Logo De Belofte

BEMMEL - De gemeente Lingewaard wil het gemeentehuis in Bemmel grotendeels herbouwen. Het gebouw werd op 22 augustus vorig jaar grotendeels verwoest toen een verwarde inwoner van Lingewaard met zijn auto vol gasflessen naar binnen reed. In de daaropvolgende brand kwam de man om het leven. Het nieuwe gemeentehuis is op z'n vroegst in de zomer van 2020 klaar en moet 40 jaar meegaan.

door Karel de Jong

In plaats van reparatie van het bestaande gemeentehuis dat pas acht jaar in gebruik was, grijpt het college nu de kans aan  om een aantal verbeteringen door te voeren. Het gemeentebestuur ziet daarvoor meerdere redenen.

Extra ruimte

Voor de brand vond het college al dat er een aantal zaken in het gebouw aan verandering toe was. De nieuwe privacy wetgeving vroeg namelijk om ruimte voor tenminste 35 extra medewerkers in het gemeentehuis. Dezelfde wetgeving vraagt volgens de gemeente ook om aparte ruimtes die niet toegankelijk zijn voor onbevoegden. En er moeten ook ruimtes komen waar collegeleden privacygevoelige gesprekken kunnen voeren.

Betere beveiliging

Ook de beveiliging van het gebouw moet beter. 'Gasten liepen door het hele gebouw naar vergaderruimtes of overleggen. Dit kwam de privacy en beveiliging niet ten goede', stelt burgemeester Marianne Schuurmans.

Daarnaast is een betere akoestiek nodig. Schuurmans: 'Zo konden medewerkers op de tweede verdieping zich moeilijk concentreren omdat al het geluid van de eerste verdieping naar hen toe kwam ' En het gebouw moet duurzamer worden dan het oude gemeentehuis.

Geheimhouding kosten herbouw

Het college wil de herbouw betalen met het verzekeringsgeld na de brand van het huidige gemeentekantoor. Extra geld is nog wel nodig. Hoeveel een en ander moet gaan kosten wil het college niet zeggen. Het college van burgemeester en wethouder vraagt de gemeenteraad om geheimhouding, onder meer omdat de aanbesteding nog moet plaatsvinden.

Donderdagavond bespreekt de raad de plannen.

 

 

Live nieuws

 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.
 • Gratis smartphone voor brugklassers uit arme gezinnen

  20 mei 2020
  DE STEEG - Brugklassers uit Rhedense gezinnen met een minimaal inkomen kunnen vanaf nu standaard aanspraak maken op een gratis smartphone. De pilot van dit jaar beviel goed en wordt voortgezet.
 • 'Meer mogelijkheden tot bijverdienen vanuit de bijstand'

  20 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemmers die in de bijstand zitten, moeten meer mogelijkheden krijgen om naast hun uitkering bij te kunnen verdienen. Dat vinden PvdA en GroenLinks. Die laatste partij stelde hier vragen over aan het college omdat onderzoek laat zien dat dit tot meer werk leidt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie