Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen heeft de financiën niet goed onder controle. Dat is de conclusie van een onderzoek door de rekenkamercommissie, naar aanleiding van de bezuinigingen in de gemeente.

De rekenkamercommissie heeft namens de raad als taak om het bestuur en beleid van de gemeente te onderzoeken. Directe aanleiding voor het onderzoek naar het huishoudboekje van de gemeente was het bericht dat de gemeenteraad zich overvallen voelde door de bezuinigingen. 

Afgelopen najaar bleek dat de gemeente een begrotingstekort had van bijna 13 miljoen euro. Die mededeling kwam voor de raad als donderslag bij heldere hemel. Daarom wordt de komende jaren onder meer bezuinigd binnen het sociaal domein, maar wethouders doen zelf ook een duit in het zakje door 10 procent salaris in te leveren.

Geen alarmbellen

De rekenkamercommissie vindt dat het college informatie over de financiën te laat heeft doorgegeven aan de gemeenteraad. Die kon daardoor niet goed haar controlerende taak uitoefenen. Bovendien spiegelde de gemeente het huishoudboekje te rooskleurig voor. 'Echte alarmbellen voor de financiële problemen ontbraken', vindt de commissie.

Verder had het college volgens het onderzoek te weinig grip op de financiën. Dat is volgens de commissie hard nodig in een tijd waarin veel taken van de landelijke overheid naar de gemeente gaan.

Het rapport wordt op maandag 6 mei gepresenteerd aan de gemeenteraad. De titel is: 'Financieel perspectief Zutphen, een wankel geheel'.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Zutphen

Overig verkiezingsnieuws

 • Onverwachte financiële meevaller voor Winterswijk

  20 juni 2019
  WINTERSWIJK - Een onverwachte meevaller voor Winterswijk. De gemeente krijgt in 2020 ruim 1 miljoen euro en in 2021 800.000 euro meer van het Rijk. Dat blijkt uit de zogenoemde meicirculaire van het Rijk.
 • Bewoners Arnhemse 'bouwput' voelen zich nog altijd niet gehoord

  20 juni 2019
  ARNHEM - 'We hebben niet het gevoel dat we serieus worden genomen', zegt bewoner Frans Beumkes. Namens de omwonenden van de B.P. van Verschuerstraat overhandigde hij woensdag een petitie met 150 handtekeningen aan wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Biomassacentrale zaak voor de provincie, vindt de Arnhemse politiek

  20 juni 2019
  ARNHEM - Het Arnhemse college wil zijn vingers niet branden aan uitspraken over de wenselijkheid van de komst van de biomassacentrale op het Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Wethouder Jan van Dellen wil opheldering van de provincie in deze kwestie.
 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend