Logo De Belofte

WAGENINGEN - Bijna alle politieke partijen in Wageningen zijn enthousiast over de aanleg van een nieuwe recreatieplas aan de zuidkant van de stad. Dat bleek maandagavond tijdens een raadsbijeenkomst. De recreatieplas zou volgens de laatste plannen in 2022 in gebruik genomen kunnen worden.

door Joukje Beiboer 

Het meertje is onderdeel van een veel groter waterbeheerplan waar de gemeente samen met de Provincie, Staatsbosbeheer en het Waterschap aan werkt. Aanleiding voor de plannen is de Grebbedijk, die moet versterkt worden om de stad tegen het water van de Nederrijn te beschermen. 

Het gemeentebestuur ziet tegelijkertijd kansen om het gebied ten zuiden van de stad een nieuwe recreatieve impuls te geven en het veiliger te maken. 

Wethouder Peter de Haan (ChristenUnie), betrokken burger Greet Eijkelenboom en Marine Blokzijl van het CDA over de plannen voor een recreatieplas bij Wageningen (tekst gaat door onder video):

CDA was als enige partij tegen het aanleggen van een recreatiemeer. De partij wil dat het tekort op zorg en welzijn eerst opgelost wordt voordat er geld komt voor een recreatieplas die 'niet noodzakelijk' is. 

Miljoenen

Wageningen zou voor het versterken en opleuken van het Grebbegebied flink de portemonnee moeten trekken. Als de gemeenteraad alle plannen wil doorvoeren, betaalt Wageningen in ieder geval 3,2 miljoen euro. En daar komt waarschijnlijk nog meer bij, want voor een deel van de plannen zijn de kosten nog geheim.

Cijfers
Het versterken en opleuken van het gebied aan de rivier zou in de recentste plannen meer dan 5 miljoen euro gaan kosten. Dat is op te maken uit de openbare stukken. Eigenlijk alles wat met water- en natuurbescherming te maken heeft, wordt door het rijk, de provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat betaald. Ook het aanleggen van een meer valt daaronder. Maar 3,2  miljoen euro is voor rekening van de gemeente Wageningen. 

Voor faciliteiten als fietsparkeerplaatsen en het aanpassen van verkeersstromen bij de recreatieplas zou Wageningen zo'n 1 miljoen euro kwijt zijn. Dan zijn er ook nog plannen om het verkeer op de dijk veiliger te maken. Daar hangt naar schatting een prijskaartje van 2,2  miljoen euro aan. Het vracht-/autoverkeer tussen Pabstsendam tot Nude wordt dan gescheiden van het fiets- en voetgangersverkeer. 

Verplaatsen industrie en recreatie 

Een van de voorstellen is om betonfabriek Bruil te verplaatsen zodat de jachthaven dichter bij de binnenstad kan komen. De gemeente heeft al in 2003 besloten de zuidoever vrij te willen spelen van bedrijven. 

Ook zijn er plannen om watersportvereniging en jachthaven Vada en roeivereniging Argo te verplaatsen naar de recreatieplas zodat er een concentratie van recreatie op een veilige plek aan het water ontstaat.

Wat het verplaatsen van de verengingen en de betonfabriek zou moeten kosten, is nog niet bekendgemaakt. De kosten zijn nog geheim. 

Tekst gaat verder onder het kaartje.

Bijna alle politieke partijen in Wageningen zijn enthousiast over de aanleg van een nieuwe recreatieplas aan de zuidkant van de stad. Dat bleek maandagavond tijdens een raadsbijeenkomst. De recreatieplas zou volgens de laatste plannen in 2022 in gebruik genomen kunnen worden.

Een voorbeeld van hoe het Grebbegebied bij Wageningen er in de toekomst uit zou kunnen zien. Bron: Gemeente Wageningen.

Het is nog niet duidelijk of alle plannen ook daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden. De gemeenteraadsleden zullen zich de komende tijd buigen over de verschillende opties.

Momenteel wordt berekend wat de impact van de plannen is op het milieu. En eind deze maand worden de plannen met de verschillende belanghebbende besproken. Na de zomer moet er een voorkeursplan uit de bus rollen waar de gemeenteraad een besluit over moet nemen. 

De vraag is dan hoeveel geld de partijen over hebben voor een recreatiegebied en nieuwe infrastructuur die naar verwachting van het gemeentebestuur veiligere en efficiënter is. 

 

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Live nieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie