Logo De Belofte

ELST - Overbetuwe wil een nieuw boerenbeleid invoeren: veehouders die hun dieren alleen in de stal hebben staan en niet buiten, mogen hun boerderij uitbreiden. De gemeente verwacht in ruil daarvoor wel iets terug van de gemeenten: een meer leefbare omgeving.

door Thomas Overdijk

De provincie Gelderland ontwikkelde in 2017 het Gelderse plussenbeleid. Dankzij dat beleid mogen zogeheten 'niet-grondgebonden veehouderijen' hun bedrijven uitbreiden. Dan gaat het om boerenbedrijven met vee dat alleen in de stal staat en nooit in de wei komt.

Nadat de provincie het beleid goedkeurde, voerden niet alle gemeenten het ook meteen in. Overbetuwe is daar nu mee bezig, omdat er vraag naar is. Drie boerderijen dienden namelijk initiatieven in bij de gemeente: een varkensbedrijf, een pluimveefokbedrijf en een vleeskalverenbedrijf.

Uitbreiden betekent investeren

De bedrijven moeten voldoen aan een aantal voorwaarden die bijdragen aan de verbetering van hun omgeving. Gemeenten mogen binnen opgestelde kaders van de provincie zelf kiezen wat die voorwaarden precies inhouden.

Boeren die willen uitbreiden in Overbetuwe moeten daar bijvoorbeeld vijftien euro per vierkante meter staluitbreiding investeren in het beleid. Daaronder valt: wensen uit de omgeving, landschap, milieu, dierenwelzijn en/of duurzame energie. De bedrijven moeten dan ook in dialoog gaan met hun omgeving.

‘Er moet iets tegenover staan’

‘Als je als gemeente wilt meewerken aan dit soort initiatieven, heb je dus zo’n beleid nodig. We willen ervoor zorgen dat eventuele uitbreiding mogelijk blijft, maar daar moet wel iets tegenover staan. Daarom zijn we als Overbetuwe bezig met de implementatie’, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Er is nu een conceptbeleid opgesteld. De gemeente verwacht dat het definitieve plan eind dit jaar wordt geïmplementeerd.

Live nieuws

 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
 • College Heumen barst: CDA zegt vertrouwen in GroenLinks op

  20 februari 2020
  - Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Heumen is donderdagavond een politieke bom ontploft. Fractievoorzitter Rob de Graaf van de lokale CDA-fractie verklaarde onmogelijk nog langer samen te kunnen werken met GroenLinks. De vergadering werd onmiddellijk geschorst.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie