Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem wil statushouders nog beter begeleiden naar werk. Van de 525 statushouders die vanaf 2014 in de gemeente zijn heeft veertien procent inmiddels betaald werk gevonden, maar volgens wethouder Jorik Huizinga is dat veel te weinig.

Door: Davie Klein Gunnewiek

Betere match

'Het bedrijfsleven in de Achterhoek zit te springen om mensen', zegt wethouder Jorik Huizinga. 'Vooral aan technisch personeel en mensen in de zorg is de komende jaren een groot tekort. Toch hebben we die match tussen statushouders en het werkveld nog niet goed bij elkaar kunnen brengen.' Doetinchem wil dit de komende jaren gaan verbeteren, vooruitlopend op de inburgeringswet die vanaf 2021 de regie bij de gemeente neerlegt.

'We willen al vroeg met de mensen in gesprek. In het asielzoekerscentrum willen we al met mensen kijken naar hun kwaliteiten en de opleiding in hun land van herkomst. Als we dat weten kunnen we kijken hoe we een goede match naar de arbeidsmarkt kunnen maken', aldus Huizinga. Ook de taalvaardigheid van statushouders moet volgens Huizinga verbeterd worden.

Taalvaardigheden verbeteren

'Slechts 29 procent van de statushouders volgt een extra cursus om de Nederlandse taal te leren. Dat is wel zorgwekkend.' Door het leren van de Nederlandse taal op het juiste niveau te stimuleren en opleidingen, kennis en vaardigheden optimaal te benutten, moet dit de komende jaren gaan verbeteren', aldus Huizinga.

'Wij hebben al veel Nederlands geleerd'

Vier jaar geleden is het project ‘Samen Doetinchem’ opgezet om statushouders beter te helpen integreren binnen de gemeente Doetinchem. In samenwerking met het Graafschap College, DZC’68, Stichting Zozijn en de Gelderse Sportfederatie werpt dit volgens de gemeente al de nodige vruchten af.

De Syrische Hussan Saweh is één van de statushouders die succesvol deelneemt aan het project. 'Wij hebben veel Nederlands geleerd', aldus Saweh. 'Bijvoorbeeld tijdens het koken en sporten.' Huizinga merkt dat statushouders die deelnemen aan het project erg tevreden zijn en zich ook welkom voelen. 'Uit cijfers blijkt dat mensen zich welkom voelen en actief werk maken van hun inburgering. 71 procent voelt zich verbonden met Nederland en 81 procent voelt zich zelfs verbonden met Doetinchem.'

De gemeenteraad van Doetinchem zal in april over het beleidskader statushouders vergaderen en besluiten. In het kader is aangegeven hoe Doetinchem de komende jaren statushouders gaat helpen te integreren binnen de gemeente.

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Doetinchem opent inschrijving coffeeshop

  19 juni 2019
  DOETINCHEM - Doetinchem opent de inschrijving voor een exploitatievergunning voor een coffeeshop op woensdag 26 juni. Omdat de vergunning voor Diamond in september afloopt, kunnen geïnteresseerden in aanmerking komen om een nieuwe zaak te openen.
 • Doetinchem lijkt niet aan bezuinigingen te ontkomen

  18 juni 2019
  DOETINCHEM - Doetinchem lijkt niet aan bezuinigingen te ontkomen. Er komt vanaf 2020 minder geld van het Rijk en daarom is de meerjarenbegroting van alle franje ontdaan, zoals gemeente het zelf betitelt. De gemeenteraad buigt zich op 18 juli over de zorgwekkende financiële situatie.
 • Doetinchem sluit jaarrekening af met tekort van miljoen

  28 mei 2019
  DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft vorig jaar een tekort moeten noteren van één miljoen euro. Dat blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers over het jaar 2018.
 • Jaren wachten op huurwoning in Harderwijk; gemeenten moeten bijbouwen

  20 mei 2019
  HARDERWIJK - Een sociale huurwoning bemachtigen in Harderwijk en Ede duurt vaak jaren voor mensen die actief zoeken. In Harderwijk kan het je tot acht jaar kosten voordat je een huis hebt, bevestigen de woningcorporaties. In Ede duurt het volgens de gemeente soms tot vier jaar.
 • Ook het buitengebied van Doetinchem kan nu van glasvezel genieten

  06 mei 2019
  DOETINCHEM - In het buitengebied van Doetinchem is maandagochtend in de buurt van kasteel Slangenburg een glasvezelverdeelpunt geplaatst. Hoewel de werkzaamheden in Achterhoek Zuid nog tot het einde van het jaar duren, zijn de eerste adressen in Oude IJsselstreek al aangesloten op het snelle netwerk.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
 • Oud-wethouder Elburg verzwijgt advieswerk: 'Dat is in strijd met de wet'

  19 juni 2019
  ELBURG - Oud-wethouder en huidig raadslid voor de SGP in Elburg, Jan Polinder, heeft meerdere keren werkzaamheden voor een adviesbureau verzwegen terwijl die werkzaamheden op dat moment werden besproken in de gemeenteraad. Het raadslid zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.
 • Jonge Wijchenaren kunnen betaalbaar wonen tegen 'maatschappelijke bijdrage'

  19 juni 2019
  WIJCHEN - Wijchen opent in het leegstaande Molenhuis aan de Bronckhorstlaan woonruimtes voor 16 jonge Wijchenaren 'die het het hardst nodig hebben'. Als voorwaarde moeten bewoners een ‘maatschappelijke bijdrage’ leveren van twee uur per maand in en rondom de locatie.
 • Bij de gemeente Rheden raakt het geld snel op

  19 juni 2019
  DE STEEG - De gemeente Rheden komt structureel miljoenen tekort op haar begroting. Dat wordt opgelost door de spaarpotjes aan te spreken. Die raken snel leeg op dit moment. Voor 2020 moeten er structurele bezuinigingen komen. Wethouder Klomberg: 'Anders gaan we het niet redden.'
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend