Logo De Belofte

BEMMEL - De lokale SP-fractie in Lingewaard snapt niets van een mogelijke uitbreiding van het gemeentehuis in Bemmel. 'We kijken aan de ene kant naar bezuinigingen op het sociaal domein en willen aan de andere kant heel erg veel geld uitgeven aan bakstenen', foetert fractievoorzitter Carla Claassen.

door Sven Strijbosch

Het gemeentehuis van Lingewaard moet na de aanslag van vorig jaar, toen een man met gasflessen naar binnenreed, worden herbouwd. Het gemeentehuis staat er pas acht jaar, maar sinds die tijd is er veel veranderd, zo stelt het college. Daarom wordt nu de kans aangegrepen om naast de herbouw ook noodzakelijke wijzigingen door te voeren. 

In de plannen komt er betere beveiliging voor het gemeentehuis en wordt er geïnvesteerd in duurzaamheid. Daarnaast wordt gezorgd voor betere akoestiek. De gemeente heeft er de afgelopen 8 jaar ook medewerkers bijgekregen door extra taken die erbij zijn gekomen binnen bijvoorbeeld het sociaal domein. Om meer ruimte te creëren worden er multifunctionele vergaderruimten toegevoegd aan het gemeentehuis. Daarvoor is een uitbreiding nodig, en dat kost geld.

'Steek geld in mensen'

Om hoeveel geld het gaat wil de gemeente niet kwijt. Het grootste deel van de herbouw zal worden gefinancierd met verzekeringsgeld. Volgens Claassen is een uitbreiding van het gemeentehuis helemaal niet nodig. Ze ziet liever dat het geld wordt geïnvesteerd in de zorg.

Eerder werd duidelijk dat Lingewaard op zoek gaat naar mogelijkheden om twintig procent op Jeugdzorg te kunnen bezuinigingen, aangezien de kosten blijven oplopen. 'Steek het geld in de mensen en niet in bakstenen', roept de politica op.

Zie ook: Fors gestegen kosten jeugdzorg in Lingewaard moeten omlaag

Beluister de reportage (tekst gaat verder onder audio)

'Appels met peren vergelijken'

Claassen kan op weinig steun rekenen. Raadsleden noemen het appels met peren vergelijken en vrijwel de voltallige gemeenteraad ziet de huidige plannen voor herbouw zitten. 'Ambtenaren moeten gewoon een goede plek hebben om te kunnen werken', stelt Berry Wilkens van de VVD. 'We krijgen echt geen gouden deurknoppen en doen het niet uit luxe. We doen het zodat ambtenaren hun werk goed kunnen doen. Dat lijkt me in ieders belang', vult D66-voorman Léon Dekkers aan. 

Volgende week is er een definitieve stemming in de gemeenteraad. Het nieuwe gemeentehuis is op zijn vroegst in de zomer van 2020 klaar en moet 40 jaar meegaan. 

Zie ook:

Live nieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie