Logo De Belofte

HEILIG LANDSTICHTING - Een nieuwe directeur en een begin maken met orde op zaken stellen in Museumpark Orientalis. Een meerderheid van de gemeenteraad van Berg en Dal stemde donderdagavond in om daarvoor 600.000 euro subsidie beschikbaar te stellen - in delen en onder voorwaarden.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eén van die voorwaarden is dat in het vervolgtraject omwonenden en andere belanghebbenden nauw betrokken worden bij de plannen. Inwoners van Heilig Landstichting maken zich grote zorgen over de plannen die het museum wil doorvoeren. Ze voelen zich onaangenaam verrast en gepasseerd.

Meer geld dan voorgesteld

De raad stelt eerst 200.000 euro beschikbaar. Daar moet een nieuwe directeur van worden betaald en de basis van het museum deels mee op orde worden gesteld. De overige vier ton komt pas beschikbaar als die nieuwe directeur met een gedegen uitgewerkt plan komt. De raad stelt zelfs 30.000 euro méér beschikbaar dan in het oorspronkelijke collegestuk werd voorgesteld.

Alleen VVD en Sociaal Groesbeek stemden niet in met het geamendeerde collegevoorstel. VVD-fractievoorzitter Mechteld ten Doesschate motiveerde dat door naar eigen zeggen 'niet nog meer geld in een bodemloze put te willen storten'.

Absoluut geen Disney-park

Museumpark Orientalis kampt al jaren met forse geldproblemen en de bezoekersaantallen zijn onder de gewenste maat. Een omvangrijk plan moet ervoor zorgen dat die problemen verleden tijd worden. Mede geïnspireerd door Disney moet er op termijn van alles toegevoegd worden aan het park, zoals een hotel, een bed and breakfast, wellness, horeca, een festivalberg, 8 villa's op de parkeerplaats, 40 vakantiehuisjes en een glamping.

In totaal gaat het om een investering van bijna 3 miljoen euro, die voor een belangrijk deel moet worden opgebracht door overheden als de gemeente Berg en Dal, de provincie Gelderland en diverse fondsen.

Voorafgaand aan de besluitvorming sprak de voorzitter van de raad van toezicht van Orientalis, Pieter de Kort, de raad nog toe. Hij hechtte eraan de benadrukken dat het museum absoluut geen Disney-park moet worden en dat het aantal bezoekers niet hoger moet worden dan het ooit in betere tijden was. Ook verwierp De Kort de beschuldiging dat er geen overleg met omwonenden is gezocht.

Zie ook:

 

Live nieuws

 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • 'Intimidatie en machtsmisbruik' binnen D66 in Arnhem

  06 juli 2020
  ARNHEM - Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen. Daarvan zou sprake zijn binnen de Arnhemse afdeling van D66, vertellen oud-bestuursleden aan Omroep Gelderland. Het echte verhaal waarom vrijwel het voltallige bestuur vertrok, mag volgens hen niet worden verteld. En het zou niet de eerste keer zijn, dat zaken onder druk verzwegen moesten worden, beweren de oud-bestuursleden. Een gang van zaken die door zowel de fractie als het huidige interim-bestuur ten stelligste wordt ontkend.
 • D66-top herkent zich niet in intimidatie en machtsmisbruik: 'Leden weggezet als onbenullen'

  06 juli 2020
  ARNHEM - Zowel de fractie als het huidige interim-bestuur van D66 Arnhem herkennen zich niet in het door drie oud-bestuursleden geschetste beeld van een onveilige omgeving binnen de eigen afdeling. Volgens hen zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen, lieten ze Omroep Gelderland weten. Volgens de fractie hebben zij bovendien 'enkele feitelijkheden' onjuist weergegeven.
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie