Logo De Belofte

GROENLO - Zeker tot de zomer zal één verkeersregelaar elke middag op de veelbesproken kruising van de Oude Winterswijkseweg in Groenlo staan, bij de Rabobank. De kruising is druk en krap, en dus is de maatregel nodig om het daar veilig te houden.

door Domien Esselink

Na de aanleg van de N18 is het zowel in de ochtend- als avondspits enorm druk op de kruising. Verkeer dat vanaf de N18 naar bijvoorbeeld Groenlo of Lievelde wil rijden, komt over de Oude Winterswijkseweg. En daar rijden ook bussen en vrachtwagens.

Vanwege de drukte en de krapte levert dit alles soms gevaarlijke en chaotische taferelen op. De gemeente Oost Gelre wil grond aankopen om een ruimere kruising te creëren, met fietsstroken en trottoirs.

Woede op sociale media

Wilma van der Donk, inwoonster van Groenlo, nam in december vorig jaar het initiatief om een klankbordgroep op te richten. Er werden 1750 handtekeningen opgehaald met als doel een veilige kruising te realiseren. 'Ik schrok van de woede op de sociale media', zegt Van der Donk.

Onlangs sprak de groep met de gemeente Oost Gelre. 'De kruising moet veel ruimer worden, want de draaicirkel voor vrachtwagens en bussen is nu te klein. Dat is gevaarlijk voor fietsers', aldus Van der Donk.

Volgens wethouder Karel Bonsen heeft een bureau inmiddels naar een mogelijke oplossing voor de lange termijn gekeken.

'Eén is oké'

Er moeten fietsstroken en trottoirs worden aangelegd, maar daarvoor moet de gemeente grond aankopen. Dat proces vergt tijd en daarom wordt vooralsnog één verkeersregelaar gehandhaafd. 

Bonsen: 'Omdat het langer licht is vroegen wij ons af of de verkeersregelaars nog nodig waren. De klankbordgroep hechtte er wel aan en daarom hebben we besloten minimaal tot de zomer één verkeersregelaar te handhaven. Alleen 's middags.' 

Vier uur per dag

De gemeente zal de verkeersregelaar vier uur per dag inzetten, hoewel de werkzaamheden maximaal een uur nodig zijn. Maar de minimale werktijd is nu eenmaal vier uur per dag en dus koopt de gemeenten de verkeersregelaar voor die uren in.

'Dat vinden we redelijk, want het gaat om gemeenschapsgeld', reageert Van der Donk. 'Met deze oplossing kunnen we even leven, 's avonds fietsen er kinderen naar bijvoorbeeld de training bij voetbalvereniging Grol. Als het maar geen maanden gaat duren.'

Acceptabel alternatief

Het ingehuurde bureau is met een paar concepten gekomen voor een nieuwe kruising. Van der Donk: 'Daar zijn er wel twee bij die voor de lange termijn uitgewerkt kunnen worden. Vooralsnog is er een acceptabel alternatief. De gemeente heeft de klachten serieus genomen en laat zien dat er wat gebeurt. Dat is het belangrijkste.'  

Ze heeft goede hoop dat de gemeente er op korte termijn in slaagt de benodigde grond voor een ruimere kruising te regelen. 'Er zijn partijen die over de verkoop van grond willen praten, geloof ik. Dat is even afwachten', besluit de Groenlose.

 

Live nieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie