Logo De Belofte

BEMMEL - De kosten voor de jeugdzorg in Lingewaard blijven sinds 2017 maar stijgen. De gemeente zet nu experts uit het vakgebied in om het tij te keren. Het doel is om het aantal jongeren binnen instellingen voor 2021 met twintig procent te laten dalen.

door Sven Strijbosch

Meer hulpvragen en een toenemend aantal complexe zorgvragen waarbij lange trajecten nodig zijn, dat zijn de oorzaken van de kostenstijging in Lingewaard. Waren er begin 2015 nog 608 jeugdigen met een hulpvraag, op dit moment zijn dat er 929. 

'De kosten in de jeugdzorg laten vanaf 2017 een sterk stijgende lijn zien. Deze trend moet worden doorbroken', aldus verantwoordelijk wethouder Aart Slob. Voor 2018 komt de kostenoverschrijding waarschijnlijk uit op ruim anderhalf miljoen euro. 'Het ziet er naar uit dat deze kosten in 2019 verder stijgen', zo laat de gemeente weten. Lingewaard heeft zo'n 12 miljoen euro budget als het om Jeugd en WMO gaat.

Experts gaan op zoek

In Lingewaard gaan experts op zoek naar mogelijkheden om de kosten te drukken. Maatregelen kunnen bijvoorbeeld minder jeugdigen in verblijfszorg en meer ambulante begeleiding zijn. 'De inhoudelijke koers dat jongeren bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis en in samenhang met hun systeem worden behandeld is daarbij leidend', besluit wethouder Slob. 

Ook zorgen in andere gemeenten

Niet alleen Lingewaard maakt zich zorgen over de enorme kosten voor jeugdzorg. Eerder luidden acht wethouders van gemeenten in het Rivierengebied de noodklok. Ze willen dat het ministerie snel met middelen komt om de tekorten structureel op te lossen. In Gelderland kampen 28 gemeenten met tekorten van in totaal 69 miljoen euro. Bij dertien gemeenten waren de cijfers nog niet bekend. Bij slechts tien gemeenten was geen tekort.

Zie ook:

Live nieuws

 • Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten

  22 augustus 2019
  DIDAM - Montferland onderzoekt samen met de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. De gemeente herbergt op dit moment 2500 buitenlandse werkkrachten en merkt dat de huisvesting kan zorgen voor onveilige en ongezonde situaties, wat vraagt om een oplossing.
 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Opnieuw zorgen over plannen met komst zorghotel Hierden

  21 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • 'Wethouder luchtig over kritiek inspectie op zorgcentrum Maldenburch'

  20 augustus 2019
  MALDEN - De lokale partij Democraten Gemeente Heumen maakt zich zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg aan de bewoners van zorgcentrum Malderburch in Malden. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de partij stelt aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie