Logo De Belofte

DE STEEG - Rheden trekt dit jaar ruim 150.000 euro uit voor jeugdgezondheidszorg in de vorm van begeleiding van kwetsbare gezinnen voor de geboorte en in de eerste levensjaren van het kind. Ook is de gemeente nu verantwoordelijk voor het rijksvaccinatieprogramma. De gemeente maakt zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad in de gemeente.

door Huibert Veth

Gemeenten hebben de taak om gezondheidszorg aan te bieden voor de jongeren van 0 tot 18 jaar. Deze zorg is vooral gericht op preventie en het bieden van lichte ondersteuning en advies. Voor zwaardere gevallen komt jeugdhulp in beeld. De gemeenteraad van Rheden stelt hiervoor 157.000 euro subsidie beschikbaar. Dat is iets meer dan vorig jaar.

Voorkomen schoolverzuim

Er worden afspraken gemaakt over het basispakket jeugdgezondheidszorg met alle regiogemeenten, maar lokaal maatwerk is mogelijk. Zo zijn er in Rheden extra spreekuren in het basis- en voortgezet onderwijs en wordt er via een jeugdarts ingezet op het voorkomen van schoolverzuim.

Bekijk hier de reactie van verantwoordelijk wethouder Gea Hofstede. Tekst loopt door onder de video.

De gemeente start dit jaar met het programma 'stevig ouderschap'. Kwetsbare aanstaande ouders krijgen begeleiding vanaf de periode voor de geboorte tot en met de leeftijd van 2,5 jaar. Dit in aanvulling op een actieprogramma ter ondersteuning van de eerste 1.000 levensdagen van een kind, waarvoor Rheden als 'GIDS-gemeente' al extra geld krijgt. Sinds dit jaar valt ook het rijksvaccinatieprogramma onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Hiervoor heeft Rheden 70.000 euro gereserveerd.

'Dalende vaccinatiegraad baart zorgen'

'Een goede start is van groot belang. Die begint bij goede zorg voor alle kinderen en aanstaande ouders', zegt verantwoordelijk wethouder Gea Hofstede. 'De vaccinatieprogramma’s zijn van hoge kwaliteit, daar ben ik blij mee. Ik roep iedereen op om er gebruik van te maken.' De wethouder geeft aan dat de dalende vaccinatiegraad in de gemeente reden geeft tot zorgen.

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie