Logo De Belofte

ELST - Afval van samenwerkende basisscholen binnen De Zon in Elst wordt straks voor het eerst gescheiden. Daarop besloot de gemeente om het vuil voor de scholen ook op te halen. Het is een proef die deze dinsdag van start is gegaan.

door Thomas Overdijk

Eerder moesten de scholen zelf van hun afval af zien te komen, omdat ze werden gezien als bedrijven. Maar scheiden, dat gebeurde toen niet. 

De Zon is een zogenoemde 'brede school'; een gebouw waarin verschillende samenwerkende basisscholen zitten. De Elstar luidde namens hen samen met wethouder Dimitri Horsthuis Tangelder de pilot in. 

Hoe ontstond het idee? 

Eind vorig jaar kreeg de moeder van een leerling van De Elstar een prijs voor haar inspanningen om afvalscheiding op scholen onder de aandacht te brengen. De scholen besloten toen om bewust te recyclen, want dat werd niet gedaan. Terwijl de scholen zo'n 4000 liter afval per week hebben.

'Het afval werd op de goedkoopste manier, ongescheiden opgehaald door een bedrijf. Dus wij dachten: waarom scheiden als het ongescheiden wordt opgehaald?', vertelt directeur van De Elstar Marco Onstenk.

Deze extra aandacht voor duurzaamheid leidde tot gesprekken tussen de directeur en wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder. Samen besloten zij dat de brede school als particulier behandeld mag worden.

'Op school maken we er een potje van'

De pilot betekent dat afval van de scholen nu gescheiden wordt opgehaald door de gemeente. Zo wordt de school gestimuleerd om te recyclen. ‘Het is te gek voor woorden dat kinderen thuis afval leren scheiden, maar dat we er op school een potje van maken’, vindt directeur Onstenk.‘Alles begint met een pilot.

We proberen als gemeente flexibel te zijn en we willen laten zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om afval nog beter te scheiden’, vertelt wethouder Horsthuis-Tangelder. Hij ziet het als win-win situatie: ‘Voor de toekomst is het voor mij de ideale situatie. Het is een springbok om het op de regionale agenda te krijgen.'

De pilot werd ingeluid door de scholen, de wethouder en 1000 aanwezige basisschoolleerlingen.

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie