Logo De Belofte

BELTRUM - Zowel jongeren als ouderen kunnen de komende tijd een woning bouwen in Beltrum. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland zet het licht voor drie woningbouwprojecten op groen.

door Melanie Lokate

Jongeren kunnen op twee locaties starten met de bouw van ongeveer elf woningen door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De senioren kunnen op de locatie van de voormalige school acht woningen bouwen.

Doorstroming op woningmarkt

'Een grote groep Beltrumse starters op de woningmarkt heeft bij ons duidelijk aangegeven dat ze geen geschikte starterswoning kunnen vinden. We willen ze graag de mogelijkheid bieden in Beltrum te blijven, dus starten we met een derde CPO-project voor jongeren', zegt wethouder Patricia Hoytink-Roubos. 'Voor senioren zijn er te weinig levensloopbestendige woningen voorradig. We hopen daar via ‘CPO Het nieuwe Jena’ een bijdrage aan te leveren en ook doorstroming te krijgen op de woningmarkt.'

Ruimte voor nog meer woningen

Voor het derde jongereninitiatief zijn het ABCTA-terrein en de locatie Gaarden-Hoornhorststraat aangewezen voor woningbouw. Op het ABCTA-terrein is nog plek voor circa zeven woningen. Op de locatie Gaarden-Hoornhorststraat passen ongeveer twintig woningen, maar vooralsnog wordt hier gestart met vier woningen.

Afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt kunnen hier gefaseerd meer woningen worden gebouwd. Dit om te voorkomen dat er onbalans in de woningvoorraad en de vraag gaat ontstaan. De verwachting is dat volgend jaar op beide locaties begonnen kan worden met de bouw. 

Woningen op plek voormalige basisschool

De senioren gaan woningen bouwen op de voormalige locatie van de Jenaplanschool (Het Tweespan). Hier komen acht geschakelde twee-onder-een-kap woningen. De gemeente Berkelland wil zo snel mogelijk starten met de ontwikkeling van het terrein. Na de zomer wordt de school gesloopt en het terrein bouwrijp gemaakt. Volgend jaar moeten de senioren er wonen.  

Foto: Omroep Gelderland

'Woningbouw om leefbaarheid op peil te houden'

Bas Hommelink van de Projectgroep Toekomst Wonen in Beltrum: 'We zijn blij met deze ontwikkelingen, zodat meer jongeren de kans krijgen in Beltrum te blijven. Het laatste CPO-project voor jongeren bleek succesvol, maar niet voldoende. Daarnaast hadden senioren de wens om levensloopgeschikte woningen te bouwen. Hier worden nu ook serieuze stappen in gezet. Zo houden we de leefbaarheid in Beltrum op peil en versterken we die.'

Beltrum voorbeelddorp

In 2016 is de Pilot Beltrum gestart, met als doel de woningbehoefte te onderzoeken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er een mismatch was tussen vraag en aanbod en dat jongeren geen starterswoning vonden. Na het onderzoek werden projecten bedacht waarmee voldaan kon worden aan de behoefte.

Deze drie woningbouwprojecten geven daar nu gehoor aan. In eerdere CPO-projecten voor jongeren zijn de laatste jaren al veertien woningen gebouwd. De Pilot Beltrum heeft ook in andere dorpen navolging gekregen. 

Zie ook:

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie