Logo De Belofte

HEILIG LANDSTICHTING - De gemeenteraad van Berg en Dal buigt zich donderdagavond over de onzekere toekomst van museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Dat weerhoudt het park er niet van om tot eind oktober haar eeuwfeest te vieren met een expositie over de eigen geschiedenis.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’, is de expositie gedoopt. In het hoofdgebouw krijgen bezoekers aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van hoe het ruim 100 jaar geleden begon en wat sindsdien allemaal gebeurde.

Dat hoofdgebouw waar de expositie is ingericht is een bijzonder verhaal op zich. Er werd in 1932 aan begonnen en het had de grootste Heilig Hart-basiliek van Europa moeten worden met een capaciteit van 17.000 gelovigen. Maar de crisistijd van de jaren '30 zorgde voor geldgebrek. De bouw is nooit verder gekomen dan een atrium met een voorportaal.

Tekst gaat verder onder de foto

De grootste Heilig Hart-basiliek van Europa die nooit voltooid werd, nu hoofdgebouw van Orientalis (foto: Omroep Gelderland)

Idee na een bezoek aan het Heilig Land

Het is een eeuw met hoogte- en dieptepunten voor het museum, waarin ook het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door meer aandacht te besteden aan het jodendom en de islam.

Kunstenaar Piet Gerrits is in alle opzichten de geestelijk en artistiek vader van de Heilig Landstichting. In 1905 brengt hij samen met priester Arnold Suys en architect Jan Stuyt een bezoek aan het Heilig Land Israël. Die reis vormt voor het drietal de inspiratie om de ‘Heilig Landervaring’ naar Nederland te brengen. In 1912 opent het toen nog bescheiden museum zijn deuren.

Kijk hier naar een korte reportage over de geschiedenis van het park (tekst gaat verder onder de video)

Van 120.000 bezoekers naar zorgen

Om het museum te kunnen betalen is een deel van de beschikbare grond verkocht, waarop het dorpje Heilig Landstichting werd gesticht. Verder werd de Rooms-Katholieke Begraafplaats Heilig Land Stichting ingericht. Die was oorspronkelijk onderdeel van het museum, maar ligt nu buiten de omheining van het museumpark.

Op de begraafplaats ligt nog een gedeelte uit het oorspronkelijke museum, zoals de hemelvaartskoepel, een calvarieberg met kruisweg en het graf van Jezus. Achter dit lege graf werd later de geestelijk en artistiek vader van het park, Piet Gerrits, begraven. 

Tekst gaat verder onder de foto's

 Hemelvaartskoepel (foto: Omroep Gelderland)

Calvarieberg (foto: Omroep Gelderland)

Ontkerkelijkte 21ste eeuw

Het museumpark komt niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog en er volgt een periode van dertig jaar waarin alle financiële middelen vooral moeten worden aangewend om de oorlogsschade te herstellen. De jaren tachtig en negentig trekt het museum 120.000 bezoekers per jaar.

Maar in de ontkerkelijkte 21ste eeuw loopt het aantal bezoekers terug. Het museum probeert van alles om het tij te keren. Zoals genoemd worden het jodendom en de islam omarmd. Het Arabisch dorp wordt geopend en het museum krijgt een nieuwe naam: Orientalis.

Oplopende kosten

Helaas kunnen alle pogingen tot groei van het bezoekersaantal een tijdelijke sluiting niet voorkomen. In 2012 opent het park opnieuw zijn deuren. Er komen tegenwoordig weer meer bezoekers. De meesten tijdens het Feest van Licht rond de kerstdagen. Maar het zijn er lang niet genoeg om de kosten te dekken.

En die kosten zijn er. Het park heeft groot onderhoud nodig. Je kunt het niet zomaar met een bulldozer tegen de vlakte schuiven, want er staan liefst dertig Rijksmonumenten op een kluitje op dat kleine stukje Gelderse grond. Die zien er uit als de gebouwen in het Midden-Oosten, maar zijn ook zodanig gebouwd dat ze niet bestand zijn tegen de gesel van het Hollandse weer. 

Subsidie op subsidie

Dus is er vaak een beroep gedaan op subsidie van overheden om Orientalis te redden van de ondergang. En nu weer. Er ligt een plan voor een investering van bijna drie miljoen euro in het park, op te brengen door overheden en fondsen. Maar de plannen stuiten op weerstand en het is nog maar zeer de vraag of er (voldoende) geldschieters over de brug komen. 

Mede geïnspireerd door Disney moet er op termijn van alles toegevoegd worden aan het park, zoals een hotel, een bed and breakfast, wellness, horeca, een festivalberg, 8 villa's op de parkeerplaats, 40 vakantiehuisjes en een glamping. Niet verstandig, niet doen, zeggen de tegenstanders.

Kijk hier naar een reportage over de plannen:

Zie ook:

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie