Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Er komt een woonwijk op het voormalig terrein van zorgaanbieder Moviera in Oosterbeek. Dat besloot de Renkumse gemeenteraad. Het gaat voornamelijk om duurdere woningen. Ook komen er woningen in het middensegment en sociale huurwoningen. Omwonenden vinden dat zij onvoldoende gehoord zijn.

door Huibert Veth

Er is veel kritiek op de wijze waarop zij bij het besluitproces zijn betrokken. Volgens de lokale PvdA-leider Tom Erkens is er iets goed mis met de communicatie en 'komen we zo geen stap verder'.

'Altijd kritiek'

'Er hangt nogal wat frustratie bij omwonenden', zegt fractievoorzitter John Bartels (Partij Renkumse Dorpen). Wethouder Jasper Verstand geeft aan dat er intensief en uitgebreid met bewoners is gesproken en dat er in dit soort trajecten altijd wel kritiek te horen is.

Bekijk hier de reacties van wethouder Jasper Verstand en raadslid Jan Streefkerk (GemeenteBelangen). Tekst loopt door onder de video.

Alleen de coalitiepartijen stemden voor het voorstel. Het gemeentebestuur gaat de plannen verder uitwerken en is onder meer in gesprek met wooncorporatie Vivare.

Wat is het Moviera-terrein?

Renkum kocht het terrein in 2017 van stichting Moviera, dat naar Arnhem wil verhuizen. De instelling voor huiselijk geweld heeft er een blijf-van-mijn-lijfhuis staan. Het gebouw is toe aan renovatie en de gemeente wil voorkomen dat het verder in verval raakt of wordt gekraakt.

Vanwege de ligging in een bestaande woonwijk ziet de gemeente hier een kans voor woningbouw. Bouwgrond in Oosterbeek is bovendien schaars en de vraag naar woningen groot.

Huur en koop

Het voorkeursmodel waar nu voor gekozen is omvat 50 woningen waarvan 10 sociale hoorwoningen, 10 woningen in het middensegment en 30 in het hogere segment. Die laatste groep zijn woningen boven de 350.000 euro.

Ook is een voorstel aangenomen om te onderzoeken of er nog vijf huurwoningen in de middenklasse (720 euro - 1000 euro) aan kunnen worden toegevoegd.

Hier de schets van het gekozen model. Tekst loopt door onder de afbeelding.

De woningen worden gasloos opgeleverd en worden vrijwel geheel energieneutraal. Betrokken partijen maken zich zorgen over het behoud van groen.

Dit wil de gemeente regelen door kopers gezamenlijk verantwoordelijk te maken voor niet-openbare groenstroken en deze als bos aanmerken. Renkum wil vastleggen dat eigenaren bomen op hun grond moeten toestaan.

Zie ook: Renkum wil nieuwbouwwijk op Moviera-terrein

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier. De Belofte wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Live nieuws

 • Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten

  22 augustus 2019
  DIDAM - Montferland onderzoekt samen met de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. De gemeente herbergt op dit moment 2500 buitenlandse werkkrachten en merkt dat de huisvesting kan zorgen voor onveilige en ongezonde situaties, wat vraagt om een oplossing.
 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Opnieuw zorgen over plannen met komst zorghotel Hierden

  21 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • 'Wethouder luchtig over kritiek inspectie op zorgcentrum Maldenburch'

  20 augustus 2019
  MALDEN - De lokale partij Democraten Gemeente Heumen maakt zich zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg aan de bewoners van zorgcentrum Malderburch in Malden. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de partij stelt aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie