Logo De Belofte

HEILIG LANDSTICHTING - De gemeenteraad van Berg en Dal buigt zich donderdagavond over de onzekere toekomst van museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Dat weerhoudt het park er niet van om tot eind oktober haar eeuwfeest te vieren met een expositie over de eigen geschiedenis.

‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’, is de expositie gedoopt. In het hoofdgebouw krijgen bezoekers aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van hoe het ruim 100 jaar geleden begon en wat sindsdien allemaal gebeurde.

Dat hoofdgebouw waar de expositie is ingericht is een bijzonder verhaal op zich. Er werd in 1932 aan begonnen en het had de grootste Heilig Hart-basiliek van Europa moeten worden met een capaciteit van 17.000 gelovigen. Maar de crisistijd van de jaren '30 zorgde voor geldgebrek. De bouw is nooit verder gekomen dan een atrium met een voorportaal.

Tekst gaat verder onder de foto

De grootste Heilig Hart-basiliek van Europa die nooit voltooid werd, nu hoofdgebouw van Orientalis (foto: Omroep Gelderland)

Idee na een bezoek aan het Heilig Land

Het is een eeuw met hoogte- en dieptepunten voor het museum, waarin ook het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door meer aandacht te besteden aan het jodendom en de islam.

Kunstenaar Piet Gerrits is in alle opzichten de geestelijk en artistiek vader van de Heilig Landstichting. In 1905 brengt hij samen met priester Arnold Suys en architect Jan Stuyt een bezoek aan het Heilig Land Israël. Die reis vormt voor het drietal de inspiratie om de ‘Heilig Landervaring’ naar Nederland te brengen. In 1912 opent het toen nog bescheiden museum zijn deuren.

Kijk hier naar een korte reportage over de geschiedenis van het park (tekst gaat verder onder de video)

Van 120.000 bezoekers naar zorgen

Om het museum te kunnen betalen is een deel van de beschikbare grond verkocht, waarop het dorpje Heilig Landstichting werd gesticht. Verder werd de Rooms-Katholieke Begraafplaats Heilig Land Stichting ingericht. Die was oorspronkelijk onderdeel van het museum, maar ligt nu buiten de omheining van het museumpark.

Op de begraafplaats ligt nog een gedeelte uit het oorspronkelijke museum, zoals de hemelvaartskoepel, een calvarieberg met kruisweg en het graf van Jezus. Achter dit lege graf werd later de geestelijk en artistiek vader van het park, Piet Gerrits, begraven. 

Tekst gaat verder onder de foto's

 Hemelvaartskoepel (foto: Omroep Gelderland)

Calvarieberg (foto: Omroep Gelderland)

Ontkerkelijkte 21ste eeuw

Het museumpark komt niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog en er volgt een periode van dertig jaar waarin alle financiële middelen vooral moeten worden aangewend om de oorlogsschade te herstellen. De jaren tachtig en negentig trekt het museum 120.000 bezoekers per jaar.

Maar in de ontkerkelijkte 21ste eeuw loopt het aantal bezoekers terug. Het museum probeert van alles om het tij te keren. Zoals genoemd worden het jodendom en de islam omarmd. Het Arabisch dorp wordt geopend en het museum krijgt een nieuwe naam: Orientalis.

Oplopende kosten

Helaas kunnen alle pogingen tot groei van het bezoekersaantal een tijdelijke sluiting niet voorkomen. In 2012 opent het park opnieuw zijn deuren. Er komen tegenwoordig weer meer bezoekers. De meesten tijdens het Feest van Licht rond de kerstdagen. Maar het zijn er lang niet genoeg om de kosten te dekken.

En die kosten zijn er. Het park heeft groot onderhoud nodig. Je kunt het niet zomaar met een bulldozer tegen de vlakte schuiven, want er staan liefst dertig Rijksmonumenten op een kluitje op dat kleine stukje Gelderse grond. Die zien er uit als de gebouwen in het Midden-Oosten, maar zijn ook zodanig gebouwd dat ze niet bestand zijn tegen de gesel van het Hollandse weer. 

Subsidie op subsidie

Dus is er vaak een beroep gedaan op subsidie van overheden om Orientalis te redden van de ondergang. En nu weer. Er ligt een plan voor een investering van bijna drie miljoen euro in het park, op te brengen door overheden en fondsen. Maar de plannen stuiten op weerstand en het is nog maar zeer de vraag of er (voldoende) geldschieters over de brug komen. 

Mede geïnspireerd door Disney moet er op termijn van alles toegevoegd worden aan het park, zoals een hotel, een bed and breakfast, wellness, horeca, een festivalberg, 8 villa's op de parkeerplaats, 40 vakantiehuisjes en een glamping. Niet verstandig, niet doen, zeggen de tegenstanders.

Kijk hier naar een reportage over de plannen:

Zie ook:

Door: Rob Haverkamp

Live nieuws

 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door: 'Heel pijnlijk dat we iedereen moeten teleurstellen'

  21 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie