Logo De Belofte

ZUTPHEN - De bezuinigingsplannen van het Zutphense college worden steeds concreter. Vanaf 2021 gaat het gemeentebestuur bijna een kwart minder uitgeven aan subsidies binnen het sociaal domein. 

door Madelien Jansen

De maatregel is het gevolg van het tekort van bijna 13 miljoen op de begroting. Om dit gat te kunnen dichten gaat de gemeente 1,25 miljoen, wat neerkomt op 23 procent van de huidige ruim 6 miljoen, bezuinigen op subsidies binnen het sociaal domein.

De afgelopen maanden hebben alle organisaties op het gebied van zorg in Zutphen met elkaar gesproken in zogenoemde 'thematafels'. Hierdoor zijn onder meer dubbelingen aan het licht gekomen. Zo werd onder meer duidelijk dat er op Zutphense middelbare scholen jongerencoaches van verschillende organisaties actief zijn. Los van elkaar krijgen ze voor hetzelfde werk subsidie. 

Onsamenhangend subsidiebeleid

'Tot nu toe was het subsidiebeleid niet heel samenhangend. Organisaties hadden geen weet van elkaar. En als organisaties elkaar zelf niet kennen, hoe moeten inwoners dan weten waar ze terecht kunnen', vertelt wethouder Mathijs ten Broeke. Hij kijkt tevreden terug op de thematafels, die er volgens hem voor gezorgd hebben dat organisaties het werk voortaan beter op elkaar afstemmen.

Alle organisaties moeten uiteindelijk procentueel evenveel bezuinigen. Het doel voor 2019 was 3 ton in totaal, maar Zutphen blijft dit jaar steken op 240.000 euro. 'Dat is wel een tegenvaller', aldus ten Broeke. 'Maar je kunt sommige subsidies nou eenmaal niet zomaar stoppen.' Volgens de wethouder komt dit vooral doordat de grootste subsidieontvanger, Stichting Perspectief, pas in 2020 start met bezuinigen. 

Risico's 

Stichting Perspectief vindt dat er flinke risico's zitten aan de forse bezuinigingen. 'Op basis van onderzoek weten we dat Perspectief nu jaarlijks minstens 900.000 euro meer oplevert dan het kost. Door te bezuinigen verdwijnen deze besparingen op maatwerkindicaties en uitkeringen en is de gemeente duurder uit.' De stichting zegt dat het realiseren van haar ambities volstrekt onrealistisch wordt met de huidige geplande bezuinigingen van bijna 8 ton. 

Perspectief heeft de gemeente daarom een alternatief scenario voor de bezuinigingen aangedragen. Daarover is zij momenteel met de gemeente in gesprek. 'De kunst is om te bezuinigen zonder de essentiële activiteiten van het voorveld te raken. Maar we moeten onszelf niet voor de gek houden om te denken dat mensen dit niet gaan voelen', zegt wethouder ten Broeke. In juni hoopt de gemeente de gesprekken met Perspectief af te ronden. 

Voorlopig blijven de bezuinigingen het college en de betrokken organisaties in ieder geval volop bezighouden. 'Er zal nog flink gewerkt moeten worden om de totale bezuiniging in 2021 te realiseren.' Desondanks blijft ten Broeke optimistisch. 'Ik denk dat die 1,25 miljoen bezuinigen kan, maar dat vraagt wel om offers bij veel organisaties.' 

Zie ook

Het laatste nieuws uit Zutphen

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie