Logo De Belofte

NETTERDEN - Netterden, een klein dorp met enkele honderden inwoners, diep verscholen in het Achterhoekse coulisselandschap. Twee stappen het dorp uit en je staat in Duitsland. Jarenlang leefden de inwoners in alle rust. Ze gingen gewoon naar de kerk, de voetbal en het dorpsfeest. Maar die rust is de afgelopen jaren veranderd in onvrede.

door Melanie Lokate

Als je naar Netterden rijdt, zie je direct waarom die rust weg is: het landschap rondom Netterden is de afgelopen jaren veranderd. Wieken van metershoge windmolens tekenen het landschap. Het dorp wordt bijna omsingeld door de windvangers.

De buren in Duitsland begonnen ermee. Er verschenen windmolens langs de contouren van grensdorp Netterden. Maar daar bleef het niet bij.

Kijk hier een video over de windmolenstrijd. Tekst loopt daaronder door.

Aan Nederlandse zijde staan inmiddels ook windmolens en een groep agrariërs is samen met projectontwikkelaar WindUnie uit Utrecht al lange tijd bezig om nog eens negen windmolens (windmolenpark Den Tol) op eigen grond te realiseren.

Deze molens worden waarschijnlijk dit najaar gebouwd. Dan staan er aan drie kanten van het dorp bijna dertig molens. En dat steekt de inwoners.

'Netterden is afvoerputje'

Bewoners van het dorp willen liever niet over het onderwerp praten. Een man die aan het grasmaaien is zegt dat de gemeente Oude IJsselstreek beloofd had dat er maar één park met windmolens zou komen.

Roland Radstaake beaamt dat. Hij is van Stichting TegenWind Netterden. De stichting komt al jaren in actie om de bouw van de windmolens te voorkomen. 'Waarom we dit niet willen? Dat is niet anders dan in andere dorpen: we vinden het een verspilling van het Achterhoekse coulisselandschap, het levert ons als burgers financieel niets op en er zijn alternatieven.'

Tekst loopt door onder de foto:

In Netterden wonen ongeveer 120 gezinnen en zo'n 40 daarvan zijn bij de stichting aangesloten. In het geweer komen is nodig, vindt Radstaake: 'We hebben echt een beetje het gevoel dat we het afvoerputje van de gemeente zijn. En dat verwijt ik de gemeente.'

We vinden het een verspilling van het Achterhoekse coulisselandschap, het levert ons als burgers financieel niets op en er zijn andere alternatieven
Roland Radstaake, Stichting TegenWind Netterden

Radstaake vervolgt: 'Ze zullen wel denken: er staan al windmolens, laten we deze daar dan ook maar neerzetten. Want het is heel anders als er 120 gezinnen klagen dan dat 1000 gezinnen uit bijvoorbeeld Ulft dat zouden doen', redeneert hij.

Boeren willen uitbreiden met opbrengst

Zes gezinnen uit het dorp zetten alles op alles om de windmolens juist naar Netterden te krijgen. Vijf melkveehouders en één varkenshouder zijn er samen al jaren mee bezig.

'Wij dachten echt: dit is een goed plan', zegt melkveehouder Frank Simmes. 'We zien het als aanvulling op ons bedrijf, ook qua inkomsten. Natuurlijk, want anders doe je dit niet', legt hij uit.

Volgens Simmes willen de boeren het geld investeren in hun bedrijf. 'We kunnen ons bedrijf uitbouwen en innovaties doen. Daarnaast kunnen we een beter product neerzetten en dan ook de natuur beter inpassen in ons bedrijf.'

Simmes in zijn melkveebedrijf. Tekst loopt door onder de foto:

Hoewel het niet de hoofdreden was, is dat het misschien wel geworden: klimaatverandering. Simmes: 'We hebben afgelopen jaar gezien dat de droogte grote gevolgen voor ons had. Of we het tij kunnen keren? We moeten het op zijn minst stopzetten. Want de klimaatverandering is funest voor de landbouw.'

'Andere vormen van duurzame energie hebben meer draagkracht'

'Natuurlijk moeten we wat doen', vindt ook Radstaake. 'Maar ik denk dat windmolens achterhaald zijn. De ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren zo hard gegaan.' Hij doelt onder andere op energie uit waterkracht. 'Nederland is bij uitstek een waterland en ik weet zeker dat daar veel meer draagkracht voor is.'

Er is altijd weerstand. Maar ik denk dat de meeste mensen in Netterden gewoon te vriend zijn gebleven
Frank Simmes agrariër en initiatiefnemer Windmolenpark Den Tol

'No hard feelings'

Hoe het ook zij, Simmes gaat geen energie halen uit de rivier de Oude IJssel. De agrariërs en de burgers staat lijnrecht tegenover elkaar.

'Natuurlijk weet je dat als je met zo'n plan komt niemand enthousiast zal reageren', weet de melkveehouder. 'Er is altijd weerstand. Maar ik denk dat de meeste mensen in Netterden gewoon te vriend zijn gebleven', denkt hij.

'No hard feelings', aldus Radstaake. 'Ieder heeft zijn eigen standpunt. De contacten zijn niet verstoord. Er zijn twee kampen en we kijken elkaar er niet boos op aan. Het is leven en laten leven.'  

Ieder jaar dat we het kunnen tegenhouden hebben we er geen last van
Roland Radstaake, Stichting TegenWind Netterden

In de kerk, op het schoolplein en langs de zijlijn van het voetbalveld wordt het onderwerp meestal simpelweg gemeden. 'We komen elkaar tegen in de rechtbank en die moet een besluit nemen', aldus Radstaake.

Negatieve energie 

De boeren hopen dat de schop binnenkort echt de grond in kan. 'Als je kijkt naar de wettelijke kaders dan kan dit park er gewoon komen', zegt Simmes. 'Het enige wat tegenstanders kunnen doen, is procederen en tijdrekken. Maar dat levert zoveel negatieve energie op.'

Radstaake staakt zijn strijd nog niet: 'Ik denk dat deze windmolens er misschien wel komen, maar ik denk ook dat windmolens geen toekomst hebben in Nederland. En ik zeg maar zo: ieder jaar dat we het kunnen tegenhouden hebben we er geen last van.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie