Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - Oost Gelre wil zonneparken groter dan twee hectare binnen de gemeente, maar initiatiefnemers moeten wel aan voorwaarden voldoen. 'We beginnen met een inschrijving voor vooralsnog 15 hectare en kiezen de beste voorstellen eruit', zegt wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre.

De eisen die Oost Gelre aan de initiatiefnemers stelt zijn: inpassing in het landschap, er moet rekening worden gehouden met de cultuurhistorie en natuurlijke omstandigheden, een goede dialoog met eventuele buren en de mogelijkheid van financiële participatie voor de omwonenden. 

Daarnaast is het een pre als een zonnepark voor meerdere zaken gebruikt kan worden, zoals bijvoorbeeld het zonnepark op bedrijventerrein De Laarberg, dat ook dienstdoet als een gebied war overtollig water kan worden vastgehouden. Een mooi voorbeeld, vindt Porskamp.

Evalueren en bijsturen

Belangstellenden kunnen zich met ingang van 1 juni inschrijven voor zonneparken met een oppervlakte van meer dan twee hectare. In eerste instantie gaat het om 15 hectare van de in totaal beoogde 50 hectare. Oost Gelre gaat dit in verschillende termijnen doen.

Porskamp: 'We doen het anders dan andere gemeenten. Goede plannen worden toegewezen, mindere vallen af. Na de eerste 15 hectare gaan we evalueren en eventueel bijsturen. Doel is draagvlak te krijgen en te behouden.'

Grip uitoefenen

Kan Oost Gelre het zich veroorloven om selectief te werk te gaan? De gemeente wil tenslotte in 2030 energieneutraal zijn, dus dat betekent: net zoveel energie opwekken als verbruiken. 'Daarvoor moeten nog wel stappen gezet worden', erkent de wethouder. 'Maar we willen er grip op uitoefenen. Als we de 50 hectare openzetten komen er mogelijk meer aanvragen, maar ook op locaties de we niet willen.'

Oost Gelre wil aantasting van het landschap zoveel mogelijk voorkomen. Weilanden met een agrarische bestemming blijven vooralsnog buiten schot. 'We onderzoeken momenteel de mogelijkheden op niet-landbouwgronden', besluit Porskamp.  

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie