Logo De Belofte

BEMMEL - De gemeente Lingewaard wil het gemeentehuis in Bemmel grotendeels herbouwen. Het gebouw werd op 22 augustus vorig jaar grotendeels verwoest toen een verwarde inwoner van Lingewaard met zijn auto vol gasflessen naar binnen reed. In de daaropvolgende brand kwam de man om het leven. Het nieuwe gemeentehuis is op z'n vroegst in de zomer van 2020 klaar en moet 40 jaar meegaan.

door Karel de Jong

In plaats van reparatie van het bestaande gemeentehuis dat pas acht jaar in gebruik was, grijpt het college nu de kans aan  om een aantal verbeteringen door te voeren. Het gemeentebestuur ziet daarvoor meerdere redenen.

Extra ruimte

Voor de brand vond het college al dat er een aantal zaken in het gebouw aan verandering toe was. De nieuwe privacy wetgeving vroeg namelijk om ruimte voor tenminste 35 extra medewerkers in het gemeentehuis. Dezelfde wetgeving vraagt volgens de gemeente ook om aparte ruimtes die niet toegankelijk zijn voor onbevoegden. En er moeten ook ruimtes komen waar collegeleden privacygevoelige gesprekken kunnen voeren.

Betere beveiliging

Ook de beveiliging van het gebouw moet beter. 'Gasten liepen door het hele gebouw naar vergaderruimtes of overleggen. Dit kwam de privacy en beveiliging niet ten goede', stelt burgemeester Marianne Schuurmans.

Daarnaast is een betere akoestiek nodig. Schuurmans: 'Zo konden medewerkers op de tweede verdieping zich moeilijk concentreren omdat al het geluid van de eerste verdieping naar hen toe kwam ' En het gebouw moet duurzamer worden dan het oude gemeentehuis.

Geheimhouding kosten herbouw

Het college wil de herbouw betalen met het verzekeringsgeld na de brand van het huidige gemeentekantoor. Extra geld is nog wel nodig. Hoeveel een en ander moet gaan kosten wil het college niet zeggen. Het college van burgemeester en wethouder vraagt de gemeenteraad om geheimhouding, onder meer omdat de aanbesteding nog moet plaatsvinden.

Donderdagavond bespreekt de raad de plannen.

 

 

Live nieuws

 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Opnieuw zorgen over plannen met komst zorghotel Hierden

  21 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • 'Wethouder luchtig over kritiek inspectie op zorgcentrum Maldenburch'

  20 augustus 2019
  MALDEN - De lokale partij Democraten Gemeente Heumen maakt zich zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg aan de bewoners van zorgcentrum Malderburch in Malden. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de partij stelt aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen.
 • Nijmegen bij Raad van State voor kap 62 bomen

  20 augustus 2019
  NIJMEGEN - Als het aan de gemeente Nijmegen ligt worden er 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg gekapt. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wil dat koste wat het kost voorkomen. Dinsdag stonden de twee partijen tegenover elkaar bij de Raad van State.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie