Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - De rij parkeerplaatsen voor zijn slagerij in de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde, in de blauwe zone, is de hele dag gevuld. Maar niet met klanten, betoogt een getergde slager Martin Schuurman. Integendeel: 'De hele dag staan er dezelfde auto's.'

De slager ergert zich dood aan de parkeerproblematiek in Lichtenvoorde. 'Het staat altijd vol hier. Ik heb zó vaak gedacht: ik bel de politie. Maar dan komt het er niet van. Laat ze die handel hier eens handhaven', zegt Schuurman. 

Oproep aan personeel 

De beschuldigende vinger gaat al snel richting ambtenaren van de gemeente Oost Gelre, die werkzaam zijn aan de overkant, in het gemeentehuis aan de Varsseveldseweg. Zo ook tijdens de commissievergadering van dinsdagavond in het stadhuis in Groenlo.

'Er is een oproep aan het personeel gedaan op het Longa-terrein te parkeren', verklaart VVD-raadslid Kees Porskamp.

Tekst loopt door onder de foto: 

De rij parkeerplaatsen voor zijn slagerij in de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde, in de blauwe zone, is de hele dag gevuld. Maar niet met klanten, betoogt een getergde slager Martin Schuurman. Integendeel: 'De hele dag staan er dezelfde auto's.'

'231 meter en 20 centimeter'

De parkeerplaats van de voetbalvereniging komt steeds naar voren als dé oplossing voor het parkeerprobleem in het centrum van Lichtenvoorde, rondom het gemeentehuis. Raadslid Gerard Klein Gunnewiek van Nieuwe Liberalen zegt de afstand van Longa naar het gemeentehuis te hebben opgemeten: 'Het is 231 meter en 20 centimeter lopen.'

Waar parkeert het gemeentepersoneel dan? Rondom het gemeentehuis is een beperkt aantal parkeerplaatsen. Bij de voormalige, leegstaande Rabobank wordt geparkeerd. En verder? 'De parkeerplaats bij de laadpaal in de Rapenburgsestraat is altijd bezet, krijgen we te horen. Waarom wordt daar niet gehandhaafd? Er moeten ook meer laadpalen komen', stelt Porskamp.  

Kermis 

Dat laatste wordt door wethouder Karel Bonsen erkend, maar voor het parkeren is het Longa-terrein niet de eerste optie van het college. 'Die parkeerplaats wordt inderdaad meestal 's avonds gebruikt, maar ook wel eens overdag. Als er kermis is heb je daar weer een probleem.'

Tekst loopt door onder de foto: 

De rij parkeerplaatsen voor zijn slagerij in de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde, in de blauwe zone, is de hele dag gevuld. Maar niet met klanten, betoogt een getergde slager Martin Schuurman. Integendeel: 'De hele dag staan er dezelfde auto's.'

Maar de kermis is eenmaal per jaar. Desondanks geeft het college de voorkeur aan de sloop van het Rabobankgebouw om op die plek 100 of 120 parkeerplaatsen te creëren, afhankelijk van de boom die wellicht toch gekapt moet worden. 'Daar komt dan wel deels een blauwe zone', benadrukt Bonsen, zodat er niet permanent geparkeerd kan worden.

Hoe dan ook verkopen 

Deze dure optie werd dinsdagavond niet door de commissieleden overwogen, want dan legt de gemeente er ruim een miljoen aan boekwaarde van het pand bij.

Probeer hoe dan ook het pand te verkopen, zo kreeg Bonsen te horen. Maar de wethouder verklaarde 'signalen uit de markt' te hebben gekregen dat het Rabopand onverkoopbaar is. 'Er is geen interesse', zegt Bonsen.

'In de miljoenen'

De wethouder werd ook nog gewezen op de wens van Careaz om onder verpleeghuis Antoniushove eventueel een ondergrondse parkeergarage te realiseren. Bonsen: 'Dat is een erg dure oplossing. Nee, ik weet niet wat de kosten zijn, maar dat loopt in de miljoenen. Dat raad ik af.'

De pijlen van het college zijn gericht op de plek in de Raadhuisstraat waar nu nog het leegstaande Rabobank-gebouw staat. 'Laat de ambtenaren de 230 meter naar het Longa-terrein lopen. Ze zitten de hele dag, dat is goed voor ze', zegt een inwoner van Lievelde, die niet met naam genoemd wil worden. 'Dat er zoveel kosten voor gemaakt moeten worden is toch te gek? Laat ze appartementen bouwen op de plek van de Rabobank!'

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie