Logo De Belofte

ELST - ‘Zorgmedewerkers krijgen niet eerlijk betaald’, stellen de PvdA en de lokale partij BOB van de gemeente Overbetuwe. Omdat de rekensom voor de prijzen niet zou kloppen met landelijke afspraken, hebben de partijen vragen gesteld.

door Thomas Overdijk

De PvdA en BOB willen kijken hoe de gemeentelijke prijsberekening anders is dan de landelijke. Daarom vroegen ze eind maart documenten op waarin dit beschreven staat.

Die documenten hebben ze nog niet, maar ze hoorden van de gemeente wel waar de verschillen zitten: reistijd die betaald moet worden is in Overbetuwe niet opgenomen en administratietijd wordt ook niet verrekend. PvdA en BOB stellen dat de gemeente zich op die manier niet houdt aan landelijke afspraken.

'Probleem is regiobreed'

‘Veel gemeenten worstelen momenteel met het sociaal domein en de uitgaven op dat vlak. Je wilt natuurlijk niet meer betalen dan nodig, maar er moeten wel eerlijke prijzen worden afgesproken’, vertelt PvdA'er Elbert Elbers aan Omroep Gelderland.

‘Gemeenten hebben samen afgesproken hoe er met de prijs wordt omgegaan. Er zijn wat verschillen, maar over het algemeen wijken de gemeentelijke rekentools af van de landelijke’, vertelt Elbers. Het probleem speelt volgens hem dan ook in de hele regio.

'We willen goed antwoord'

Samen met BOB heeft de PvdA schriftelijk vragen aan het college van Overbetuwe gesteld. Kort samengevat vragen zij zich af of de gemeente bereid is gebruik te maken van de landelijke rekensom en zo nee, waarom niet. ‘We willen dat het college goed antwoord geeft’, denkt fractievoorzitter Elbers.

‘We gaan contact opnemen met gemeenten om te kijken wat er met de colleges afgesproken kan worden.' De vragen zijn een aanloop naar een verder gesprek met het eigen college.

De gemeente Overbetuwe geeft aan dat ze momenteel druk bezig is met het beantwoorden van de vragen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Live nieuws

 • Duizend woningen in groen gebied, inwoners gruwelen ervan

  20 februari 2020
  MALDEN - Woningbouw zorgt voor ophef in Malden. Plannen om tot duizend woningen te realiseren zijn onderwerp van besluitvorming tijdens de raadsvergadering, donderdagavond. Veel inwoners maken zich grote zorgen dat de bouwdrift ten koste gaat van een groen gebied ten zuiden van Malden.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Europees geld moet 300 Arnhemse huishoudens helpen te verduurzamen

  19 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem wil 300 huishoudens die in 'energiearmoede' leven helpen. Daarvoor is een aanvraag gedaan voor twee projecten bij de Europese Unie (EU). Als deze worden goedgekeurd ontvangt de gemeente 595.000 subsidie van de EU. Zelf zal de Rijnstad 305.000 moeten bijdragen en er wordt 30.000 euro van de provincie verwacht.
 • Veel weerstand tegen strenge afvalcontroles

  18 februari 2020
  GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.
 • Bomenbond wil biomassaketels voorkomen, maar gemeente heeft geen mogelijkheden

  18 februari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse Bomenbond wil dat de gemeente voorkomt dat er twee biomassaketels worden geplaatst op landgoed Klingelbeek. Maar volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft het gesprek waar de actiegroep om vraagt al plaatsgevonden. En daarmee houden de juridische mogelijkheden op, zegt zij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie