Logo De Belofte

HEILIG LANDSTICHTING - Er zijn de afgelopen jaren nogal wat plannen, directeuren en investeringen voorbijgekomen om museumpark Orientalis in Heilig Landstichting voor de ondergang te behoeden. Donderdagavond beslist de gemeenteraad van Berg en Dal over een nieuw, omvangrijk plan.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De plannen voor museumpark Orientalis in Heilig Landstichting kosten bijna 3 miljoen euro. De gemeenteraad van Berg en Dal moet donderdagavond beslissen of de eerste tonnen beschikbaar worden gesteld. De directie en de Raad van Toezicht van Orientalis willen niet reageren in aanloop naar die raadsvergadering.

De tekst gaat verder onder de video.

Zorgen heel groot

Omwonenden van het museum voelen zich gepasseerd en zijn enorm geschrokken van de plannen. Ze vrezen onder meer verkeersoverlast. 'Het enige wat geroepen is, is groot, groot, groter', reageert omwonende Robbert Croes. 'En dat heeft een gigantische impact op deze omgeving. De zorgen zijn wel heel groot.'

Een minderheid van de gemeenteraad ziet de plannen niet zitten, al draagt iedereen het museumpark wel een warm hart toe. 'Hoe warm moet dat hart kloppen als je er weer tonnen in gaat gooien', verzucht VVD-fractievoorzitter Mechteld ten Doesschate. 'Hoeveel geld kan er in een bodemloze put, denk je dan. Het is andermans geld, het is belastinggeld'. 

Vakantiehuisjes en glamping

Zelfs bij de voorstanders in de raad leven nog veel vragen over de plannen en is er uiteindelijk een grens van hoeveel euro's er nog ingepompt moeten worden. 'Het is wel belangrijk dat we Orientalis goed ondersteunen', onderstreept fractievoorzitter Ria Barber van Polderbreed. 'Maar ja, er is inderdaad een grens. Als dit nu niet lukt, dan denk ik dat het ergens op moet houden. Misschien wordt het dan wel een heel mooi park om maar gewoon doorheen te wandelen.'

Naast grootschalig onderhoud moet er volgens de plannen van Orientalis – mede geïnspireerd door Disney – op termijn van alles toegevoegd worden aan het park, zoals een hotel, een bed and breakfast, wellness, horeca, een festivalberg, 8 villa's op de parkeerplaats, 40 vakantiehuisjes en een glamping. Niet verstandig, niet doen, zeggen de tegenstanders.

Live nieuws

 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie