Logo De Belofte

DE STEEG - De actie voor het behoud van schouwburg Theothorne in Dieren heeft 2151 handtekening opgeleverd. Het manifest werd dinsdag voorafgaand aan het debat over het cultuurbeleid tot en met 2026 in Rheden aangeboden door elf verenigingen.

door Huibert Veth

De actie wordt ondersteund door de SP en GPR Burgerbelangen. Volgens de partijen dreigt de schouwburg te sluiten vanwege een gewijzigde subsidieregeling waarbij het geld niet meer rechtstreeks naar de exploitant gaat.

'Kritiek onterecht'

Volgens wethouder Marc Budel is deze kritiek onterecht. De uitgesproken zorgen in het manifest deelt hij wel. Hij geeft aan via een facilitator met alle betrokken partijen te hebben gesproken, met als inzet meerjarige zekerheid. Later deze week zal een verslag naar de raad komen.

Hij wijst erop dat de gemeente geen eigenaar is van het pand van Theothorne. Het creëren van het culturele aanbod moet nadrukkelijk bij de aanbieders liggen. De gemeente wil slechts faciliteren. Dat gebeurt via het cultuurbedrijf. De visie is dat cultuur een wezenlijk onderdeel van het maatschappelijke leven is en bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling. Het voorstel voor cultuurbeleid kost jaarlijks 1,6 miljoen euro.

Bekijk de reactie van de directrice van het cultuurbedrijf Jet Smeets, wethouder Marc Budel en SP-raadslid Jeroen Kuijpers (tekst loopt door onder de video):

De gemeente Rheden wil haar cultuurbeleid voor de komende jaren vaststellen. Er wordt ingezet op amateurkunst, cultuureducatie en een professionele programmering.

Wethouder Budel: 'De basis voor een mensenleven is ontplooiing. Als kind ontplooi je je door te spelen. Maar dat spelen is vanaf een jaar of dertien 'iets van vroeger'. En vaak keert het niet meer terug. Het achterliggende doel van dit voorstel is alle inwoners van alle leeftijden in staat te stellen zich spelenderwijs te blijven ontplooien en elkaar te ontmoeten.'

Professionele podia, gereduceerd tarief

Cultuur wordt ingezet om de gezondheid, veiligheid en het geluk van de inwoners te bevorderen. De focuspunten zijn amateurkunst, cultuureducatie en een professionele programmering. De Bibliotheek Veluwezoom moet kinderen inspireren om te gaan lezen en pakt bovendien laaggeletterdheid aan. Uitoefening van kunst moet laagdrempelig zijn. De gemeente zorgt daarom voor professionele podia tegen een gereduceerd tarief.

6,8 voor cultuur

Er is onderzoek gedaan naar de waardering van en deelname aan cultuur onder Rhedense inwoners. Het aantal burgers dat wekelijks of vaker met cultuur bezig is steeg de afgelopen jaren van 29 procent naar 39 procent. Ruim driekwart vindt het belangrijk dat de gemeente cultuur financieel ondersteunt. Een museum, straattheater en concerten worden gemist. Het cultuuraanbod krijgt een 6,8.

De afspraak om te komen tot een cultuurbeleid met deze strekking is ook opgenomen in het coalitieakkoord. Eind deze maand neemt de gemeenteraad een besluit over het collegevoorstel. De SP geeft aan met moties te komen.

Live nieuws

 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Europees geld moet 300 Arnhemse huishoudens helpen te verduurzamen

  19 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem wil 300 huishoudens die in 'energiearmoede' leven helpen. Daarvoor is een aanvraag gedaan voor twee projecten bij de Europese Unie (EU). Als deze worden goedgekeurd ontvangt de gemeente 595.000 subsidie van de EU. Zelf zal de Rijnstad 305.000 moeten bijdragen en er wordt 30.000 euro van de provincie verwacht.
 • Veel weerstand tegen strenge afvalcontroles

  18 februari 2020
  GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.
 • Bomenbond wil biomassaketels voorkomen, maar gemeente heeft geen mogelijkheden

  18 februari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse Bomenbond wil dat de gemeente voorkomt dat er twee biomassaketels worden geplaatst op landgoed Klingelbeek. Maar volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft het gesprek waar de actiegroep om vraagt al plaatsgevonden. En daarmee houden de juridische mogelijkheden op, zegt zij.
 • Metamorfose oude Meisjesvakschool in Zutphen kan nog alle kanten op

  18 februari 2020
  ZUTPHEN - Dat de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen gaat veranderen staat vast. Maar of het gaat om sloop of verbouwing is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Annelies de Jonge ziet het college er in ieder geval op toe dat dit eerste scenario alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan. 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie