Logo De Belofte

ELST - De provincie heeft in totaal 126 bezwaarschriften, ook wel zienswijzen, binnengekregen over de Railterminal Gelderland. Tot vorige week donderdag konden die zienswijzen worden ingediend. Dit najaar neemt Provinciale Staten een definitieve beslissing over de Railterminal.

door Sven Strijbosch

De geplande Railterminal langs de Betuweroute, ter hoogte van Valburg, moet een overslagpunt worden van trein op vrachtwagen, of andersom. Direct omwonenden zeggen er alles aan te doen om de komst van de Railterminal te voorkomen. 'Desnoods stappen we naar de Raad van State', zei Koos Nijssen van actiegroep Overbetuwe Overbelast eerder. 

De provincie kijkt niet vreemd op van een eventuele rechtsgang: 'We weten dat dit onderwerp gevoelig ligt. Het is voor ons geen hoofdpijndossier, maar het gaat om procedures die lang kunnen duren', zo laat een woordvoerder weten. 

Verschillende bezwaren

Bewoners vrezen voor geluidsoverlast, onveilige verkeerssituaties en fors meer vrachtverkeer dat naar de Railterminal toe zal rijden. De provincie zegt naar het provinciaal en landelijk belang te kijken: meer werkgelegenheid en meer transport over het spoor, in plaats van over de weg. 

Er ligt nu een zogenoemd 'voorlopig inpassingsplan' voor de Railterminal Gelderland. Daarop konden zienswijzen worden ingediend. Die bezwaren en ideeën neemt de provincie nu mee om tot een definitief inpassingsplan te komen. Hoogstwaarschijnlijk stemt Provinciale Staten daar dit najaar over. De verwachting is dat er een meerderheid is. Het enige wat tegenstanders dan nog kunnen doen is naar de rechter stappen. 

Zelfs gemeente verstuurde zienswijze

De binnengekomen zienswijzen zijn van 35 verschillende belanghebbenden. In sommige gevallen gaat het bijvoorbeeld om een actiegroep waarbij alle leden dezelfde zienswijze hebben verstuurd. In totaal gaat het om 126 ingekomen brieven.

Ook de voltallige gemeenteraad van Overbetuwe vindt dat er onvoldoende naar bewoners is geluisterd. Ze willen eerst aanpassingen voor een betere verkeersdoorstroming, fietsveiligheid en minder geluidsoverlast. Dat zou moeten gebeuren voordat de Railterminal in gebruik kan worden genomen. In totaal ging er een wensenlijst met 41 punten vanuit de gemeente naar de provincie. 

Sommige partijen zijn zelfs helemaal klaar met de Railterminal. 'Het levert geen substantiële werkgelegenheid op, er zal sprake zijn van toenemende overlast van licht, geluid en fijnstof en het levert extra verkeersdruk op', zei Hanneke Bruinsma van de lokale GroenLinks-fractie eerder. 

Zie ook: 

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie