Logo De Belofte

ELST - De twee geplande zonneparken langs de A15 in Overbetuwe zijn bijna klaar om gebouwd te worden. Volgens de gemeente kunnen de zonneparken samen de volledige elektriciteitsbehoefte van alle Overbetuwse huishoudens opwekken.

door Thomas Overdijk

Het is nu echt bijna zover: de geplande zonneparken langs de A15 in Overbetuwe hebben een omgevingsvergunning van de gemeente ontvangen. Nu hoeft er alleen nog een subsidieaanvraag worden goedgekeurd door het Rijk voordat er echt gebouwd kan gaan worden.

Duizenden panelen

Initiatiefnemers van de parken kunnen, nu de vergunningen zijn uitgedeeld, subsidie aanvragen. En als die subsidie wordt gegeven, kunnen de voorbereidingen voor de bouw van de zonneparken van start gaan.

Zonnepark Hemmen wil een zonnepark aanleggen van 20 hectare met zo'n 65.000 zonnepanelen aan de westkant van Overbetuwe. Dit stuk grond ligt tussen de Betuweroute en de Betuwelijn, parallel aan de A15.

Daarnaast heeft Zonnepark Overbetuwe verder naar het oosten een zonnepark van 60 hectare gepland staan met zo'n 200.000 panelen. Die panelen komen op de strook tussen de A15 en de Betuweroute van knooppunt Valburg tot knooppunt Ressen.

'Eind in de goede richting'

De verwachting is dat de parken in 2022 klaar zijn, maar dat is nog niet zeker. De afronding is volgens de gemeente afhankelijk van 'diverse factoren'.

‘Met de komst van deze twee zonneparken zetten we als Overbetuwe een grote stap naar verduurzaming van ons energiegebruik. Daarmee zijn we er zeker nog niet, maar als deze parken er liggen, zijn we een heel eind in de goede richting', vertelt wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder.

Live nieuws

 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
 • Vuurwerkverbod in Apeldoorn

  18 oktober 2019
  APELDOORN - Apeldoorn wordt als eerste Nederlandse gemeente vuurwerkvrij. De komende jaarwisseling komen er vuurwerkvrije zones, tijdens de oud en nieuw van 2020 naar 2021 geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Een ruime raadsmeerderheid had via een motie opgeroepen een streep te zetten door het afsteken door particulieren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie