Logo De Belofte

BELTRUM - Zowel jongeren als ouderen kunnen de komende tijd een woning bouwen in Beltrum. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland zet het licht voor drie woningbouwprojecten op groen.

door Melanie Lokate

Jongeren kunnen op twee locaties starten met de bouw van ongeveer elf woningen door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De senioren kunnen op de locatie van de voormalige school acht woningen bouwen.

Doorstroming op woningmarkt

'Een grote groep Beltrumse starters op de woningmarkt heeft bij ons duidelijk aangegeven dat ze geen geschikte starterswoning kunnen vinden. We willen ze graag de mogelijkheid bieden in Beltrum te blijven, dus starten we met een derde CPO-project voor jongeren', zegt wethouder Patricia Hoytink-Roubos. 'Voor senioren zijn er te weinig levensloopbestendige woningen voorradig. We hopen daar via ‘CPO Het nieuwe Jena’ een bijdrage aan te leveren en ook doorstroming te krijgen op de woningmarkt.'

Ruimte voor nog meer woningen

Voor het derde jongereninitiatief zijn het ABCTA-terrein en de locatie Gaarden-Hoornhorststraat aangewezen voor woningbouw. Op het ABCTA-terrein is nog plek voor circa zeven woningen. Op de locatie Gaarden-Hoornhorststraat passen ongeveer twintig woningen, maar vooralsnog wordt hier gestart met vier woningen.

Afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt kunnen hier gefaseerd meer woningen worden gebouwd. Dit om te voorkomen dat er onbalans in de woningvoorraad en de vraag gaat ontstaan. De verwachting is dat volgend jaar op beide locaties begonnen kan worden met de bouw. 

Woningen op plek voormalige basisschool

De senioren gaan woningen bouwen op de voormalige locatie van de Jenaplanschool (Het Tweespan). Hier komen acht geschakelde twee-onder-een-kap woningen. De gemeente Berkelland wil zo snel mogelijk starten met de ontwikkeling van het terrein. Na de zomer wordt de school gesloopt en het terrein bouwrijp gemaakt. Volgend jaar moeten de senioren er wonen.  

Foto: Omroep Gelderland

'Woningbouw om leefbaarheid op peil te houden'

Bas Hommelink van de Projectgroep Toekomst Wonen in Beltrum: 'We zijn blij met deze ontwikkelingen, zodat meer jongeren de kans krijgen in Beltrum te blijven. Het laatste CPO-project voor jongeren bleek succesvol, maar niet voldoende. Daarnaast hadden senioren de wens om levensloopgeschikte woningen te bouwen. Hier worden nu ook serieuze stappen in gezet. Zo houden we de leefbaarheid in Beltrum op peil en versterken we die.'

Beltrum voorbeelddorp

In 2016 is de Pilot Beltrum gestart, met als doel de woningbehoefte te onderzoeken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er een mismatch was tussen vraag en aanbod en dat jongeren geen starterswoning vonden. Na het onderzoek werden projecten bedacht waarmee voldaan kon worden aan de behoefte.

Deze drie woningbouwprojecten geven daar nu gehoor aan. In eerdere CPO-projecten voor jongeren zijn de laatste jaren al veertien woningen gebouwd. De Pilot Beltrum heeft ook in andere dorpen navolging gekregen. 

Zie ook:

Live nieuws

 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door: 'Heel pijnlijk dat we iedereen moeten teleurstellen'

  21 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie