Logo De Belofte

GROENLO - Zeker tot de zomer zal één verkeersregelaar elke middag op de veelbesproken kruising van de Oude Winterswijkseweg in Groenlo staan, bij de Rabobank. De kruising is druk en krap, en dus is de maatregel nodig om het daar veilig te houden.

door Domien Esselink

Na de aanleg van de N18 is het zowel in de ochtend- als avondspits enorm druk op de kruising. Verkeer dat vanaf de N18 naar bijvoorbeeld Groenlo of Lievelde wil rijden, komt over de Oude Winterswijkseweg. En daar rijden ook bussen en vrachtwagens.

Vanwege de drukte en de krapte levert dit alles soms gevaarlijke en chaotische taferelen op. De gemeente Oost Gelre wil grond aankopen om een ruimere kruising te creëren, met fietsstroken en trottoirs.

Woede op sociale media

Wilma van der Donk, inwoonster van Groenlo, nam in december vorig jaar het initiatief om een klankbordgroep op te richten. Er werden 1750 handtekeningen opgehaald met als doel een veilige kruising te realiseren. 'Ik schrok van de woede op de sociale media', zegt Van der Donk.

Onlangs sprak de groep met de gemeente Oost Gelre. 'De kruising moet veel ruimer worden, want de draaicirkel voor vrachtwagens en bussen is nu te klein. Dat is gevaarlijk voor fietsers', aldus Van der Donk.

Volgens wethouder Karel Bonsen heeft een bureau inmiddels naar een mogelijke oplossing voor de lange termijn gekeken.

'Eén is oké'

Er moeten fietsstroken en trottoirs worden aangelegd, maar daarvoor moet de gemeente grond aankopen. Dat proces vergt tijd en daarom wordt vooralsnog één verkeersregelaar gehandhaafd. 

Bonsen: 'Omdat het langer licht is vroegen wij ons af of de verkeersregelaars nog nodig waren. De klankbordgroep hechtte er wel aan en daarom hebben we besloten minimaal tot de zomer één verkeersregelaar te handhaven. Alleen 's middags.' 

Vier uur per dag

De gemeente zal de verkeersregelaar vier uur per dag inzetten, hoewel de werkzaamheden maximaal een uur nodig zijn. Maar de minimale werktijd is nu eenmaal vier uur per dag en dus koopt de gemeenten de verkeersregelaar voor die uren in.

'Dat vinden we redelijk, want het gaat om gemeenschapsgeld', reageert Van der Donk. 'Met deze oplossing kunnen we even leven, 's avonds fietsen er kinderen naar bijvoorbeeld de training bij voetbalvereniging Grol. Als het maar geen maanden gaat duren.'

Acceptabel alternatief

Het ingehuurde bureau is met een paar concepten gekomen voor een nieuwe kruising. Van der Donk: 'Daar zijn er wel twee bij die voor de lange termijn uitgewerkt kunnen worden. Vooralsnog is er een acceptabel alternatief. De gemeente heeft de klachten serieus genomen en laat zien dat er wat gebeurt. Dat is het belangrijkste.'  

Ze heeft goede hoop dat de gemeente er op korte termijn in slaagt de benodigde grond voor een ruimere kruising te regelen. 'Er zijn partijen die over de verkoop van grond willen praten, geloof ik. Dat is even afwachten', besluit de Groenlose.

 

Live nieuws

 • 'Intimidatie en machtsmisbruik' binnen D66 in Arnhem

  06 juli 2020
  ARNHEM - Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen. Daarvan zou sprake zijn binnen de Arnhemse afdeling van D66, vertellen oud-bestuursleden aan Omroep Gelderland. Het echte verhaal waarom vrijwel het voltallige bestuur vertrok, mag volgens hen niet worden verteld. En het zou niet de eerste keer zijn, dat zaken onder druk verzwegen moesten worden, beweren de oud-bestuursleden. Een gang van zaken die door zowel de fractie als het huidige interim-bestuur ten stelligste wordt ontkend.
 • D66-top herkent zich niet in intimidatie en machtsmisbruik: 'Leden weggezet als onbenullen'

  06 juli 2020
  ARNHEM - Zowel de fractie als het huidige interim-bestuur van D66 Arnhem herkennen zich niet in het door drie oud-bestuursleden geschetste beeld van een onveilige omgeving binnen de eigen afdeling. Volgens hen zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen, lieten ze Omroep Gelderland weten. Volgens de fractie hebben zij bovendien 'enkele feitelijkheden' onjuist weergegeven.
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie