Logo De Belofte

BEMMEL - De kosten voor de jeugdzorg in Lingewaard blijven sinds 2017 maar stijgen. De gemeente zet nu experts uit het vakgebied in om het tij te keren. Het doel is om het aantal jongeren binnen instellingen voor 2021 met twintig procent te laten dalen.

door Sven Strijbosch

Meer hulpvragen en een toenemend aantal complexe zorgvragen waarbij lange trajecten nodig zijn, dat zijn de oorzaken van de kostenstijging in Lingewaard. Waren er begin 2015 nog 608 jeugdigen met een hulpvraag, op dit moment zijn dat er 929. 

'De kosten in de jeugdzorg laten vanaf 2017 een sterk stijgende lijn zien. Deze trend moet worden doorbroken', aldus verantwoordelijk wethouder Aart Slob. Voor 2018 komt de kostenoverschrijding waarschijnlijk uit op ruim anderhalf miljoen euro. 'Het ziet er naar uit dat deze kosten in 2019 verder stijgen', zo laat de gemeente weten. Lingewaard heeft zo'n 12 miljoen euro budget als het om Jeugd en WMO gaat.

Experts gaan op zoek

In Lingewaard gaan experts op zoek naar mogelijkheden om de kosten te drukken. Maatregelen kunnen bijvoorbeeld minder jeugdigen in verblijfszorg en meer ambulante begeleiding zijn. 'De inhoudelijke koers dat jongeren bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis en in samenhang met hun systeem worden behandeld is daarbij leidend', besluit wethouder Slob. 

Ook zorgen in andere gemeenten

Niet alleen Lingewaard maakt zich zorgen over de enorme kosten voor jeugdzorg. Eerder luidden acht wethouders van gemeenten in het Rivierengebied de noodklok. Ze willen dat het ministerie snel met middelen komt om de tekorten structureel op te lossen. In Gelderland kampen 28 gemeenten met tekorten van in totaal 69 miljoen euro. Bij dertien gemeenten waren de cijfers nog niet bekend. Bij slechts tien gemeenten was geen tekort.

Zie ook:

Live nieuws

 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • 'Doodsbedreiger' burgemeester hoeft gevangenis niet meer in

  03 augustus 2020
  HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.
 • Van Halteren wordt wethouder Montferland

  30 juli 2020
  DIDAM - Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.
 • 75.000 euro voor aanleg van moestuintjes

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem stelt subsidie beschikbaar voor het telen van lokaal voedsel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van buurtmoestuinen of pluktuinen. De komende drie jaar is daar 25.000 euro per jaar voor beschikbaar.
 • Arnhem wil besparen op welzijnswerk

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.
 • Raad Epe hikt aan tegen hoogbouw locatie postkantoor

  28 juli 2020
  EPE - De gemeenteraad van Epe heeft veel bedenkingen tegen de bouw van 17 appartementen op de locatie oude postkantoor aan de Wildforstlaan. Het college ziet het als een unieke kans om een lelijke puist weg te werken. Er is grote belangstelling voor de koop van deze appartementen, laat wethouder Robert Scholten weten. Er zijn al 35 aanvragen voor.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie