Logo De Belofte

WOLFHEZE - Er komt een spooronderdoorgang in Wolfheze als het aan de Renkumse politiek ligt. Dit besloot de gemeenteraad woensdagavond unaniem. De spoorwegovergang, ter hoogte van de Wolfhezerweg, wordt al jaren als onveilig ervaren. Toenemend treinverkeer zou de situatie alleen maar verslechteren. Al sinds 1993 zijn er klachten.

door Huibert Veth

De realisatie van een verkeerstunnel is een afspraak uit het coalitieakkoord. De overweg is gevaarlijk vanwege de lange oversteektijd omdat er drie sporen zijn en omdat de overgang vaak lang dicht zit. Het is de laatste grote overweg tussen Utrecht en Nijmegen wat het drukste traject van Gelderland is. Naar aanleiding van een risicoanalyse heeft de gemeente samen met de provincie besloten de mogelijkheden voor een onderdoorgang te onderzoeken.

Toegankelijkheid minder validen

Het wordt één gecombineerde onderdoorgang voor alle soorten verkeer. Het autoverkeer zal naar het westen worden afgebogen voor een betere aansluiting op het Dorpsplein en om sluipverkeer te voorkomen. Hellingbanen en liften borgen de toegankelijkheid voor minder validen. Het P+ R terrein krijgt een nieuwe locatie op maximaal 200 meter loopafstand van het station.

Bekijk hier de reactie van raadslid Raymond den Burger (VVD). De tekst loopt door onder de video.

De tunnel moet een verbetering geven in de aanrijtijden van hulpdiensten. Het aantal treinen richting Nijmegen, Utrecht en Duitsland op dit traject neemt toe. Met de onderdoorgang is er minder hinder door treinverkeer. Uitstoot van wachtende auto's bij dichte spoorwegovergangen wordt op deze manier voorkomen.

Wie gaat betalen?

De financiële consequenties zijn nog niet duidelijk. De gemeente hoopt op een bijdrage van onder meer het Rijk, de provincie en ProRail. Een motie die wethouder Jasper Verstand opdraagt aan de betrokken partijen duidelijk te maken dat de gemeente zich niet in de eerste plaats financieel verantwoordelijk voelt voor dit project werd unaniem aangenomen. Een nadere uitwerking van kosten en ontwerp wordt bij het ministerie ingediend. Eind dit jaar volgt een definitief besluit.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Live nieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie