Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - De rij parkeerplaatsen voor zijn slagerij in de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde, in de blauwe zone, is de hele dag gevuld. Maar niet met klanten, betoogt een getergde slager Martin Schuurman. Integendeel: 'De hele dag staan er dezelfde auto's.'

De slager ergert zich dood aan de parkeerproblematiek in Lichtenvoorde. 'Het staat altijd vol hier. Ik heb zó vaak gedacht: ik bel de politie. Maar dan komt het er niet van. Laat ze die handel hier eens handhaven', zegt Schuurman. 

Oproep aan personeel 

De beschuldigende vinger gaat al snel richting ambtenaren van de gemeente Oost Gelre, die werkzaam zijn aan de overkant, in het gemeentehuis aan de Varsseveldseweg. Zo ook tijdens de commissievergadering van dinsdagavond in het stadhuis in Groenlo.

'Er is een oproep aan het personeel gedaan op het Longa-terrein te parkeren', verklaart VVD-raadslid Kees Porskamp.

Tekst loopt door onder de foto: 

De rij parkeerplaatsen voor zijn slagerij in de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde, in de blauwe zone, is de hele dag gevuld. Maar niet met klanten, betoogt een getergde slager Martin Schuurman. Integendeel: 'De hele dag staan er dezelfde auto's.'

'231 meter en 20 centimeter'

De parkeerplaats van de voetbalvereniging komt steeds naar voren als dé oplossing voor het parkeerprobleem in het centrum van Lichtenvoorde, rondom het gemeentehuis. Raadslid Gerard Klein Gunnewiek van Nieuwe Liberalen zegt de afstand van Longa naar het gemeentehuis te hebben opgemeten: 'Het is 231 meter en 20 centimeter lopen.'

Waar parkeert het gemeentepersoneel dan? Rondom het gemeentehuis is een beperkt aantal parkeerplaatsen. Bij de voormalige, leegstaande Rabobank wordt geparkeerd. En verder? 'De parkeerplaats bij de laadpaal in de Rapenburgsestraat is altijd bezet, krijgen we te horen. Waarom wordt daar niet gehandhaafd? Er moeten ook meer laadpalen komen', stelt Porskamp.  

Kermis 

Dat laatste wordt door wethouder Karel Bonsen erkend, maar voor het parkeren is het Longa-terrein niet de eerste optie van het college. 'Die parkeerplaats wordt inderdaad meestal 's avonds gebruikt, maar ook wel eens overdag. Als er kermis is heb je daar weer een probleem.'

Tekst loopt door onder de foto: 

De rij parkeerplaatsen voor zijn slagerij in de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde, in de blauwe zone, is de hele dag gevuld. Maar niet met klanten, betoogt een getergde slager Martin Schuurman. Integendeel: 'De hele dag staan er dezelfde auto's.'

Maar de kermis is eenmaal per jaar. Desondanks geeft het college de voorkeur aan de sloop van het Rabobankgebouw om op die plek 100 of 120 parkeerplaatsen te creëren, afhankelijk van de boom die wellicht toch gekapt moet worden. 'Daar komt dan wel deels een blauwe zone', benadrukt Bonsen, zodat er niet permanent geparkeerd kan worden.

Hoe dan ook verkopen 

Deze dure optie werd dinsdagavond niet door de commissieleden overwogen, want dan legt de gemeente er ruim een miljoen aan boekwaarde van het pand bij.

Probeer hoe dan ook het pand te verkopen, zo kreeg Bonsen te horen. Maar de wethouder verklaarde 'signalen uit de markt' te hebben gekregen dat het Rabopand onverkoopbaar is. 'Er is geen interesse', zegt Bonsen.

'In de miljoenen'

De wethouder werd ook nog gewezen op de wens van Careaz om onder verpleeghuis Antoniushove eventueel een ondergrondse parkeergarage te realiseren. Bonsen: 'Dat is een erg dure oplossing. Nee, ik weet niet wat de kosten zijn, maar dat loopt in de miljoenen. Dat raad ik af.'

De pijlen van het college zijn gericht op de plek in de Raadhuisstraat waar nu nog het leegstaande Rabobank-gebouw staat. 'Laat de ambtenaren de 230 meter naar het Longa-terrein lopen. Ze zitten de hele dag, dat is goed voor ze', zegt een inwoner van Lievelde, die niet met naam genoemd wil worden. 'Dat er zoveel kosten voor gemaakt moeten worden is toch te gek? Laat ze appartementen bouwen op de plek van de Rabobank!'

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie