Logo De Belofte

ELST - 'Ik heb geen goed woord over voor het proces dat de provincie heeft gevoerd. Het open oor van de provincie zat met cement dichtgestopt', zegt Aad Noordermeer van BOB in de gemeenteraad van Overbetuwe. Noordermeer is een van de schrijvers van een zienswijze die naar de provincie gaat. De bezwaren in die brief worden door de gehele gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders gesteund.

door Sven Strijbosch

Tot begin mei kunnen er bij de provincie bezwaren worden ingediend tegen het zogenoemde 'inpassingsplan' van de Railterminal. Naast de kritiek van de bewoners komt er nu dus ook een stevig signaal vanuit de Overbetuwse politiek naar de provincie. Lokale politici vinden dat er onvoldoende is geluisterd naar de zorgen en wensen uit Overbetuwe. 

In totaal staan de bezwaren en wensen beschreven in een stuk van acht kantjes met 41 punten. Volgens VVD'er Peter de Waard springen er vier belangrijke punten uit: infrastructuur, geluidsoverlast, fietsveiligheid en overlast langs de Rijksweg. 

De Railterminal Gelderland moet een overslagpunt worden van vrachtverkeer en de trein in Valburg. Begin maart werden er ruim duizend handtekeningen aangeboden door bezorgde bewoners aan lijsttrekkers van provinciale partijen. Die bezorgde inwoners verenigen zich al langer in de actiegroep Overbetuwe Overbelast. 

'Door de papierversnipperaar'

Een deel van de inwoners en lokale politieke partijen ziet de Railterminal het liefst helemaal niet komen. 'Het levert geen substantiële werkgelegenheid op, er zal sprake zijn van toenemende overlast van licht, geluid en fijnstof en het levert extra verkeersdruk op', foetert Hanneke Bruinsma van GroenLinks nog maar eens. 'Het is tijd om dit onzalige plan door de papierversnipperaar te halen en het er nooit meer over te hebben.' 

Ondanks alle felle bezwaren uit de gemeente ligt er een inpassingsplan. Een meerderheid in de Provinciale Staten was namelijk voor de komst van de Railterminal. Volgens de provincie draagt een railterminal bij aan meer werkgelegenheid en zorgt het voor CO2-reductie aangezien meer transport over het spoor gaat en minder over de weg. 

Bekijk een impressie van de Railterminal (tekst loopt door onder video)

Politieke machtsverschuiving 

Ondertussen zijn er verkiezingen geweest en is het krachtenveld op het provinciehuis verschoven. 'Maar voorlopig moeten we er vanuit gaan dat de bestaande plannen blijven liggen. Al hopen we soms wat anders', benadrukt Elbert Elbers van de PvdA. 

En als die railterminal er dan toch moet komen, dan wel onder goede voorwaarden. Met dat idee stuurt Overbetuwe nu een zienswijze naar het provinciehuis. 'Deze stap is noodzakelijk om invulling te geven aan de zorgen die breed in de raad en onder inwoners worden gedeeld. De insteek is om de constructieve samenwerking met de provincie te blijven zoeken', aldus de lokale VVD.

Geluid en verkeer

Zo baart onder meer het geluid zorgen, menen de partijen. De zogenoemde piekgeluiden zouden binnen de marges vallen, maar zitten aan het plafond. 'Daarnaast zijn er zorgen vanuit Oosterhout omdat aan die kant geen onderzoek heeft plaatsgevonden', zegt De Waard. 

Aangezien de Railterminal zal zorgen voor veel meer (vracht)verkeer moet de A15 eerst worden verbreed en afslag 38 worden aangepakt, zo stelt men in Overbetuwe. Voor die tijd zou de Railterminal niet in gebruik moeten worden genomen. Ook het aantal vrachtwagenparkeerplaatsen en overnachtingsvoorzieningen in de directe omgeving van de Railterminal zou voor de ingebruikname moeten worden uitgebreid. 

De fietsveiligheid zou ook hoger op de agenda moeten komen van de provincie, als het aan Overbetuwe ligt. Dagelijks is de route over de Rijksweg populair bij scholieren. Een fietstunnel zou een veilige oplossing kunnen zijn als er straks veel extra vrachtverkeer overheen dendert. 

Wethouder steunt bezwaren toch

De hele wensenlijst met 41 punten ligt nu bij de provincie. Wethouder Jan van Baal vond het eerst niet nodig om een zienswijze in te dienen, maar komt daar nu op terug. Waarom werd tijdens de laatste raadsvergadering niet helemaal duidelijk. Het zorgt er wel voor dat zowel de hele raad als het college de bezwaren steunen.

Pas aan het einde van het jaar ligt de Railterminal weer voor in de Provinciale Staten. Dan moet duidelijk worden of er wederom een voor meerderheid is. 

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie