Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Na negen jaar neemt fractievoorzitter Charlotte de Roo (GroenLinks) afscheid van de gemeenteraad van Renkum. Dit vanwege haar nieuwe functie als lid van de Provinciale Staten van Gelderland. 'Maar als jullie er een potje van maken, sluit ik niet uit dat ik terugkom.'

door Huibert Veth

Bij de verkiezingen in maart werd de fractievoorzitter van de gemeente Renkum Charlotte de Roo met ruim 6000 voorkeurstemmen gekozen als lid van de Provinciale Staten. Hoewel de wet een combinatie van beide functies toestaat, geldt binnen GroenLinks de afspraak dit niet te doen. De Roo nam woensdagavond tijdens de raadsvergadering afscheid van de gemeenteraad. Eveline Vink, die de afgelopen vijf jaar raadslid was, wordt de nieuwe fractievoorzitter. Liselot Jansen werd beëdigd als nieuw raadslid.

De Roo zat sinds 2010 in de gemeenteraad van Renkum en was sinds 2014 fractievoorzitter. Het collectief inkopen van zonnepanelen en de duurzaamheidslening voor maatschappelijke organisaties ziet zij als hoogtepunten. Daardoor is de bibliotheek in Oosterbeek nu energieneutraal. 'Ik ben er ook trots op dat inwoners veel minder restafval hebben omdat ze 77 procent van hun afval scheiden.'

Bekijk hier de reactie van Charlotte de Roo. Tekst loopt door onder de video.

'Over de schutting uit Den Haag'

De Roo ervaart het 'over de schutting gooien' van taken uit Den Haag als minder prettig. 'Op het moment dat de gemeente de zorgtaken moet overnemen zonder kennis en kunde en met een extra bezuiniging van het Rijk, slaan we de plank mis. Dan gaat het ten koste van de service die we willen bieden aan onze inwoners. En het slaat een gat in de begroting.'

'Renkum zit in mijn hart'

'Ik heb genoten van de gesprekken met inwoners en de energie die al onze dorpen hebben', vertelt De Roo. 'Renkum zit in mijn hart en de belangen neem ik mee als statenlid voor Gelderland.' Bij Provinciale Staten is het gebruikelijk te staan bij een betoog of interruptie, heeft De Roo inmiddels ervaren. 'Gelukkig krijg ik een krukje, anders is het wel een uitdaging met een spierziekte deel te nemen aan het debat.'

'De provincie gaat over veel meer zaken dan een gemeente, zoals natuur, landschap en windmolens. Er zijn meer partijen vertegenwoordigd in de Staten van Gelderland. Het werk is verder vergelijkbaar met een gemeente. Op dit moment ben ik onderdeel van het onderhandelingsteam in het formatieproces. Dat proces is hetzelfde als dat ik heb meegemaakt in de gemeente Renkum in 2014 en 2018.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Live nieuws

 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Nieuw plekje voor ouderen in Wijchen: 'Ze krijgen de kans om in hun wijk te blijven wonen'

  26 mei 2020
  WIJCHEN - De Wijchense wijk Valendries krijgt een opknapbeurt. Woningcorporatie Talis renoveert er 400 woningen en bouwt binnen twee tot drie jaar 27 nieuwe sociale-huurappartementen voor ouderen.
 • Provincie overrulet mogelijk gemeente voor snelfietsroute door Velp

  26 mei 2020
  VELP - De beoogde snelfietsroute Arnhem-Dieren wordt mogelijk toch doorgetrokken door Velp. Ondanks dat de gemeente Rheden dit na bewonersoverleg niet lijkt te willen. De regie overnemen en de volledige snelfietsroute alsnog realiseren is nu één van de opties, laat gedeputeerde Christianne van der Wal weten.
 • Docent Bestuurskunde wordt wethouder in Ede

  26 mei 2020
  EDE - CDA Ede schuift Jan Pieter van der Schans naar voren als nieuwe wethouder van de gemeente Ede. Hij volgt Willemien Vreugdenhil op die moest vertrekken vanwege een relatie met een gemeenteambtenaar.
 • Boeren bezorgd om energieplannen: 'Koeien kunnen niet over zonnepanelen lopen'

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Boeren maken zich zorgen over de plannen die Wageningen heeft voor het buitengebied. Zij zijn bang dat landbouwgrond moet wijken voor energieparken. 'Je kunt koeien niet over zonnepanelen laten wandelen', zegt melkveehouder Wouter Schimmel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie