Logo De Belofte

VELP - Betaald parkeren in Velp moet afgeschaft worden. Het is klantvriendelijker en duidelijker, vindt het college. Onder de bevolking is een breed draagvlak. Oppositiepartijen vinden het geen geschikt moment om deze inkomsten te stoppen vanwege de grote tekorten die in de zorg ontstaan. 'Het is gratis bier weggeven en daarna kijken we weer verder.'

door Huibert Veth

In het Rhedense coalitieakkoord werd afgesproken om onderzoek te doen naar de afschaffing van betaald parkeren in Velp. Onder winkelend publiek, winkeliers en omwonenden is 78 procent het hiermee eens. Het college kwam met een voorstel waar de raad dinsdagavond over sprak.

Blauwe zones voor twee uur

De betaald parkeerplekken aan de Vlashofstraat en Wilhelminastraat worden omgezet naar blauwe zones waar twee uur geparkeerd mag worden. Dit moet een einde maken aan een dubbel en onduidelijk systeem en is bovendien klantvriendelijker. Gevreesd wordt dat het aantal beschikbare parkeerplekken in de buurt van het centrum hierdoor beperkt wordt. Handhaving van de blauwe zone is een voorwaarde voor voldoende parkeermogelijkheden voor winkelend publiek.

Bekijk de reactie van respectievelijk fractievoorzitter Tim Endeveld (GroenLinks) en raadslid Sjir Hanssen (VVD) (tekst loopt door onder de video):

Het afschaffen van betaald parkeren zal een minimale invloed hebben op het aantal bezoekers van het winkelcentrum. De gemeente loopt door de maatregel 67 duizend euro per jaar aan inkomsten mis. Inwoners willen niet dat dit op een andere manier door de gemeente teruggehaald wordt. Een derde van de omwonenden ervaart overlast van de parkeerplaatsen door langparkeerders, bevoorrading van winkels en hangjongeren.

Minder geld voor zorg

PvdA en GroenLinks wijzen erop dat dit geen handig moment is gezien de bezuinigingsmaatregelen waar de gemeente voor staat. Fractievoorzitter Tim Endeveld van GroenLinks noemt 'de timing van dit cadeau zeer bizar'. 'Het is gratis bier weggeven en daarna kijken we weer verder. Maar er kan nu 60.000 euro minder naar huishoudelijke hulp of jeugdzorg', zegt hij.

Wethouder Marc Budel noemt de bezuinigingen dusdanig groot dat het wegvallen van dit bedrag niet van wezenlijk belang is. Ook het duurzaamheidsargument veegt hij van tafel. 'Mensen hoeven niet meer om te rijden om onbetaald te kunnen parkeren.'

Als de gemeenteraad eind deze maand akkoord gaat met het voorstel, zal de maatregel naar verwachting in september ingaan.

Zie ook:

Live nieuws

 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Europees geld moet 300 Arnhemse huishoudens helpen te verduurzamen

  19 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem wil 300 huishoudens die in 'energiearmoede' leven helpen. Daarvoor is een aanvraag gedaan voor twee projecten bij de Europese Unie (EU). Als deze worden goedgekeurd ontvangt de gemeente 595.000 subsidie van de EU. Zelf zal de Rijnstad 305.000 moeten bijdragen en er wordt 30.000 euro van de provincie verwacht.
 • Veel weerstand tegen strenge afvalcontroles

  18 februari 2020
  GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.
 • Bomenbond wil biomassaketels voorkomen, maar gemeente heeft geen mogelijkheden

  18 februari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse Bomenbond wil dat de gemeente voorkomt dat er twee biomassaketels worden geplaatst op landgoed Klingelbeek. Maar volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft het gesprek waar de actiegroep om vraagt al plaatsgevonden. En daarmee houden de juridische mogelijkheden op, zegt zij.
 • Metamorfose oude Meisjesvakschool in Zutphen kan nog alle kanten op

  18 februari 2020
  ZUTPHEN - Dat de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen gaat veranderen staat vast. Maar of het gaat om sloop of verbouwing is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Annelies de Jonge ziet het college er in ieder geval op toe dat dit eerste scenario alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan. 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie