Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Er komt een woonwijk op het voormalig terrein van zorgaanbieder Moviera in Oosterbeek. Dat besloot de Renkumse gemeenteraad. Het gaat voornamelijk om duurdere woningen. Ook komen er woningen in het middensegment en sociale huurwoningen. Omwonenden vinden dat zij onvoldoende gehoord zijn.

door Huibert Veth

Er is veel kritiek op de wijze waarop zij bij het besluitproces zijn betrokken. Volgens de lokale PvdA-leider Tom Erkens is er iets goed mis met de communicatie en 'komen we zo geen stap verder'.

'Altijd kritiek'

'Er hangt nogal wat frustratie bij omwonenden', zegt fractievoorzitter John Bartels (Partij Renkumse Dorpen). Wethouder Jasper Verstand geeft aan dat er intensief en uitgebreid met bewoners is gesproken en dat er in dit soort trajecten altijd wel kritiek te horen is.

Bekijk hier de reacties van wethouder Jasper Verstand en raadslid Jan Streefkerk (GemeenteBelangen). Tekst loopt door onder de video.

Alleen de coalitiepartijen stemden voor het voorstel. Het gemeentebestuur gaat de plannen verder uitwerken en is onder meer in gesprek met wooncorporatie Vivare.

Wat is het Moviera-terrein?

Renkum kocht het terrein in 2017 van stichting Moviera, dat naar Arnhem wil verhuizen. De instelling voor huiselijk geweld heeft er een blijf-van-mijn-lijfhuis staan. Het gebouw is toe aan renovatie en de gemeente wil voorkomen dat het verder in verval raakt of wordt gekraakt.

Vanwege de ligging in een bestaande woonwijk ziet de gemeente hier een kans voor woningbouw. Bouwgrond in Oosterbeek is bovendien schaars en de vraag naar woningen groot.

Huur en koop

Het voorkeursmodel waar nu voor gekozen is omvat 50 woningen waarvan 10 sociale hoorwoningen, 10 woningen in het middensegment en 30 in het hogere segment. Die laatste groep zijn woningen boven de 350.000 euro.

Ook is een voorstel aangenomen om te onderzoeken of er nog vijf huurwoningen in de middenklasse (720 euro - 1000 euro) aan kunnen worden toegevoegd.

Hier de schets van het gekozen model. Tekst loopt door onder de afbeelding.

De woningen worden gasloos opgeleverd en worden vrijwel geheel energieneutraal. Betrokken partijen maken zich zorgen over het behoud van groen.

Dit wil de gemeente regelen door kopers gezamenlijk verantwoordelijk te maken voor niet-openbare groenstroken en deze als bos aanmerken. Renkum wil vastleggen dat eigenaren bomen op hun grond moeten toestaan.

Zie ook: Renkum wil nieuwbouwwijk op Moviera-terrein

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier. De Belofte wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Live nieuws

 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Nieuw plekje voor ouderen in Wijchen: 'Ze krijgen de kans om in hun wijk te blijven wonen'

  26 mei 2020
  WIJCHEN - De Wijchense wijk Valendries krijgt een opknapbeurt. Woningcorporatie Talis renoveert er 400 woningen en bouwt binnen twee tot drie jaar 27 nieuwe sociale-huurappartementen voor ouderen.
 • Provincie overrulet mogelijk gemeente voor snelfietsroute door Velp

  26 mei 2020
  VELP - De beoogde snelfietsroute Arnhem-Dieren wordt mogelijk toch doorgetrokken door Velp. Ondanks dat de gemeente Rheden dit na bewonersoverleg niet lijkt te willen. De regie overnemen en de volledige snelfietsroute alsnog realiseren is nu één van de opties, laat gedeputeerde Christianne van der Wal weten.
 • Docent Bestuurskunde wordt wethouder in Ede

  26 mei 2020
  EDE - CDA Ede schuift Jan Pieter van der Schans naar voren als nieuwe wethouder van de gemeente Ede. Hij volgt Willemien Vreugdenhil op die moest vertrekken vanwege een relatie met een gemeenteambtenaar.
 • Boeren bezorgd om energieplannen: 'Koeien kunnen niet over zonnepanelen lopen'

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Boeren maken zich zorgen over de plannen die Wageningen heeft voor het buitengebied. Zij zijn bang dat landbouwgrond moet wijken voor energieparken. 'Je kunt koeien niet over zonnepanelen laten wandelen', zegt melkveehouder Wouter Schimmel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie