Logo De Belofte

DIEREN - In Dieren is een groep burgers opgestaan die samen met medebewoners Dieren-Zuid duurzamer wil maken. De werkgroep van 10 inwoners hoopt dat zoveel mogelijk van de 1000 huishoudens in dat deel van Dieren mee willen doen. De gemeente is enthousiast over het initiatief.

door Huibert Veth

Voormalig wethouder en raadslid Constans Pos (GroenLinks) is een van de initiatiefnemers. De groep wil graag dat de wijk uiteindelijk alle energie die nodig is ook zelf kan opwekken. Op zaterdag 13 april organiseert de werkgroep een bijeenkomst met sprekers en workshops voor inwoners van Dieren-Zuid.

Zonnepanelen

Volgens Pos kregen de werkgroepleden het idee vorig jaar oktober, toen bleek dat volgens bepaalde regels op veel daken geen zonnepanelen geplaatst mochten worden. 'Toen ontstond het besef dat we de discussie breder moesten trekken.'

'Het zou mooi zijn om met elkaar de ambitie uit te spreken om als wijk volledig zelfvoorzienend te worden in de energiebehoefte', stelt Pos. 'Nu lekt het geld voor energie weg naar grote, internationale bedrijven die daar in mijn ogen geen goede dingen mee doen.' De exacte koers zullen de inwoners dan nog samen bepalen.

Drie miljoen

Het raadslid rekent voor hoeveel de inwoners nu samen aan energie uitgeven. 'Als de 1000 huishoudens gemiddeld 250 euro per maand kwijt zijn, dan is er 3 miljoen per jaar beschikbaar. Daar kun je leuke dingen voor doen.'

Aan de slag

Wethouder Dorus Klomberg is blij met het getoonde burgerschap: 'Als college juichen wij dergelijke initiatieven toe. Het is helemaal in lijn met het onlangs aangescherpte klimaatbeleid. Ik verwacht dat dit soort samenwerkingen tussen buurtgenoten mensen inspireert en motiveert om in hun omgeving concreet aan de slag te gaan.'

De bijeenkomst 13 april in de Dierense Koningin Emmaschool duurt van 12.00 tot 18.00 uur.

Live nieuws

 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
 • College Heumen barst: CDA zegt vertrouwen in GroenLinks op

  20 februari 2020
  - Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Heumen is donderdagavond een politieke bom ontploft. Fractievoorzitter Rob de Graaf van de lokale CDA-fractie verklaarde onmogelijk nog langer samen te kunnen werken met GroenLinks. De vergadering werd onmiddellijk geschorst.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie