Logo De Belofte

HENGELO - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft donderdagavond niet ingestemd met een plan waarbij mogelijk twaalf windmolens in de gemeente komen. De onrust die het plan afgelopen week veroorzaakte heeft ervoor gezorgd dat de 'Routekaart Energieneutraal 2030' niet is aangenomen. De raad wil eerst dat er gesproken wordt met inwoners.

Aan het begin van de avond werd een petitie, die 918 keer ondertekend is, overhandigd aan burgemeester Marianne Besselink. Het actiecomité 'Op en Um ‘t Hengelse Zand' startte de petitie precies een week geleden.

Dat het onderwerp leeft bij de mensen is te zien aan de opkomst: de publiekstribune zit bomvol. Net als bij de actie van afgelopen dinsdag laten de inwoners zien dat ze mee willen praten. Ook nu klinkt het geluid van windmolens weer uit de boxen die zijn meegenomen en laten de actievoerders weten absoluut geen windmolens te willen. Ze zijn bang dat het Achterhoekse landschap erdoor verpest wordt. Daarnaast laten ze nogmaals duidelijk weten dat ze mee willen praten.

VVD: 'We hebben ons vergist en dat is spijtig'

De onrust en onduidelijkheid is bij de raadsfracties hard aangekomen. 'Het voorstel wordt niet begrepen en dat kan zo niet', zegt Wilco Pelgrom van de CDA-fractie. 'We staan met 1-0 achter.' 'Ik heb nooit geweten dat een papieren document zoveel energie kon creëren,' zegt Annemarie van der Houwen van de VVD. 'We hebben ons vergist, heel erg vergist en dat is spijtig.'

Burgers moeten komende maanden meepraten

Ook de wethouder betuigt meerdere keren spijt. 'Zoveel aandacht voor dit voorstel had ik niet verwacht', zegt GroenLinks-wethouder Paul Hofman. Hij heeft geleerd van de afgelopen week en wil de inwoners de komende maanden betrekken bij de totstandkoming van een document.

'Ik weet nog niet hoe, maar we moeten hier veel meer mensen bij betrekken. Maar wat wel duidelijk moet zijn is dat het een koersdocument is. We besluiten niet wat er komt, waar iets komt, of wanneer iets komt. Dat doen we in de toekomst.'

Consequenties effect gezondheid windmolens

GroenLinks-raadslid Ulrike ter Braak benadrukt tijdens de raadsvergadering dat het van groot belang is om ook het gezondheidsaspect mee te nemen. 'In Denemarken zijn plannen voorlopig stopgezet. Eerst moeten onderzoeken duidelijk maken wat de effecten van windmolens op de volksgezondheid zijn. Er wordt gesproken over depressies, hartinfarcten en vroeggeboorten.'

Volgens de wethouder is het een plicht om de inwoners hierover duidelijk te geven. 'Maar het is lastig. We moeten kijken hoe het zich in de wetenschap ontwikkelt en hoe dat wordt ingepast in de landelijke wetgeving. Maar we moeten hier ook lokaal naar kijken.'

De wethouder vindt dat er niet alleen naar windenergie, maar ook naar alle andere vormen van energie en de effecten op de volksgezondheid gekeken moet worden. 'De zorgen ken ik, maar de oplossingen, daar moeten we samen naar kijken.' 

In oktober moet de gemeenteraad dan een besluit nemen over de plannen.

Zie ook:

 

Live nieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie