Logo De Belofte

DOETINCHEM - De tijd van praten is voorbij, zo zegt de actiegroep Overbetuwe Overbelast. Ze willen koste wat het kost voorkomen dat er een railterminal komt langs de Betuweroute in Valburg. Woensdag verstuurde Koos Nijssen van de actiegroep namens dertig bewoners een zienswijze naar de provincie.

Tot uiterlijk donderdag kan er bezwaar worden gemaakt op het zogenoemde 'inpassingsplan' van de Railterminal. Daar gaat de provincie mee aan de slag en dit najaar stemt Provinciale Staten dan over een definitief plan. Op dat moment wordt duidelijk of de Railterminal er ook daadwerkelijk gaat komen. Vooralsnog lijkt daar een meerderheid voor te zijn. Nijssen is duidelijk: 'Dan stappen we naar de Raad van State.' Alles om te voorkomen dat de terminal er echt komt.

De Railterminal Gelderland moet een overslagpunt worden van trein naar vrachtwagens, of andersom. Extra werkgelegenheid en duurzaam aangezien er meer transport over de Betuweroute gaat, zo redeneert de provincie. Omwonenden voorzien ellende. Geluidsoverlast, onveilige verkeerssituaties en meer fijnstof in de lucht door alle vrachtwagens die er naartoe zullen rijden. 

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder video)

Meerdere bezwaren

Afgelopen dinsdag waren er al negen bezwaren, ook wel zienswijzen genoemd, binnengekomen bij de provincie. 'Maar de ervaring leert dat er nog veel bijkomen op het laatste moment', zo liet een woordvoerder weten. Maandag wordt duidelijk hoeveel brieven er daadwerkelijk zijn binnengekomen. 

Koos Nijssen woont in buurtschap Reeth en krijgt de Railterminal zo goed als in zijn achtertuin. Volgens hem zijn er tal van bezwaren van direct omwonenden, maar springen er een aantal tussenuit. 'De verkeersveiligheid is in het plan niet goed gewaarborgd. Daarnaast is er veel te weinig gedaan om geluidsoverlast tegen te gaan. Als je daar containers op elkaar gaat stapelen, is dat ijzer op ijzer. Dat maakt ontzettend veel lawaai.' Er wordt volgens de huidige plannen maar net voldaan aan de geldende geluidsnormen. 

Daarnaast heeft het buurtschap Reeth al veel te verduren gekregen. Er kwamen vier windmolens aan de andere kant van de A15 te staan en ook bedrijventerrein Park 15 werd uit de grond gestampt.

'Op de Railterminal zullen ook gevaarlijke stoffen worden overgeslagen. De risico's zijn onvoldoende ingeschat', vervolgt Nijssen. Hij staat niet alleen. Naast de dertig bewoners heeft ook de gemeente Overbetuwe een zienswijze ingediend. De voltallige gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders vinden dat er onvoldoende is geluisterd naar de zorgen van inwoners. 'Ik heb geen goed woord over voor het proces dat de provincie heeft gevoerd. Het open oor van de provincie zat met cement dichtgestopt', zei de lokale fractie BOB Overbetuwe eerder. 

Gemeente heeft wensenlijst met 41 punten

Als de Railterminal er volgens de provincie toch moet komen, moet dat wel onder strikte voorwaarden, meent politiek Overbetuwe. Voordat de Railterminal in gebruik kan worden genomen moet eerst de A15 worden verbreed, zo stellen politici in de verstuurde bezwaren. In totaal bedraagt de wensenlijst 41 punten. Die punten variëren van verkeers- en fietsveiligheid tot geluidsoverlast. 

Waar de gemeente nog openstaat voor de Railterminal, willen omwonenden dat de plannen nu echt van tafel gaan. Of dat het geval is, wordt dit najaar dus pas duidelijk. 

Zie ook:

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie