Logo De Belofte

HARDERWIJK - 'Dit college is al vijf jaar hetzelfde, doe iets!' Het Harderwijkse PvdA-raadslid Wilco Bos is de wanhoop nabij. Hij zit nog maar kort in de gemeenteraad, maar op dit onderwerp is hij door de wol geverfd: de sociale huurwoningmarkt. Daar moet dringend meer lucht komen, anders redt de gemeente haar doelstellingen niet, zegt hij.

door Bastiaan van Blokland

Wie in de regio Harderwijk actief een woning zoekt, kan zomaar tussen de zes en acht jaar moeten wachten. Dat zeggen de woningcorporaties Uwoon en Omnia Wonen. Vergeleken met andere grote (kern)gemeenten in Gelderland is die wachttijd lang.

Werk aan de winkel 

Volgens Bos zit er maar één ding op: bijbouwen. Want nu gaat het niet snel genoeg, vindt hij. 'Sociale huurwoningen, dat klinkt mooi in verkiezingstijd, tot men erachter komt dat het geld kost.'

Bouwen gebeurt desondanks wel, want volgens de gemeente moeten er de komende jaren meer dan 400 woningen bijkomen om de druk op te vangen. Tot 2025 liggen er nu plannen klaar voor een kleine 600 huizen. De gemeente is er dus mee bezig, laat het aan Omroep Gelderland weten.

Zie ook: Jaren wachten op huurwoning in Harderwijk; gemeenten moeten bijbouwen

Navraag leert dat Harderwijk in 2025 wil dat 40 procent van de woningzoekende binnen een jaar een huis vindt. Op dit moment is dat 15 procent. Het aantal plannen is bijgesteld ten opzichte van de woonvisie uit 2017, want de behoefte neemt toe. Maar een deel van de plannen is tijdelijk.

De meerderheid van de huizen zal worden gebouwd door commerciële partijen. Zij hebben met de gemeente afgesproken dat die woningen na tien jaar (eventueel) verkocht mogen worden.

Al jaren op zoek 

Chris (40, achternaam bij redactie bekend) staat ruim tien jaar ingeschreven via Huren Noord-Veluwe en reageert sinds een jaar of drie actief op woningen. Momenteel huurt hij particulier-sociaal (onder 720 euro per maand). Maar hij wil iets anders. Zijn huidige woning is slecht geïsoleerd en klein, vindt hij.

Maar andere woonruimte vinden gaat moeizaam. 'Ik reageer wel, maar eindig steevast op plek 3,4 of 7, soms plek 8. Terwijl ik dus al lang ingeschreven sta.' 

Chris zet de verwarming vol open om het warm te houden: 

'Dit college is al vijf jaar hetzelfde, doe iets!' Het Harderwijkse PvdA-raadslid Wilco Bos is de wanhoop nabij. Hij zit nog maar kort in de gemeenteraad, maar op dit onderwerp is hij door de wol geverfd: de sociale huurwoningmarkt. Daar moet dringend meer lucht komen, anders redt de gemeente haar doelstellingen niet, zegt hij.

Samenwonen, uit elkaar gaan

Collega Kelly, die als verslaggever op de Noord-Veluwe werkt, herkent het probleem. Ze komt het tegen in haar werk, hoort raadsleden vergaderen over wel of niet bouwen, en waar er dan gebouwd moet worden.

Ook in haar eigen leven is het een terugkerend thema. Sinds haar 18e staat Kelly ingeschreven. Ze kreeg snel door dat het weinig zin had om op een woning te reageren, maar bleef proberen. Tot zij twee jaar geleden besloot in te trekken bij haar vriend, die ook naar een woning zocht én deze vond. 

De relatie ging uit en dus moest zij weer op zoek naar een woning. Maar, vertelt Kelly: 'Ik was automatisch uitgeschreven omdat ik een woning had. En met het vervallen van mijn inschrijving verviel ook mijn opgebouwde wachttijd.'

'Ik heb toch mijn rechten?' 

Voor Chris ligt het anders. Er zijn opties voor hem, maar die woningen ziet hij niet zitten. 'Ze zijn óf even groot, of even slecht geïsoleerd', zegt hij. De Harderwijker is verbolgen over het feit dat daarnaast woningen verloot worden door de corporaties. 'Dat is oneerlijk voor mensen die lang wachten. Bovendien verloten ze precies die nieuwe en ruimere woningen. Ik heb toch mijn rechten?' vraagt hij zich af.

Loten is oneerlijk. Ik heb toch mijn rechten?
Chris (40) uit Harderwijk

Boos is Chris op de gemeente, die wel laat bouwen, maar niet datgene waar op sociaal gebied behoefte aan is. Als voorbeeld noemt hij de nieuwe wijk Waterfront: 'Daar zijn bijna alleen maar particuliere huurwoningen en koophuizen gebouwd. En op het laatst twintig appartementen, zónder eigen berging, zónder balkon of tuin en zonder lift.' 

Bovendien gaat Chris er in ruimte niet op vooruit als hij weer in eenzelfde soort appartement belandt. En die ruimte zoekt hij nu juist.

'Kijk beter naar behoefte'

Kelly belde met Uwoon, toen zij zonder woning kwam te zitten. Maar die kon niets voor haar doen. Ze had weinig geld, geen opgebouwde wachttijd meer en kreeg ook geen urgentie. Vanwege haar huisdieren was een kamertje vinden lastig. En dus trok Kelly noodgedwongen terug naar haar ouderlijk huis. 

Zoals Kelly zijn er meer mensen die niet urgent zijn, zoals deze gescheiden vaders: 

Afwachten... 

Kelly zou graag zien dat per geval beter gekeken wordt naar wat de situatie en behoefte is, zodat mensen zoals zij niet tussen wal en schip raken. Het is voor haar en Chris afwachten tot er wat meer lucht komt op de huizenmarkt. 

Chris: 'Vroeger was een groot deel van wat er gebouwd werd sociaal. En nu is het wat, misschien een paar procent?' Voor hem staat vast dat hij niet vertrekt uit zijn stad. Hij heeft zijn pijlen gericht op een nieuwe wijk die rond de McDonalds moet verrijzen. Daar hoopt hij straks een iets ruimer en nieuwer huisje te vinden. 

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Harderwijk

 • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

  19 september 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.
 • Harderwijk vindt nieuwe sporthal in de Sypel 'logische keuze'

  22 juli 2019
  - Het college van Harderwijk onderzoekt mogelijkheden voor de bouw van een extra sporthal binnen sportcomplex de Sypel . Een nieuwe gemeentelijke sporthal zou nodig zijn om de verdere ontwikkeling en groei van sportverenigingen in Harderwijk mogelijk te maken.
 • Ton beschikbaar gesteld voor De Roef Harderwijk

  18 juli 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad van Harderwijk stelt een ton beschikbaar voor de ontwikkeling en herbouw van Multifunctioneel Centrum De Roef. Het gebouw moet worden omgebouwd tot een 'positief gezondheidscentrum'.
 • Harderwijk wil meedoen aan experiment coffeeshops

  18 juli 2019
  HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil meedoen aan een experiment om illegale handel in coffeeshops terug te dringen. Dat is donderdagavond besloten tijdens de raadsvergadering.
 • Crescent Park Harderwijk open voor publiek

  15 juli 2019
  HARDERWIJK - Kinderen kunnen gaan spelen in het nieuwe park in Harderwijk, Het Crescent Park ging maandag open voor publiek, de officiële opening is na de zomer. Het park heeft onder andere een hondenstrand, speeleiland en obstacle parcours.

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie