overkomen om dakloos te worden.
 • NEC krijgt langer de tijd om stadion terug te kopen

  09 juli 2019
  NIJMEGEN - NEC krijgt meer tijd om op zoek te gaan naar investeerders die stadion De Goffert willen terugkopen van de gemeente Nijmegen. De club krijgt het niet voor elkaar om het stadion vóór 31 december van dit jaar te kopen. Daarom verlengt het Nijmeegse college de looptijd met anderhalf jaar tot 30 juni 2021. Die datum is volgens wethouder Velthuis wel een harde eis.
 • Nijmegen moet stevig bezuinigen: 'Geen heilige huisjes'

  03 juli 2019
  NIJMEGEN - Er zijn geen heilige huisjes als het gaat om bezuinigingen in Nijmegen. Dat gaven meerdere partijen aan tijdens de laatste raadsvergadering van het politieke seizoen woensdagavond. Die was minder rooskleurig dan gehoopt. De stad komt miljoenen tekort en geeft Den Haag daarvan de schuld. Schuldige of niet, er zal stevig gesneden moeten gaan worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend