Logo De Belofte

DOETINCHEM - De Bezelhorst in Doetinchem wil meer zijn dan alleen een sportpark. Het moet een ontmoetingsplaats worden voor ouderen die er kunnen sporten, waarbij de kantines fungeren als een huiskamer waar ze kunnen bijkletsen. Dat wil één van de sportclubs die daar gehuisvest is.

Het initiatief heet 'een vitale sportvereniging voor een vitale wijk'. Voetbalclub vv Doetinchem wil de club graag transformeren tot een sociaal maatschappelijke onderneming; een plek waar wijkbewoners overdag terecht kunnen om bijvoorbeeld niet in een isolement te raken én om sportief bezig zijn.

Sport als middel

'Met alleen voetbal redden we het niet', zegt voorzitter Ger Melissen. 'Er komt amper jeugd bij, dus moet je je pijlen op iets anders richten. We willen dienstbaar zijn voor de wijken. We zetten sport als middel in om wat te doen voor de wijkbewoners. Zodat ze vooral meedoen. Of het nu met sport is of een spelletje aan tafel in de kantine.'

Kijk hier naar een video van Regio8 over het initiatief: 

Het doel: ouderen niet in een sociaal isolement terecht laten komen en hen langer vitaal houden. Dat kan met voetbal (vv Doetinchem), atletiek (Argo), rugby (Wild Rovers) of tennis (De Sprong). 'Of voor mensen die kampen met drugs- of alcoholgebruik en personen die financieel aan de grond zitten', vult Melissen aan.

Training de Graafschap

De gemeenteraad van Doetinchem heeft vorige week unaniem ingestemd met de financiering (van ruim 1 miljoen euro) van een nieuw kunstgrasveld bij vv Doetinchem en het vervangen van de toplaag op het bestaande kunstgrasveld op De Bezelhorst, waar de talenten van De Graafschap trainen.

Ook de hoofdmacht van de Doetinchemse eredivisieclub gaat komend seizoen op De Bezelhorst trainen.

'Wind in de zeilen'

'Ook daardoor hebben we de wind in de zeilen', erkent Melissen. 'De komst van De Graafschap hebben we omarmd en mede daardoor komt er nu een herinrichting van het sportpark. De komst van De Graafschap zorgt ook weer voor een aanzuigende werking op het aantal jeugdleden.'

Over de waarde van het kunstgras zegt Melissen: 'Kunstgras kun je altijd gebruiken, ongeacht het weer. Het is een mooie ondergrond voor ook andere activiteiten dan voetbal. En qua belasting kun je veel meer doen dan op een natuurveld. Dat is winst. We hebben met De Graafschap de afspraak dat we gezamenlijk gebruik kunnen maken van elkaars kunstgrasveld.'

Senioren Spelen

Op 24 en 25 september worden op De Bezelhorst de allereerste Senioren Spelen van Doetinchem gaan houden. Met deelname van ouderen uit de Doetinchemse wijken. 'Dat doen we in het kader van de nationale sportweek, samen met de deelnemende verenigingen en Sportservice Doetinchem', zegt Melissen.

Er wordt walking voetbal gespeeld, maar ook bowls, meerkamp atletiek, tennis, walking handbal, rugby en volleybal. Melissen: 'Themagericht doen we iets aan eenzaamheid onder ouderen en we houden rondom de spelen een gezondheids- en leefstijlmarkt.'

Oliebollen

Ouderen kunnen ook een spelletje aan tafel in de kantine doen, benadrukt Melissen. 'Dan doe je tenminste mee, dáár gaat het om. En in het verlengde daarvan: wat dacht je van oliebollen en appelbeignets bakken op het sportpark in december?'

Over de overgang tot sociale onderneming besluit Melissen: 'Alle verenigingen doen graag mee aan en we gaan nu kijken hoe we elkaar kunnen versterken, in combinatie met de wijkbewoners.' 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Doetinchem opent inschrijving coffeeshop

  19 juni 2019
  DOETINCHEM - Doetinchem opent de inschrijving voor een exploitatievergunning voor een coffeeshop op woensdag 26 juni. Omdat de vergunning voor Diamond in september afloopt, kunnen geïnteresseerden in aanmerking komen om een nieuwe zaak te openen.
 • Doetinchem lijkt niet aan bezuinigingen te ontkomen

  18 juni 2019
  DOETINCHEM - Doetinchem lijkt niet aan bezuinigingen te ontkomen. Er komt vanaf 2020 minder geld van het Rijk en daarom is de meerjarenbegroting van alle franje ontdaan, zoals gemeente het zelf betitelt. De gemeenteraad buigt zich op 18 juli over de zorgwekkende financiële situatie.
 • Doetinchem sluit jaarrekening af met tekort van miljoen

  28 mei 2019
  DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft vorig jaar een tekort moeten noteren van één miljoen euro. Dat blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers over het jaar 2018.
 • Jaren wachten op huurwoning in Harderwijk; gemeenten moeten bijbouwen

  20 mei 2019
  HARDERWIJK - Een sociale huurwoning bemachtigen in Harderwijk en Ede duurt vaak jaren voor mensen die actief zoeken. In Harderwijk kan het je tot acht jaar kosten voordat je een huis hebt, bevestigen de woningcorporaties. In Ede duurt het volgens de gemeente soms tot vier jaar.
 • Ook het buitengebied van Doetinchem kan nu van glasvezel genieten

  06 mei 2019
  DOETINCHEM - In het buitengebied van Doetinchem is maandagochtend in de buurt van kasteel Slangenburg een glasvezelverdeelpunt geplaatst. Hoewel de werkzaamheden in Achterhoek Zuid nog tot het einde van het jaar duren, zijn de eerste adressen in Oude IJsselstreek al aangesloten op het snelle netwerk.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
 • Oud-wethouder Elburg verzwijgt advieswerk: 'Dat is in strijd met de wet'

  19 juni 2019
  ELBURG - Oud-wethouder en huidig raadslid voor de SGP in Elburg, Jan Polinder, heeft meerdere keren werkzaamheden voor een adviesbureau verzwegen terwijl die werkzaamheden op dat moment werden besproken in de gemeenteraad. Het raadslid zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.
 • Jonge Wijchenaren kunnen betaalbaar wonen tegen 'maatschappelijke bijdrage'

  19 juni 2019
  WIJCHEN - Wijchen opent in het leegstaande Molenhuis aan de Bronckhorstlaan woonruimtes voor 16 jonge Wijchenaren 'die het het hardst nodig hebben'. Als voorwaarde moeten bewoners een ‘maatschappelijke bijdrage’ leveren van twee uur per maand in en rondom de locatie.
 • Bij de gemeente Rheden raakt het geld snel op

  19 juni 2019
  DE STEEG - De gemeente Rheden komt structureel miljoenen tekort op haar begroting. Dat wordt opgelost door de spaarpotjes aan te spreken. Die raken snel leeg op dit moment. Voor 2020 moeten er structurele bezuinigingen komen. Wethouder Klomberg: 'Anders gaan we het niet redden.'
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend