Logo De Belofte

BARNEVELD - Een meerderheid van de inwoners van Barneveld lijkt geen moeite te hebben met de zogenoemde Luilak-traditie. Op Koningsdag scheuren jongeren daarbij met brommers door de straten om inwoners wakker te maken. Lokaal Belang hield een online enquête en presenteerde dinsdagavond de resultaten tijdens een commissievergadering.

Van de mensen die meewerkten aan het onderzoek gaven 755 inwoners aan geen probleem te hebben met de traditie. 558 Barnevelders gaven aan liever te stoppen met Luilak. 300 inwoners vinden dat de traditie wel kan blijven bestaan, maar dat de gemeente met de jongeren die door de straten scheuren in gesprek zou moeten om bijvoorbeeld de starttijd te verlaten of niet meer langs verpleeghuizen te racen. 

Ondanks dat er volgens de enquête blijkbaar een meerderheid nog altijd voor de traditie is, zijn er ieder jaar ook veel klachten. Het zou te vroeg zijn en gepaard gaan met gevaarlijk rijgedrag.

Signalen 

Mijntje Pluimers, fractievoorzitter van Lokaal Belang, geeft aan dat ze de enquête hebben gedaan om erachter te komen hoe de verhoudingen in de samenleving liggen: 'Er zijn altijd veel klachten, maar we kennen ook veel voorstanders van de traditie. Wij vinden dat we als raadsleden de signalen uit de samenleving heel serieus moeten nemen.'  Ze zegt zeker niet te pretenderen dat de enquête wetenschappelijk onderbouwd is, maar ze wil wel graag dat de burgemeester de reacties leest en een aanzet geeft tot een oplossing.

Artikel gaat verder onder reportage van afgelopen Luilak

'Ik slaap niet thuis op Koningsdag"

Een aantal reacties van Barnevelders op de enquête: 'De dag voor Koningsdag zijn wij de afgelopen jaren naar een andere gemeente gegaan om Koningsdag te vieren vanwege de brommeroverlast.' Een ander schrijft: 'Als ik zo hard door een 30-kilometerzone rijd, krijg ik een bekeuring.' Maar ook voorstanders hebben een reactie achtergelaten: 'Hartstikke leuk voor ze dat dat één keer per jaar mag! Wat een gedoe om zoiets. Tegenwoordig kan er niets meer zonder dat iemand er iets van moet vinden!'

Burgemeester bezint zich

Burgemeester Van Dijk heeft het onderzoek in ontvangst genomen en kent de reacties op Luilak: 'Dit is iets wat de samenleving beroert, het is niet heel eenvoudig om daar een lijn in te trekken.' Van Dijk gaat zich bezinnen op het onderzoek en wil graag later met de gemeenteraad in gesprek om te bekijken hoe Barneveld met deze traditie verder moet.

Het laatste nieuws uit Barneveld

Overig verkiezingsnieuws

 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
 • Oud-wethouder Elburg verzwijgt advieswerk: 'Dat is in strijd met de wet'

  19 juni 2019
  ELBURG - Oud-wethouder en huidig raadslid voor de SGP in Elburg, Jan Polinder, heeft meerdere keren werkzaamheden voor een adviesbureau verzwegen terwijl die werkzaamheden op dat moment werden besproken in de gemeenteraad. Het raadslid zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.
 • Jonge Wijchenaren kunnen betaalbaar wonen tegen 'maatschappelijke bijdrage'

  19 juni 2019
  WIJCHEN - Wijchen opent in het leegstaande Molenhuis aan de Bronckhorstlaan woonruimtes voor 16 jonge Wijchenaren 'die het het hardst nodig hebben'. Als voorwaarde moeten bewoners een ‘maatschappelijke bijdrage’ leveren van twee uur per maand in en rondom de locatie.
 • Bij de gemeente Rheden raakt het geld snel op

  19 juni 2019
  DE STEEG - De gemeente Rheden komt structureel miljoenen tekort op haar begroting. Dat wordt opgelost door de spaarpotjes aan te spreken. Die raken snel leeg op dit moment. Voor 2020 moeten er structurele bezuinigingen komen. Wethouder Klomberg: 'Anders gaan we het niet redden.'
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend