Logo De Belofte

HEILIG LANDSTICHTING - Een nieuwe directeur en een begin maken met orde op zaken stellen in Museumpark Orientalis. Een meerderheid van de gemeenteraad van Berg en Dal stemde donderdagavond in om daarvoor 600.000 euro subsidie beschikbaar te stellen - in delen en onder voorwaarden.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eén van die voorwaarden is dat in het vervolgtraject omwonenden en andere belanghebbenden nauw betrokken worden bij de plannen. Inwoners van Heilig Landstichting maken zich grote zorgen over de plannen die het museum wil doorvoeren. Ze voelen zich onaangenaam verrast en gepasseerd.

Meer geld dan voorgesteld

De raad stelt eerst 200.000 euro beschikbaar. Daar moet een nieuwe directeur van worden betaald en de basis van het museum deels mee op orde worden gesteld. De overige vier ton komt pas beschikbaar als die nieuwe directeur met een gedegen uitgewerkt plan komt. De raad stelt zelfs 30.000 euro méér beschikbaar dan in het oorspronkelijke collegestuk werd voorgesteld.

Alleen VVD en Sociaal Groesbeek stemden niet in met het geamendeerde collegevoorstel. VVD-fractievoorzitter Mechteld ten Doesschate motiveerde dat door naar eigen zeggen 'niet nog meer geld in een bodemloze put te willen storten'.

Absoluut geen Disney-park

Museumpark Orientalis kampt al jaren met forse geldproblemen en de bezoekersaantallen zijn onder de gewenste maat. Een omvangrijk plan moet ervoor zorgen dat die problemen verleden tijd worden. Mede geïnspireerd door Disney moet er op termijn van alles toegevoegd worden aan het park, zoals een hotel, een bed and breakfast, wellness, horeca, een festivalberg, 8 villa's op de parkeerplaats, 40 vakantiehuisjes en een glamping.

In totaal gaat het om een investering van bijna 3 miljoen euro, die voor een belangrijk deel moet worden opgebracht door overheden als de gemeente Berg en Dal, de provincie Gelderland en diverse fondsen.

Voorafgaand aan de besluitvorming sprak de voorzitter van de raad van toezicht van Orientalis, Pieter de Kort, de raad nog toe. Hij hechtte eraan de benadrukken dat het museum absoluut geen Disney-park moet worden en dat het aantal bezoekers niet hoger moet worden dan het ooit in betere tijden was. Ook verwierp De Kort de beschuldiging dat er geen overleg met omwonenden is gezocht.

Zie ook:

 

Live nieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie