Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De speeltuinen in Winterswijk staat het water aan de lippen. Ze willen een wijkfunctie gaan vervullen, waar alle bewoners terecht kunnen voor bijvoorbeeld een verjaardagspartijtje. Zonder die inkomsten gaat bij de meeste speeltuinen het slot noodgedwongen op het hek.

Winterswijk telt zes speeltuinen, onder de paraplu van de Winterswijkse Speeltuin Federatie. De vier verenigingen en één stichting, die de speeltuinen beheren, worstelen met hetzelfde probleem: gebrek aan bestuursleden en inkomsten.

Oud papier kunnen ze niet meer ophalen nu dat centraal door de gemeente wordt gedaan. De gemeentelijke subsidie die ze moeten delen, 14.000 euro per jaar, is te weinig om van rond te komen, zeggen ze.

Fooi

‘Dat is een fooi’, vindt ook raadslid Tom van Beek van Voor Winterswijk. Hij stelt voor het groot onderhoud van de speeltuinen voor rekening van de gemeente te laten komen.

Jeroen ter Welle is voorzitter van speeltuin De Vrees. Hij verklaart de financiële problematiek: een afgekeurd speeltoestel bij De Vrees is niet vervangen, want 'een nieuwe attractie kost 30.000 tot 40.000 euro. Een kwart van de investering in een nieuw toestel wordt gesubsidieerd.’

Geen opvolgers

Vijf speeltuinverenigingen (De Vrees, Hakkelerkamp, Kindervreugd, Rozenstraat en Hazelder) willen naar één gezamenlijke organisatie. Sommige bestuursleden zijn namelijk al veertig jaar in functie, opvolgers zijn amper te vinden.

Eén organisatie moet het antwoord worden op het gebrek aan bestuurlijk kader, anders is het vraag hoeveel speeltuinen Winterswijk over vijf jaar nog telt. ‘We hopen de krachten te kunnen bundelen’, aldus Ter Welle. Speeltuin Kreil heeft aangegeven zelfstandig te willen blijven.

Jeroen ter Welle, voorzitter De Vrees, vertelt hoelang de speeltuinen nog bestaansrecht hebben (tekst gaat verder onder het filmpje):

Vliegwiel

Ter ondersteuning van dat overkoepelende bestuur willen de vijf speeltuinverenigingen dat de gemeente een beroepskracht aanstelt, die als vliegwiel fungeert. Dan kunnen de speeltuinen een ontmoetingsplek worden voor ouderen of asielzoekers.

‘We willen geen feestzaal worden’, zegt Niek Oonk, penningmeester van de 65-jarige De Vrees. ‘Maar we willen gelegenheid geven voor kleinschalige feestjes, bijvoorbeeld van opa of oma die 65 jaar worden waarbij de kleinkinderen in de speeltuin kunnen spelen.’

Financiële tik

De Vrees kan die inkomsten goed gebruiken. Oonk: ‘Doordat we geen oud papier meer kunnen ophalen is onze begroting met 22.000 euro gekelderd. Ik weet dat de nood bij Hakkelerkamp en Kindervreugd groot is; daar zijn de toestellen aan vervanging toe. We willen een wijktuin worden.’

De politiek in Winterswijk wacht een ‘investeringsplan’ af. ‘Dan weten we waar we over praten’, zegt PvdA-raadslid Ubel Zuiderveld. ‘Wat ons betreft is een beroepskracht geen voorwaarde, mts er voldoende vrijwilligers zijn. Maar als hij zichzelf terugverdient hebben we er niets op tegen.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Chaos op de weg: gemeente trekt stekker uit verkeersproef 's-Heerenberg

  24 juni 2019
  ULFT - Chaotische taferelen in 's-Heerenberg: de verkeersproef die de gemeente Montferland daar was gestart op de Emmerikseweg, is na anderhalve week afgebroken. De maatregelen die genomen werden, zorgden ervoor dat er op drukke dagen een verkeerschaos ontstond. 
 • GroenLinks: 'Partijen meer uit op frustreren van processen dan besturen van de stad'

  24 juni 2019
  ARNHEM - 'Partijen zijn meer uit op het frustreren van processen dan het leiden van de stad.' Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders over het werkelijke klappen van de coalitie in Arnhem. 'Het heeft geen zin om dat te ontkennen. De Arnhemse politiek zit in zware tijden.'
 • Klappen Arnhemse coalitie 'totaal onnodig'

  23 juni 2019
  ARNHEM - In het voorstel van VVD en D66 waarop de Arnhemse coalitie stuk liep, zitten geen extra bezuinigingen op de zorg. 'Dat zijn we ook nooit van plan geweest', zegt Mattijs Loor (D66). Geld voor goede zorg werd door GroenLinks en PvdA wel als belangrijkste reden aangevoerd om de coalitie te laten klappen.
 • Zeven nieuwe mestfabrieken en nog komt Gelderland om in de mest

  23 juni 2019
  ARNHEM - De mesthoop in Gelderland is gigantisch. Na Noord-Brabant en Limburg heeft Gelderland het grootste mestoverschot van Nederland. Plannen om grote mestvergistingsinstallaties te bouwen en het probleem zo op te lossen stuiten op weerstand.
 • 'Wespennest' in stadhuis Arnhem eist opnieuw politieke slachtoffers

  22 juni 2019
  ARNHEM - Voor de zoveelste keer is het hommeles in de Arnhemse politiek. Het politieke kerkhof van gesneuvelde wethouders en gevallen coalities ligt inmiddels vol. De opgelopen zorgtekorten waren de directe aanleiding voor GroenLinks en PvdA om met de coalitie te breken. Maar ook de verstoorde verhoudingen spelen weer een belangrijke rol.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend