Logo De Belofte

HEILIG LANDSTICHTING - Er zijn de afgelopen jaren nogal wat plannen, directeuren en investeringen voorbijgekomen om museumpark Orientalis in Heilig Landstichting voor de ondergang te behoeden. Donderdagavond beslist de gemeenteraad van Berg en Dal over een nieuw, omvangrijk plan.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De plannen voor museumpark Orientalis in Heilig Landstichting kosten bijna 3 miljoen euro. De gemeenteraad van Berg en Dal moet donderdagavond beslissen of de eerste tonnen beschikbaar worden gesteld. De directie en de Raad van Toezicht van Orientalis willen niet reageren in aanloop naar die raadsvergadering.

De tekst gaat verder onder de video.

Zorgen heel groot

Omwonenden van het museum voelen zich gepasseerd en zijn enorm geschrokken van de plannen. Ze vrezen onder meer verkeersoverlast. 'Het enige wat geroepen is, is groot, groot, groter', reageert omwonende Robbert Croes. 'En dat heeft een gigantische impact op deze omgeving. De zorgen zijn wel heel groot.'

Een minderheid van de gemeenteraad ziet de plannen niet zitten, al draagt iedereen het museumpark wel een warm hart toe. 'Hoe warm moet dat hart kloppen als je er weer tonnen in gaat gooien', verzucht VVD-fractievoorzitter Mechteld ten Doesschate. 'Hoeveel geld kan er in een bodemloze put, denk je dan. Het is andermans geld, het is belastinggeld'. 

Vakantiehuisjes en glamping

Zelfs bij de voorstanders in de raad leven nog veel vragen over de plannen en is er uiteindelijk een grens van hoeveel euro's er nog ingepompt moeten worden. 'Het is wel belangrijk dat we Orientalis goed ondersteunen', onderstreept fractievoorzitter Ria Barber van Polderbreed. 'Maar ja, er is inderdaad een grens. Als dit nu niet lukt, dan denk ik dat het ergens op moet houden. Misschien wordt het dan wel een heel mooi park om maar gewoon doorheen te wandelen.'

Naast grootschalig onderhoud moet er volgens de plannen van Orientalis – mede geïnspireerd door Disney – op termijn van alles toegevoegd worden aan het park, zoals een hotel, een bed and breakfast, wellness, horeca, een festivalberg, 8 villa's op de parkeerplaats, 40 vakantiehuisjes en een glamping. Niet verstandig, niet doen, zeggen de tegenstanders.

Live nieuws

 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie