Logo De Belofte

HEILIG LANDSTICHTING - Er zijn de afgelopen jaren nogal wat plannen, directeuren en investeringen voorbijgekomen om museumpark Orientalis in Heilig Landstichting voor de ondergang te behoeden. Donderdagavond beslist de gemeenteraad van Berg en Dal over een nieuw, omvangrijk plan.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De plannen voor museumpark Orientalis in Heilig Landstichting kosten bijna 3 miljoen euro. De gemeenteraad van Berg en Dal moet donderdagavond beslissen of de eerste tonnen beschikbaar worden gesteld. De directie en de Raad van Toezicht van Orientalis willen niet reageren in aanloop naar die raadsvergadering.

De tekst gaat verder onder de video.

Zorgen heel groot

Omwonenden van het museum voelen zich gepasseerd en zijn enorm geschrokken van de plannen. Ze vrezen onder meer verkeersoverlast. 'Het enige wat geroepen is, is groot, groot, groter', reageert omwonende Robbert Croes. 'En dat heeft een gigantische impact op deze omgeving. De zorgen zijn wel heel groot.'

Een minderheid van de gemeenteraad ziet de plannen niet zitten, al draagt iedereen het museumpark wel een warm hart toe. 'Hoe warm moet dat hart kloppen als je er weer tonnen in gaat gooien', verzucht VVD-fractievoorzitter Mechteld ten Doesschate. 'Hoeveel geld kan er in een bodemloze put, denk je dan. Het is andermans geld, het is belastinggeld'. 

Vakantiehuisjes en glamping

Zelfs bij de voorstanders in de raad leven nog veel vragen over de plannen en is er uiteindelijk een grens van hoeveel euro's er nog ingepompt moeten worden. 'Het is wel belangrijk dat we Orientalis goed ondersteunen', onderstreept fractievoorzitter Ria Barber van Polderbreed. 'Maar ja, er is inderdaad een grens. Als dit nu niet lukt, dan denk ik dat het ergens op moet houden. Misschien wordt het dan wel een heel mooi park om maar gewoon doorheen te wandelen.'

Naast grootschalig onderhoud moet er volgens de plannen van Orientalis – mede geïnspireerd door Disney – op termijn van alles toegevoegd worden aan het park, zoals een hotel, een bed and breakfast, wellness, horeca, een festivalberg, 8 villa's op de parkeerplaats, 40 vakantiehuisjes en een glamping. Niet verstandig, niet doen, zeggen de tegenstanders.

Live nieuws

 • Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten

  22 augustus 2019
  DIDAM - Montferland onderzoekt samen met de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. De gemeente herbergt op dit moment 2500 buitenlandse werkkrachten en merkt dat de huisvesting kan zorgen voor onveilige en ongezonde situaties, wat vraagt om een oplossing.
 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Opnieuw zorgen over plannen met komst zorghotel Hierden

  21 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • 'Wethouder luchtig over kritiek inspectie op zorgcentrum Maldenburch'

  20 augustus 2019
  MALDEN - De lokale partij Democraten Gemeente Heumen maakt zich zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg aan de bewoners van zorgcentrum Malderburch in Malden. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de partij stelt aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie