Logo De Belofte

DIEREN - In Dieren is een groep burgers opgestaan die samen met medebewoners Dieren-Zuid duurzamer wil maken. De werkgroep van 10 inwoners hoopt dat zoveel mogelijk van de 1000 huishoudens in dat deel van Dieren mee willen doen. De gemeente is enthousiast over het initiatief.

door Huibert Veth

Voormalig wethouder en raadslid Constans Pos (GroenLinks) is een van de initiatiefnemers. De groep wil graag dat de wijk uiteindelijk alle energie die nodig is ook zelf kan opwekken. Op zaterdag 13 april organiseert de werkgroep een bijeenkomst met sprekers en workshops voor inwoners van Dieren-Zuid.

Zonnepanelen

Volgens Pos kregen de werkgroepleden het idee vorig jaar oktober, toen bleek dat volgens bepaalde regels op veel daken geen zonnepanelen geplaatst mochten worden. 'Toen ontstond het besef dat we de discussie breder moesten trekken.'

'Het zou mooi zijn om met elkaar de ambitie uit te spreken om als wijk volledig zelfvoorzienend te worden in de energiebehoefte', stelt Pos. 'Nu lekt het geld voor energie weg naar grote, internationale bedrijven die daar in mijn ogen geen goede dingen mee doen.' De exacte koers zullen de inwoners dan nog samen bepalen.

Drie miljoen

Het raadslid rekent voor hoeveel de inwoners nu samen aan energie uitgeven. 'Als de 1000 huishoudens gemiddeld 250 euro per maand kwijt zijn, dan is er 3 miljoen per jaar beschikbaar. Daar kun je leuke dingen voor doen.'

Aan de slag

Wethouder Dorus Klomberg is blij met het getoonde burgerschap: 'Als college juichen wij dergelijke initiatieven toe. Het is helemaal in lijn met het onlangs aangescherpte klimaatbeleid. Ik verwacht dat dit soort samenwerkingen tussen buurtgenoten mensen inspireert en motiveert om in hun omgeving concreet aan de slag te gaan.'

De bijeenkomst 13 april in de Dierense Koningin Emmaschool duurt van 12.00 tot 18.00 uur.

Live nieuws

 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie