Logo De Belofte

DOORWERTH - Bij de bouw van het voormalige paviljoen aan de Schaapsdrift in Doorwerth is wellicht tegen de regels in asbest gebruikt. Afgelopen zaterdag kwam de stof vrij toen er een brand woedde in het voormalig paviljoen. Burgemeester Agnes Schaap zegt dat de eigenaar verantwoordelijk is voor de verwijdering van het verspreide asbest. Ze hoopt dat hier eind deze week mee gestart wordt.

door Huibert Veth

Het leegstaande paviljoen dateert uit 1995 en werd gebouwd ná het asbestbesluit van 1992. Tijdens de bouw waren asbesthoudende materialen dus verboden. Dat vermoedt raadslid Raymond den Burger (VVD) die hier woensdagavond vragen over stelde aan de burgemeester en wacht op definitieve bevestiging.

Rol onduidelijk

De burgemeester bevestigt eerdere berichtgeving dat er sprake is van verspreiding van asbest. Deze materialen zijn dus gebruikt bij de bouw. Wat dit zegt over de rol van bouw- en woningtoezicht in die tijd kon de burgemeester nog niet aangeven. Ze komt hier zo snel mogelijk op terug.

Aan de zuidkant van het terrein is een stuk bos van ongeveer 50 bij 50 meter afgezet met gele linten. Toegang is verboden. Volgens de burgemeester gaat het om het stuk waar de asbestdeeltjes gevonden zijn.

Eigenaar verantwoordelijk

De eigenaar van het pand is verantwoordelijk voor de sloop van het gebouw en de beveiliging en verwijdering van het asbest, geeft de burgemeester aan. 'Zowel op zijn eigen terrein als het deel daarbuiten. Er is intensief contact met de eigenaar. Hij neemt alle verantwoordelijkheid om het asbest zo spoedig mogelijk door een gecertificeerd bedrijf te laten verwijderen.'

Verwijdering asbest einde week

De burgemeester hoopt dat de opruimwerkzaamheden eind deze week van start gaan. De staat van het hekwerk rond het gebouw is niet goed waardoor het terrein te betreden is. De eigenaar plaatst om die reden ook hekken bij. De burgemeester zegt dat het contact met de eigenaar goed verloopt: om die reden zijn er op dit moment dan ook geen redenen om maatregelen richting hem te nemen.

Zie ook: Rook en asbest bij grote brand in Doorwerth

Live nieuws

 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
 • Vuurwerkverbod in Apeldoorn

  18 oktober 2019
  APELDOORN - Apeldoorn wordt als eerste Nederlandse gemeente vuurwerkvrij. De komende jaarwisseling komen er vuurwerkvrije zones, tijdens de oud en nieuw van 2020 naar 2021 geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Een ruime raadsmeerderheid had via een motie opgeroepen een streep te zetten door het afsteken door particulieren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie