Logo De Belofte

EDE - Een pakket aan maatregelen moet het gemakkelijker maken om een goedkope (huur)woning te vinden in de gemeente Ede. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met de plannen. Nieuw beleid is nodig, omdat de gemeente de eigen doelstellingen voor goedkope woningen nu niet kan halen.

'Al lange tijd loopt de nieuwbouw van sociale huur en goedkopere koopwoningen in de gemeente Ede achter', zegt Pieter Gerard van den Berg van coalitiepartij GroenLinks. 'Met dit nieuwe beleid kunnen we de negatieve trend doorbreken en daadwerkelijk komen tot een groter aantal goedkopere huizen dat ook toekomstbestendig is.'

Pakket aan maatregelen

Een belangrijke doelstelling is dat 22 procent van alle huurwoningen in de gemeente een sociale huurwoning is. Om dat doel te halen, moeten nieuwe gebiedsontwikkelaars die tien of meer woningen bouwen, zich gaan houden aan een aantal spelregels.

Zo komt er een minimumpercentage voor de bouw van sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en betaalbare koopwoningen. Die woningen moeten bovendien binnen twee derde van de totale looptijd van het plan gebouwd zijn, om te voorkomen dat de bouw ervan uiteindelijk niet doorgaat of minder goed wordt gedaan.

Kijk hier hoe dit eruitziet. Tekst loopt door onder de tabel: Ook blijft de gemeente actief op zoek naar partijen die met de gemeente willen samenwerken. Maar tot nu toe blijkt het lastig partijen te vinden die sociale huurwoningen willen bouwen. Woningcorporaties gaven eerder al aan wel bij te willen dragen, maar niet genoeg financiële middelen te hebben.

Daarom beloofde wethouder Hoefsloot twee weken geleden al te kijken naar de mogelijke rol van de gemeente als opdrachtgever.

Zie ook: College Ede wil dreigend tekort woningen opvangen

De maximumprijs voor zogenoemde sociale koopwoningen gaat omhoog. Het gaat dan om woningen die gekocht worden van (meestal) woningcorporaties. Deze zijn bedoeld voor huishoudens met een jaarinkomen van maximaal 45.000 euro per jaar.

De maximale prijs wordt 185.000 euro, in plaats van 170.000 euro. De gemeente vindt de prijs beter passen bij de huidige woningmarkt, waar de huizenprijzen sterk zijn gestegen. Door de maatregel wordt het aanbod sociale koopwoningen (die vaak een lagere grondprijs hebben) opgerekt.

Tijdelijke korting

Om ervoor te zorgen dat een grote(re) groep mensen een sociale koopwoning kan kopen, gaat de gemeente onderzoeken of het mogelijk is de huizen met een tijdelijke korting te verkopen. De korting wordt verstrekt bij de koop, maar deze moet bij een eventuele doorverkoop wel weer worden terugbetaald. Een soort lening dus.

Ook gaat Ede de optie KoopGarant verder uitwerken. Dat is een regeling die het voor starters gemakkelijker maakt een huis te krijgen. Een voorstel daarover wordt later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

De plannen werden met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen Burgerbelangen en Democratische Kiezers Ede stemden tegen de plannen.

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Wethouder Ede: 'Ik gooi geen geld weg voor WFC Experience'

  11 september 2019
  EDE - Ede is al jaren bezig met de realisatie van een World Food Center Experience. De grote lijnen zijn inmiddels uitgetekend en de plannen worden concreter. Toch blijft er veel kritiek. Waarom gaat er zoveel geld naar de Experience? En wie draait op voor de kosten als de publieke belangstelling tegenvalt?
 • Bouwstart station Ede-Wageningen op z'n vroegst in 2021

  11 september 2019
  EDE - De aanbesteding voor de bouw van een nieuw station Ede-Wageningen mislukte in december vorig jaar. Sindsdien is het stil rond dit miljoenenproject. Het enige dat nog wijst op de ambitieuze plannen is een verbleekte poster in de stationshal. Wat ging er mis en hoe nu verder? Spotlight, een nieuw bureau voor lokale onderzoeksjournalistiek, zoekt het uit.
 • Torenstraat in Ede centrum moet groener worden

  03 september 2019
  EDE - De Torenstraat in Ede centrum wordt volgens de gemeente een stuk groener na de herinrichting. De eerste werkzaamheden zijn maandag gestart.
 • Ook in Ede roep om parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen

  07 augustus 2019
  EDE - In navolging van Doetinchem krijgt Ede ook een proef met parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen, als het tenminste ligt aan raadslid Henk Righolt van GemeenteBelangen. Door de breedte van de parkeervakken moeten aanstaande moeders zich vaak in vreemde bochten wringen om in en uit de auto te komen.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Live nieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie