Logo De Belofte

DOETINCHEM - De Bezelhorst in Doetinchem wil meer zijn dan alleen een sportpark. Het moet een ontmoetingsplaats worden voor ouderen die er kunnen sporten, waarbij de kantines fungeren als een huiskamer waar ze kunnen bijkletsen. Dat wil één van de sportclubs die daar gehuisvest is.

Het initiatief heet 'een vitale sportvereniging voor een vitale wijk'. Voetbalclub vv Doetinchem wil de club graag transformeren tot een sociaal maatschappelijke onderneming; een plek waar wijkbewoners overdag terecht kunnen om bijvoorbeeld niet in een isolement te raken én om sportief bezig zijn.

Sport als middel

'Met alleen voetbal redden we het niet', zegt voorzitter Ger Melissen. 'Er komt amper jeugd bij, dus moet je je pijlen op iets anders richten. We willen dienstbaar zijn voor de wijken. We zetten sport als middel in om wat te doen voor de wijkbewoners. Zodat ze vooral meedoen. Of het nu met sport is of een spelletje aan tafel in de kantine.'

Kijk hier naar een video van Regio8 over het initiatief: 

Het doel: ouderen niet in een sociaal isolement terecht laten komen en hen langer vitaal houden. Dat kan met voetbal (vv Doetinchem), atletiek (Argo), rugby (Wild Rovers) of tennis (De Sprong). 'Of voor mensen die kampen met drugs- of alcoholgebruik en personen die financieel aan de grond zitten', vult Melissen aan.

Training de Graafschap

De gemeenteraad van Doetinchem heeft vorige week unaniem ingestemd met de financiering (van ruim 1 miljoen euro) van een nieuw kunstgrasveld bij vv Doetinchem en het vervangen van de toplaag op het bestaande kunstgrasveld op De Bezelhorst, waar de talenten van De Graafschap trainen.

Ook de hoofdmacht van de Doetinchemse eredivisieclub gaat komend seizoen op De Bezelhorst trainen.

'Wind in de zeilen'

'Ook daardoor hebben we de wind in de zeilen', erkent Melissen. 'De komst van De Graafschap hebben we omarmd en mede daardoor komt er nu een herinrichting van het sportpark. De komst van De Graafschap zorgt ook weer voor een aanzuigende werking op het aantal jeugdleden.'

Over de waarde van het kunstgras zegt Melissen: 'Kunstgras kun je altijd gebruiken, ongeacht het weer. Het is een mooie ondergrond voor ook andere activiteiten dan voetbal. En qua belasting kun je veel meer doen dan op een natuurveld. Dat is winst. We hebben met De Graafschap de afspraak dat we gezamenlijk gebruik kunnen maken van elkaars kunstgrasveld.'

Senioren Spelen

Op 24 en 25 september worden op De Bezelhorst de allereerste Senioren Spelen van Doetinchem gaan houden. Met deelname van ouderen uit de Doetinchemse wijken. 'Dat doen we in het kader van de nationale sportweek, samen met de deelnemende verenigingen en Sportservice Doetinchem', zegt Melissen.

Er wordt walking voetbal gespeeld, maar ook bowls, meerkamp atletiek, tennis, walking handbal, rugby en volleybal. Melissen: 'Themagericht doen we iets aan eenzaamheid onder ouderen en we houden rondom de spelen een gezondheids- en leefstijlmarkt.'

Oliebollen

Ouderen kunnen ook een spelletje aan tafel in de kantine doen, benadrukt Melissen. 'Dan doe je tenminste mee, dáár gaat het om. En in het verlengde daarvan: wat dacht je van oliebollen en appelbeignets bakken op het sportpark in december?'

Over de overgang tot sociale onderneming besluit Melissen: 'Alle verenigingen doen graag mee aan en we gaan nu kijken hoe we elkaar kunnen versterken, in combinatie met de wijkbewoners.' 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.
 • Doetinchem doet ballonnen bij eigen evenementen in de ban

  10 september 2019
  DOETINCHEM - Doetinchem doet ballonnen bij evenementen die de gemeente organiseert in de ban. Ze worden niet langer opgelaten. Het college roept scholen, kinderdagverblijven, (sport)verenigingen en eigenlijk alle Doetinchemmers op dat voorbeeld te volgen.
 • Nog veel onduidelijk over breuk tussen Oude IJsselstreek en Laborijn

  04 september 2019
  DOETINCHEM - Er blijft veel onduidelijk over het voornemen van de gemeente Oude IJsselstreek om uit de sociale dienst Laborijn te stappen. Dat bleek woensdagavond tijdens een bijeenkomst voor raadsleden uit de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Aalten.
 • Wethouder gaat met overhemd en stropdas van nieuwe waterglijbaan

  24 augustus 2019
  WINTERSWIJK - Het kan niet beter: op de dag dat in sportcentrum Rozengaarde in Doetinchem het nieuwe buitenbad officieel wordt geopend is er in Nederland kans op een nieuwe hittegolf. En dus zoeken veel mensen verkoeling in het bad en proberen de nieuwe glijbaan uit. De allereerste die er vanaf moet, doet dat in stijl: met overhemd en stropdas.
 • Nieuwe groep inwoners bepaalt kleur van D-toren in Doetinchem

  23 augustus 2019
  DOETINCHEM - Een nieuwe groep inwoners van Doetinchem, Gaanderen en Wehl kan met ingang van zondag 1 september de kleur van de D-toren bepalen. Deelnemers beantwoorden om de paar dagen actuele vragen en aan de hand van de antwoorden bepaalt een computer de gemiddelde emotie van de deelnemers en daarmee de kleur van 'de kies' in het centrum van Doetinchem.

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie