Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - Oost Gelre wil zonneparken groter dan twee hectare binnen de gemeente, maar initiatiefnemers moeten wel aan voorwaarden voldoen. 'We beginnen met een inschrijving voor vooralsnog 15 hectare en kiezen de beste voorstellen eruit', zegt wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre.

De eisen die Oost Gelre aan de initiatiefnemers stelt zijn: inpassing in het landschap, er moet rekening worden gehouden met de cultuurhistorie en natuurlijke omstandigheden, een goede dialoog met eventuele buren en de mogelijkheid van financiële participatie voor de omwonenden. 

Daarnaast is het een pre als een zonnepark voor meerdere zaken gebruikt kan worden, zoals bijvoorbeeld het zonnepark op bedrijventerrein De Laarberg, dat ook dienstdoet als een gebied war overtollig water kan worden vastgehouden. Een mooi voorbeeld, vindt Porskamp.

Evalueren en bijsturen

Belangstellenden kunnen zich met ingang van 1 juni inschrijven voor zonneparken met een oppervlakte van meer dan twee hectare. In eerste instantie gaat het om 15 hectare van de in totaal beoogde 50 hectare. Oost Gelre gaat dit in verschillende termijnen doen.

Porskamp: 'We doen het anders dan andere gemeenten. Goede plannen worden toegewezen, mindere vallen af. Na de eerste 15 hectare gaan we evalueren en eventueel bijsturen. Doel is draagvlak te krijgen en te behouden.'

Grip uitoefenen

Kan Oost Gelre het zich veroorloven om selectief te werk te gaan? De gemeente wil tenslotte in 2030 energieneutraal zijn, dus dat betekent: net zoveel energie opwekken als verbruiken. 'Daarvoor moeten nog wel stappen gezet worden', erkent de wethouder. 'Maar we willen er grip op uitoefenen. Als we de 50 hectare openzetten komen er mogelijk meer aanvragen, maar ook op locaties de we niet willen.'

Oost Gelre wil aantasting van het landschap zoveel mogelijk voorkomen. Weilanden met een agrarische bestemming blijven vooralsnog buiten schot. 'We onderzoeken momenteel de mogelijkheden op niet-landbouwgronden', besluit Porskamp.  

Live nieuws

 • Gemeente Nunspeet gaat fietsen verwijderen bij het station

  22 oktober 2019
  NUNSPEET - De gemeente Nunspeet gaat komende week streng controleren op fout geparkeerde fietsen bij het station. Fietsen die niet in het rek staan, worden verwijderd.
 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie